Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 09:40

Για το δημοσίευμα σχετικά με τη ραδιενέργεια στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi3Στο παρόν άρθρο υπάρχουν, το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ - Κερατσίνι Δραπετσώνα, μια ανακοίνωση του Γιώργου Τσιρίδη, ένα μικρό σχόλιό μου και ο σύνδεσμος της ανακοίνωσης του ΠΑΚΟΕ στο fb. 

Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί με τον τρόπο και κυρίως με την ταχύτητα που κινείται ο δήμαρχος μας στο τεράστιο πρόβλημα της δυσοσμίας αλλά και με την κατοχύρωση και ανάπτυξη της περιοχής Ανάπλασης.

Για παράδειγμα μέχρι και σήμερα, 2 μήνες μετά την τοποθέτηση στο αρχείο της έρευνας της εισαγγελίας Πειραιά χωρίς να αποδώσει καμιά ευθύνη σε κανέναν για την δυσοσμία, σαν να μην υπάρχει αυτό που υπάρχει, ακόμη δεν έχει καταθέσει αίτημα αναίρεσης. Πέρασαν αρκετοί μήνες από τον διορισμό υπεύθυνου από την κυβέρνηση για το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής, κι ακόμη δεν έχει ενοχλήσει κανέναν για να μάθει προθέσεις. Περιμένει να τον ενοχλήσουν, ενδεχομένως με τετελεσμένα.

Αυτή η επιφυλακτικότητα μας όμως δεν συνεπάγεται ολίσθηση και αποδοχή θεωριών γενικευμένης απαξίωσης της περιοχής με επιχείρημα την ραδιενέργεια.

Ένα αμφιλεγόμενο ρεπορτάζ έκανε ξανά την εμφάνιση του στον ιστότοπο Ζούγκλα, σε συνέχεια προηγούμενου του Ιουνίου που ισχυρίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ έκανε έρευνα αυτές τις μέρες στην περιοχή και σε 12 σημεία εντόπισε εκπομπές από 4 έως 8 φορές υψηλότερες από τις κανονικές. Δεν αναφέρει καμιά πληροφορία για τις μετρήσεις. Δίνει μόνο τιμές. Μάλιστα αν και στο ΔΤ του ΠΑΚΟΕ με ημερομηνία 11-9-20 δηλώνει ότι από το 2015 κάνει μετρήσεις στην περιοχή και τις έχει στην ιστοσελίδα του, δεν καταφέραμε να τις βρούμε. Ίσως είναι κλειδωμένες και πρέπει να γίνουμε συνδρομητές για να τις δούμε.

Φροντίζει –το ΠΑΚΟΕ- να απαξιώσει και τον Δημόκριτο προκαταβολικά υπενθυμίζοντας ότι λόγω ολιγωρίας ευθύνεται για τον θάνατο 14.500 ατόμων από μόλυνση του ραδιενεργού νέφους που ήρθε από το Τσέρνομπιλ το 1986.

Θυμάστε όλοι τις μαζικές κηδείες. Τι, όχι;

Στο ίδιο άρθρο διευκρινίζεται ότι η φωσφογύψος είναι θαμμένη 2 μέτρα κάτω από την γη. Δεν είναι σίγουρο αυτό, η θυγατική της Εθνικής Πρότυπος Κτηματική έχει ισχυριστεί ότι είχε μεταφερθεί όλη στο Σχιστό, αλλά ας είμαστε επιφυλακτικοί, ενδεχομένως να υπάρχουν ποσότητες στο χώρο. 

Γι αυτό άλλωστε η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ο μόνος αξιόπιστος οργανισμός στην Ελλάδα σε θέματα ραδιενέργειας) ενώ δεν βρήκε επιφανειακά κανένα δείγμα, καμιά μονάδα ραδιενέργειας στην κλίμακα, όρισε ότι αν πραγματοποιηθούν εκσκαφές σε βάθος στο χώρο, πρέπει να κληθεί και να ερευνήσει το υπέδαφος εκεί που πρόκειται να γίνουν έργα. Κι αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να κάνει τομές παντού, σε μια έκταση 250 στρεμμάτων.

Το ΠΑΚΟΕ βρήκε ραδιενεργές μονάδες σε 12 σημεία. Πολλές μονάδες. Μηνυτήρια αναφορά δεν έκανε. Καλεί γενικά κι αόριστα, παρουσία εισαγγελέα να πραγματοποιηθούν έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι το ΠΑΚΟΕ οφείλει να δημοσιοποιήσει τα πλήρη στοιχεία της έρευνας που δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει. Διαφορετικά η δημοτική αρχή οφείλει να τα απαιτήσει ακόμη και με δικαστική συνδρομή.

Ή υπάρχει πρόβλημα ή εξυφαίνεται άγνωστη προς το παρόν κατάσταση.

#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ - Κερατσίνι Δραπετσώνα

 Γιώργος Τσιρίδης

Για το ΠΑΚΟΕ και τις μετρήσεις του

 Μπερδεύουν τα Λιπάσματα με το Σχιστό!
Ο φίλος μου Σ.Π. μού έστειλε χτες ένα ρεπορτάζ του "Ζούγκλα" που περιείχε καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ για την περιοχή των λιπασμάτων. Βασικά λέει πως είναι ραδιενεργή, μια κατηγορία χιλιοειπωμένη και χιλιοαπαντημένη. Βέβαια κάνει ωραίο τίτλο, οπότε, παίζει και ξαναπαίζει στα μέσα ή σε ανακοινώσεις διαφόρων τοπικών παραγόντων. Παραθέτω κατ' αρχάς την απάντηση, που του έστειλα μόλις διάβασα το ρεπορτάζ, σημειώνοντας τρία βασικά ψέματα:
 
ΨΕΜΑ 1ο:
Λέει το ρεπορτάζ: "μέρος και της υπολειπόμενης φωσφογύψου θάφτηκε, όπως θεωρείται, σε βάθος 2 μέτρων κάτω από το έδαφος..."
Ο φωσφογύψος πήγε στο Σχιστό. Εκεί μπορεί να θάφτηκε στα δύο μετρα. Στα λιπάσματα η επιφάνεια σκάφτηκε σε βάθος 1-2 μέτρων για να φύγουν όποια τοξικά (όχι ραδιενεργά) υπήρχαν και, φυσικά, δεν σκεπάστηκε.
 
ΨΕΜΑ 2ο:
Λέει το ρεπορτάζ: "Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε μετρήσεις στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 και του 2020 στην εν λόγω περιοχή. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό της ραδιενέργειας στην περιοχή είναι τέσσερις ή και οχτώ φορές πάνω από το όριο!"
Κανείς ποτέ δεν άκουσε για τέτοια μέτρηση, κανείς ποτέ δεν έμαθε, έστω και σαν ψίθυρο, για τέτοια αποτελέσματα. Ποια είναι η "εν λόγω περιοχή"; Μήπως μέτρησαν στο Σχιστό;
 
ΨΕΜΑ 3ο:
Λέει το ρεπορτάζ: "Η οργάνωση επίσης κάνει λόγο για την παραμονή «10 εκατομμυρίων τόνων φωσφογύψου» στο έδαφος και ζητάει από τον εισαγγελέα να δώσει εντολή ώστε να γίνουν επιτέλους επίσημες μετρήσεις και από τον αρμόδιο φορέα, τον Δημόκριτο, στην επίμαχη περιοχή."
Σε ποια επίμαχη περιοχή; Μήπως στο Σχιστό;
 
ΣΧΟΛΙΑ:

Τα παραπάνω ψέματα του ρεπορτάζ οφείλονται στην ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ που κατά λάθος ή επίτηδες μπερδεύει τα Λιπάσματα με το Σχιστό. Η εναλλαγή αυτή των Λιπασμάτων και του Σχιστού ήταν που έδωσε τα μεγάλα ψέματα. Και το ΠΑΚΟΕ (κυρίως) αλλά, και ο ρεπόρτερ (δευτερευόντως) δίνουν μία κακή εντύπωση για την περιοχή της ανάπλασης για μια ακόμη φορά. Θέμα ραδιενέργειας, όπως λέει ο ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΣ που ερεύνησε επισήμως το χώμα, δεν υπάρχει.
 
Ας το πούμε για άλλη μια φορά. Χίλιες και μία οι καταγγελίες, χίλιες και μία οι απαντήσεις μας. Το θέμα δεν είναι η ραδιενέργεια αλλά η ανάπλαση. Να λήξει επιτέλους η εκκρεμότητα της απαλλοτρίωσης και να ασχοληθεί η διοίκηση με το πιο σπουδαίο θέμα της πόλης που έχει μείνει ξεχασμένο για αρκετά χρόνια τώρα. Εντάξει, μας έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την παραλία, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για το ουσιαστικό μέρος της περιοχής, για τα 550 εκ των 640 στρεμμάτων της τέως βιομηχανικής ζώνης. Τα 90 στρ. αξιοποιήθηκαν και καλώς. Με τα υπόλοιπα, τα πολλά, θα ασχοληθούμε κάποτε;

Κι   εδώ   το δημοσίευμα του ΠΑΚΟΕ ( Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) στην αρχική του σελίδα στο fb. To ΠΑΚΟΕ είναι μία ΜΚΟ που υπάρχει από το 1979. 

Σ.Δ. Οι έρευνες που ισχυρίζεται ότι έκανε το ΠΑΚΟΕ με τον τρόπο που τις παρουσιάζει και τα στοιχεία που δίνει, εκτιμώ ή ότι δεν έγιναν ή ότι δεν μετρήθηκε ραδιενέργεια τέτοια ώστε να είναι επικίνδυνη. Από την άλλη οι μετρήσεις που έχει κάνει η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η μόνη κατά την γνώμη μας εν Ελλάδι αξιόπιστη υπηρεσία για μετρήσεις ραδιενέργειας, είναι αποστομωτικές. Ραδιενέργεια στο βαθμό που να είναι επικίνδυνη, δεν καταγράφηκε και όποιοι αμφισβητούν τις μετρήσεις μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ή να επιδιώξουν να γίνουν μετρήσεις από εταιρεία του εξωτερικού. Το αστεράκι των ανακοινώσεων της ΕΑΑ ήταν πως στην περίπτωση πραγματοποίησης έργων που θα απαιτούν σκάψιμο εις βάθος ο δήμος είναι υποχρεωμένος να καλέσει για νέες μετρήσεις την ΕΑΑ. Προσωπικά όποτε κυκλοφορώ στην παραλία λιπασμάτων αλλά και σε όλο τον χώρο, κάτι που το κάνω αρκετά συχνά, ούτε φευγαλέα περνάει από το μυαλό μου ότι κινδυνεύω. Το μόνο πρόβλημα ραδιενέργειας που ίσως υφίσταται είναι στο Σχιστό, εκεί που το 2002-3 αποθηκεύτηκαν/θάφτηκαν τόνοι φωσφογύψου. Κάποια στιγμή, οσονούπω δηλαδή γιατί το πράμα έχει παρατραβήξει, θα πρέπει με πρωτοβουλία του δήμου να έχουμε όλοι μία τεκμηριωμένη θέση και γι'αυτά τα μπάζα στο Σχιστό και αν απαιτούνται έργα να γίνουν και να τελειώνουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 16:24
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση