Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 17:39

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς Ερντογάν, του Σταύρου Λυγερού

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

turkish-liraΤο πρωί της Τετάρτης συνεχίστηκε για τρίτη συνεχή ημέρα το σφυροκόπημα στο εθνικό νόμισμα της Τουρκίας απέναντι σε δολάριο και ευρώ. Συγκεκριμένα η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνονται στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στις 8,37 λίρες με πτώση 2,5% και σε σχέση με το ευρώ στις 9,73 λίρες με πτώση της τάξης του 0,8%. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε νέο ιστορικό χαμηλό του τουρκικού νομίσματος. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που καταγράφει η τουρκική λίρα απέναντι στο δολάριο από το 1999.

Σε κάθε περίπτωση το όριο των οκτώ λιρών έναντι του δολαρίου είχε συμβολική σημασία για τον τουρκικό λαό, την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, ανέφεραν αναλυτές.

Οπως σημείωσαν οι FT, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να φρενάρει την πτώση του τουρκικού νομίσματος, παρότι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι έχει δαπανήσει περίπου 134 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών για να στηρίξει τη λίρα. Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν συρρικνώσει σε δραματικά επίπεδα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας, με τον οίκο Moody’s να προειδοποιεί τον προηγούμενο μήνα ότι «η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, μένοντας ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών». 

Η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ως αποτέλεσμα και της επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του καθεστώτος Ερντογάν.

Ακούστε το ηχητικό σχόλιο του Σταύρου Λυγερού 3:05

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 17:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση