Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 09:29

Το "Προς τα που κατευθυνόμαστε;" βιβλίο του μήνα από τον ΘΑΛΗ+Φίλοι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

thalis«Προς τα πού κατευθυνόμαστε;» αναρωτιέται στον τίτλο του βιβλίου του ("Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου") ο Ian Hodder (Μπρίστολ,1948), καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το ερώτημα, επίκαιρο όσο ποτέ, αναφέρεται στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και η απάντησή του δεν είναι καθόλου εύκολη! Ο κορυφαίος Βρετανός ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος επανέρχεται σε ένα ζήτημα που βρίσκεται αρκετά χρόνια στο επίκεντρο του προβληματισμού του για τη σχέση των ανθρώπων με τα πράγματα.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετεί το βασικό ζήτημα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Η καινοτόμος προσπάθειά του τον απομακρύνει από τα δύο κυρίαρχα σχήματα σκέψης, την ιδέα της προόδου και της φυσικής επιλογής, που επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν, έως τώρα, την ανθρώπινη εξέλιξη.
 O Hodder, στην εποχή που κυριαρχούν οι έννοιες της διασύνδεσης και του δικτύου, προτείνει μία θεωρία της εξέλιξης βασισμένη στην ιδέα της συνύφανσης (entanglement) και στην ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση των ανθρώπων από τα πράγματα. Η θητεία του στην αρχαιολογία εμπλουτίζει την έρευνά του και τον ωθεί να ξεκινήσει την αναζήτηση της συνύφανσης ανθρώπων και πραγμάτων από την ανακάλυψη της φωτιάς και την επινόηση του τροχού, για να φτάσει στα σύγχρονα αντικείμενα: στους υπολογιστές και στα δεκάδες γκάτζετ που ενισχύουν με σύνθετο τρόπο την προσκόλλησή μας στα πράγματα.

Πατώντας  thalesandfriends.org  θα σας εμφανιστεί η παρουσίαση του βιβλίου από τον Γιώργο Καρουζάκη. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 09:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση