Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 21:25

Ξεκινά η αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων Σχιστού Κερατσινίου

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xada-sxistou 1Στοιχεία: Ο ΧΑΔΑ του Σχιστού, η μοναδική ραδιενεργή χωματερή στην Ευρώπη, τελεί υπό αποκατάσταση την τελευταία εικοσαετία, και μάλιστα τα 2/3 της έκτασής του έχουν πράγματι αδρανοποιηθεί και μετατραπεί σε χώρο πρασίνου(;), μην θυμίζοντας ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, η έλλειψη επαρκούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ελέγχου είχε οδηγήσει στην απόρριψη 10 εκατομμυρίων τόνων φωσφογύψου επί μια εικοσαετία (από το 1979 έως το 1999), από το τότε εργοστάσιο Λιπασμάτων. Με κόστος περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ από το 2006 αποκαταστάθηκαν τα 80 από τα 125 στρέμματα της έκτασης του ΧΑΔΑ, με την τεράστια ποσότητα του επικίνδυνου φωσφογύψου κι άλλων ραδιενεργών υλικών, που προκύπτουν από τα λιπάσματα που εναπόθεταν εκεί, να καλύπτονται μόνιμα με ειδικές μεμβράνες κι από πάνω να έχει φυτρώσει ήδη ένα μικρό αλσύλλιο. 

Ο κίνδυνος όμως λόγω της μη ολοκλήρωσης του έργου παραμένει άμεσος: Οι επικίνδυνοι ρύποι στο υπέδαφος μπορούν ανά πάσα στιγμή να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ η περίπτωση κατολίσθησης, σε ένα συμβάν αντίστοιχο με αυτό της Μάνδρας, θα προκαλούσε πλημμυρίδα τόνων λυματολάσπης που θα κατέληγαν στον Κόλπο του Σκαραμαγκά.

Τώρα η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού. 

Το ρεπορτάζ. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ξεμπλοκάρει ένα σημαντικό έργο που αφορά στην περιοχή του Σχιστού. Μετά από συντονισμένες ενέργειες εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής η χρηματοδότηση του σημαντικού έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.001.088,31ευρώ και αναμένεται να λύσει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο απασχολεί την περιοχή για πολλές δεκαετίες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον επικίνδυνες καθώς για 20 χρόνια γινόταν απόθεση φωσφογύψου. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις σε μια συνολική έκταση 125 στρεμμάτων υπολογίζεται να έχουν συσσωρευθεί πάνω από 10.000.000 τόνοι φωσφογύψου.

Ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου να συντονίσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο και να κλείσει μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή.

Στο πλαίσιο αυτό έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ). Μέσω της σχετικής διαδικασίας χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής το τελευταίο στάδιο του έργου, που αφορά στην «κάλυψη της στέψης» του ΧΑΔΑ.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι «η θεραπεία περιβαλλοντικών πληγών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Καθημερινά αποδεικνύουμε με συγκεκριμένες πράξεις ότι μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά για να μπει τέλος σε προβλήματα που ταλαιπωρούν χρόνια τους κατοίκους της Αττικής».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Σ. Αντωνάκου επισημαίνει ότι «σε συνεχή συνεργασία με τον ΠΕΣΥΔΑΠ, που είχε πραγματοποιήσει τις ως τώρα σημαντικές παρεμβάσεις, επιτέλους, καταφέραμε να μπούμε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου. Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ήταν καθοριστική ώστε, να προχωρήσουμε γρήγορα, τις πολύ χρονοβόρες διαδικασίες που εκ του νόμου έπρεπε να γίνουν».

Σ.Δ. Ελπίζουμε ότι οι δήμοι Περάματος και Κερατσινίου Δραπετσώνας θα ελέγχουν όλες τις ενέργειες και την πρόοδο του έργου και θα έχουν υπόψη τους το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 06:40
Ομάδα διαχείρισης

Τελευταία άρθρα από τον/την Ομάδα διαχείρισης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση