Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 19:55

Για τα σκουπίδια στο Σχιστό και το κράτος βάζει λεφτά κι εμείς απλά τα βλέπουμε να μας πλησιάζουν με βήμα ταχύ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

aporimaΤα βασικά που φυτέψαμε βαθιά στο μυαλό μας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική εν έτει 2020, είναι ως προς επιλογές, η διαλογή στη πηγή, η επανάχρηση, οι χρωματιστοί κάδοι για πολλά ρεύματα ανακυκλούμενων υλικών, ένα μεγάλο πλήθος από πράσινα σημεία, η ευρεία χρήση της κομποστοποίησης και η υγιεινή ταφή των ελάχιστων υπολειμμάτων. Κι όλα αυτά να δουλεύουν στην λογική της κυκλικής οικονομίας. Ως προς τους χώρους, τουλάχιστον έξι χώροι διασπαρμένοι σε διάφορους δήμους της Αττικής, και που για τους δήμους του Πειραιά θεωρούμε ότι η επιλογή του Σχιστού είναι μία λογική πρόταση, όμως ως μία τοποθεσία από τις έξι, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει την επικίνδυνη καύση για τα όποια υπολείμματα. 

Και τέλος, βραχυπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι και το κλείσιμο της Φυλής. Είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής στη Δ.Αττική να καταδικάζονται σε αργό θάνατο εξ αιτίας της λειτουργίας αυτής της μεγαλύτερης ανοιχτής μονάδας ΧΥΤΑ στην Ευρώπη, που όλο όπου να'ναι κλείνει και δεκαετίες τώρα όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά μεγαλώνει συνεχώς. Για ένα τέτοιο φαινόμενο, θα έπρεπε οι υπεύθυνοι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων το ελάχιστο χρήσιμο στην κοινωνία που θα μπορούσαν να είχαν κάνει ήταν να είχαν παραιτηθεί στον ένα χρόνο της θητείας τους. Είναι ντροπή για όλους μας αν συνεχίσει να λειτουργεί οποιαδήποτε μονάδα στη Φυλή. 

Επειδή λοιπόν τα βασικά μας δεν ικανοποιούνται από το σχέδιο της τωρινής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής, που προβλέπει τη δημιουργία δυόμιση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική των 66 δήμων (Φυλή, Σχιστό Κερατσινίου και Γραμματικό) το σχέδιό τους μας βρίσκει αντίθετους.

Κι επειδή την ίδια γνώμη έχει και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας, έχει ενδιαφέρον για τους λόγους που η θέση του ΟΧΙ σκουπίδια στο Σχιστό (που στην πράξη σημαίνει να πάνε τα δικά μας στις αυλές των άλλων) δεν ζυμώνεται, όταν μάλιστα ο χρόνος όλο και λιγοστεύει (το 2025 προβλέπεται ότι θα έχουν τεθεί σε λειτουργία οι δύο μονάδες). Για ποιους λόγους άραγε οι δημοτικοί μας σύμβουλοι δεν έχουν ξεκινήσει να τριγυρίζουν όλοι μαζί στις γειτονιές για να συζητούν το θέμα με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους, με στόχο να οργανωθούν πολλές μικρές ομάδες πρωτοβουλίας;

Το θέμα είναι αν απασχολεί όλες τις δημοτικές παρατάξεις, το πότε θα αρχίσουν να σχεδιάζονται δράσεις και κινητοποιήσεις με στόχο να γίνει της Κερατέας του '10-'11, τότε που οι κάτοικοι αυτής της περιοχής αντέδρασαν μαζικά στα σχέδια της τότε κυβέρνησης να φτιάξει ΧΥΤΑ εκεί. Που αντέδρασαν με πολύμορφους, εμπνευσμένους  και διαρκείς αγώνες κι όπου σιγά σιγά εξ αιτίας της άκαμπτης στάσης που κράτησε η τότε κυβέρνηση, σκλήραιναν και οι αντιδράσεις των κατοίκων και έτσι οδηγήθηκε ο αγώνας τους σε ακραίες επιλογές, όπου ο πετροπόλεμος είχε την τιμητική του, όπου πλήθαιναν μέρα με τη μέρα τα οδοφράγματα κι αυτοί που τα υπερασπιζόντουσαν και όπου οι πολλές μολότωφ έκαναν τις νύχτες μέρα. Να όμως που εξ αιτίας αυτού του αγώνα μας προέκυψε στο τέλος μία περίπτωση από τις λίγες που προκύπτουν στην ιστορία, όταν το σωστό και δίκαιο αίτημα και η μαζική μαχητική στάση κάνουν τον Δαυΐδ που αμύνεται να νικήσει για ακόμα μια φορά τον Γολιάθ που επιτίθεται.  

Ακολουθεί ένα ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Economistas που παρουσιάζει τα γρήγορα βήματα που οδηγούν στην δημοπράτηση μέχρι το τέλος τους έτους των δύο μονάδων και κεντράρει στο ότι η χρηματοδότηση των μονάδων θα γίνει με ΣΔΙΤ ( Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), κάτι που στην υπόθεση των απορριμματων είναι μία επιλογή που θα έχει επικίνδυνες συνέπειες μιας και όταν τα εγγυημένα σκουπίδια για κάθε μονάδα δεν προκύπτουν τότε το κόστος της επεξεργασίας τους θα μετακυλίεται στους δημότες. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ο καθένας πως η επιδίωξη κέρδους εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σίγουρα μεγαλώνει τον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Το σίγουρο πάντως είναι πως μπαίνοντας στην τελική ευθεία η δημιουργία στο Σχιστό μία από τις δύο μονάδες, για ποιον άλλο χτυπάει η καμπάνα εκτός από εμάς;  Και το μεγάλο θέμα είναι ποιοι από τους εκλεγμένους μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, που σύσσωμο λέει ΟΧΙ σ'αυτήν την επιλογή, την ακούν. 

Το άρθρο του Αχιλλέα Τόπα

Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να εγκριθεί η δημοπράτηση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για δύο έργα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι οι νέες μονάδες μαζί με εκείνη που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα είναι οι μεγαλύτερες που θα λειτουργήσουν στη χώρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περίπου δύο εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων οι οποίοι παράγονται ετησίως στην Αττική.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις νέες δύο μονάδες θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς εκτός απροόπτου στις νέες εγκαταστάσεις θα υπάρχει και η δυνατότητα καύσης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

Η κρατική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κατασκευή των μονάδων θα δεσμευθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι μονάδες σε Φυλή και Σχιστό θα δημοπρατηθούν με τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και οι οριστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητές τους θα καθοριστούν μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση των μελετών από την Περιφέρεια Αττικής για τις προδιαγραφές των δύο νέων έργων αποτελεί θέμα λίγων εβδομάδων.

Στη συνέχεια την σκυτάλη θα πάρει η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ προκειμένου να εγκρίνει τις σημαντικές επενδύσεις, ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο έως το τέλος του έτους να ξεκινήσει και η δημοπράτηση μίας ακόμα μικρότερης μονάδας στην περιοχή του Γραμματικού, η οποία θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής και του αρμόδιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΕΔΣΝΑ) οι μονάδες στη Φυλή και το Σχιστό θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2025.

Επιτάχυνση των έργων ΣΔΙΤ

Αρκετές από τις νέες μονάδες που προβλέπονται στο στρατηγικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα αναμένεται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει προτεραιότητα σε έργα ΣΔΙΤ, ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027) και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη από το 2009 έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις 14 συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 822 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση της επένδυσης στην Πελοπόννησο εγκρίθηκε οριστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2018, τα έργα για την κατασκευή των νέων μονάδων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Μεταξύ των μέτρων που θα λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για την ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων ΣΔΙΤ είναι η σύναψη σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Η Τράπεζα θα προσφέρει τη συνδρομή της στον κρατικό μηχανισμό στην εκπόνηση μελετών για έργα ΣΔΙΤ (μελέτες κόστους – οφέλους, αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κτλ) και στην προσέλκυση νέων έργων που μπορούν να υλοποιηθούν με τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα.

Πηγή:  economistas.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 17:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 09-10-2020 20:02
Άλλο τα βροντερά ΟΧΙ στα δημοτικά συμβούλια, κι άλλο οι βροντώδεις παρουσίες στο δρόμο.
Δυο παρατηρήσεις. Η Περιφέρεια σε κάθε ανακοίνωση της τονίζει ότι έχει την σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών.
Τι σημαίνει αυτό για τον δικό μας δήμο;
Και, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ποτέ να μην το ξεχνάμε, είναι καθημερινοί άνθρωποι με τις δουλειές τους που, οι πιο ευσυνείδητοι από αυτούς, στον ελεύθερο χρόνο τους αντί να πηγαίνουν καφετέρια ή έστω διαδίκτυο ασχολούνται με τα δημοτικά ζητήματα.
Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους (ακόμη και της συμπολίτευσης) με τους δημοτικούς σύμβουλους που απασχολούνται "επαγγελματικά" δηλαδή έμμισθα, με τα δημοτικά ζητήματα.
Μην τους βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι, ούτε να επιμερίζουμε ισοδύναμα την κριτική μας.
Σε κάθε περίπτωση το τσουνάμι έρχεται και το κοιτάμε από χαμηλό μπαλκόνι.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση