Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 12:07

Όχι μόνο για μαθηματικούς ή για μητέρες, αλλά για όλους μας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

podriagin 1Ο Λιεβ Ποντριάγκιν (Μόσχα, 1908 – 1988) ήταν Σοβιετικός μαθηματικός με σημαντικότατο έργο στα καθαρά και εφαρμοσμένα μαθηματικά. Το σχόλιο, όμως, αφορά τη μητέρα του.

Μαθηματική ιδιοφυία, ο Ποντριάγκιν τυφλώθηκε ολοκληρωτικά από την έκρηξη μιας γκαζιέρας σε ηλικία 14 ετών. Τότε η μητέρα του, Tatyana Andreevna Pontryagina, σήκωσε τα μανίκια και αφιερώθηκε στον γιό της. Ήταν διαρκώς πλάι του στη δύσκολη καθημερινότητά του.

Πάνω απ' όλα, αυτή η δίχως ιδιαίτερες γνώσεις γυναίκα, αλλά με απίστευτο κουράγιο, έγινε επί πολλά χρόνια η «γραμματέας» του: του διάβαζε επιστημονικές εργασίες, έγραφε τις δικές του κ.ο.κ. Μέχρι και ξένες γλώσσες έμαθε να διαβάζει για να τον βοηθά. 

Λέγεται πως τα κατάφερε με τα μαθηματικά σύμβολα για το νόημα των οποίων δεν είχε ιδέα, περιγράφοντας τη μορφή τους, π.χ. για το σύμβολο της τομής συνόλων ∩ έλεγε «άκρες προς τα κάτω».

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιοφυία για να καταλάβει πόσο ιδιοφυής ήταν ο αναγκασμένος να δουλεύει υπ' αυτές τις συνθήκες Ποντριάγκιν, και την αφοσίωση της μητέρας του.

Η επιστήμη χρωστάει πολλά στον Ποντριάγκιν· και άλλα τόσα στη μητέρα του. 

Κώστας Αναγνωστόπουλος

Διαβάστηκε 1254 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 12:39

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση