Γιάννης Κυπαρίσσης

Γιάννης Κυπαρίσσης

Κυπαρισσό-μιλω

slig6Όταν πριν από έξι (χρόνια) μία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη μεταπτυχιακή μου φοιτήτρια, η Μαρία Γιαπαλάκη, πρότεινε να προσφέρουμε μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης ομολογώ ότι κοντοστάθηκα αρχικά. Ήμουν προβληματισμένος, αλλά όχι αρνητικός. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Απαιτεί κόπο και χρόνο μια τέτοια προσπάθεια. Οργάνωση και στελέχωση. Συνεργασίες.

varoufakis2Το 2017 άφησε την Ελλάδα φτωχότερη και πιο συμβιβασμένη με την κρίση και την ερημοποίηση, μέσα σε μια Ευρώπη ανίκανη να αντιδράσει στην αποδόμηση και απαξίωσή της.

Το 2018 προμηνύεται η χρονιά που τρόικα και ολιγαρχία θα προσπαθήσουν να μονιμοποιήσουν και νομιμοποιήσουν τη χρεοδουλοπαροικία, τη μνημονιακή Ελλάδα, προσποιούμενοι το τέλος των μνημονίων, την ώρα που αλυσοδένουν τη χώρα στη μνημονιακή πρακτική για τα επόμενα 60 χρόνια.

gk19Τα δέντρα υπάρχουν εδώ και περίπου 370 εκατομμύρια χρόνια και όπως μπορείτε να δείτε σε αυτές τις απίστευτες εικόνες, υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο έχουν επιβιώσει για τόσο πολύ καιρό. Είτε μεγαλώνουν στη μέση των δυνατών ανέμων, στις κορυφές βράχων, μέσα σε τσιμεντένιες σήραγγες, είτε το ένα μέσα από το άλλο, τα δέντρα ξέρουν πώς να επιβιώσουν σε μέρη που λίγοι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν, πράγμα που εξηγεί γιατί ο πλανήτης φιλοξενεί περίπου 3 τρισεκατομμύρια ενήλικα δέντρα, που καλύπτουν περίπου το 30% της Γης. Θεωρώντας ότι τα φυτά παράγουν τη συντριπτική πλειοψηφία του οξυγόνου που αναπνέουμε, θα πρέπει όλοι να θεωρούμαστε πολύ τυχεροί που τα δέντρα είναι τόσο ανθεκτικά. Δεν θα ήμασταν καν εδώ αν δεν υπήρχαν αυτά.

malamasΜε τον Σωκράτη Μάλαμα πάντα έχεις πολλά να πεις! Ποτέ η μία συζήτηση δεν αποτελεί επανάληψη της προηγούμενης, ειδικά σαν ξεχάσει πως μιλάει μπροστά σ' ένα κασετοφωνάκι και αφεθεί στη ροή μιας φιλικής κουβέντας. Η απομαγνητοφώνηση εν συνεχεία είναι χάρμα! Δεν αλλάζεις ούτε ένα κόμμα, ούτε έναν σύνδεσμο από τα λεγόμενά του, λες και καταγράφεις τη ρητορική ενός λαϊκού διανοούμενου. Ο Μάλαμας είναι και λαϊκός και διανοούμενος! Από τη μια έγραψε την «Πριγκιπέσα» κι έπιασε τον σφυγμό του νεοέλληνα από τους πρώτους κιόλας στίχους: «Άλλα θέλω κι άλλα κάνω/ πώς να σου το πω/ έλεγα περνούν τα χρόνια/ θα συμμορφωθώ»... Από την άλλη,

Αγαπητή σταγόνα σας στέλνω τούτο για τους εξής λόγους α) Περπάτησε ο Οδυσσέας όχι μόνο στη γη αλλά και επί κυμάτων φουρτουνιασμένων β) Είναι Ελύτης και δίπλα αλήτης γ) Η ανάπλαση όταν δεν είναι χειμώνας σου θυμίζει της Μαργαρίτας τ'αλωνάκι κι αυτό σε αναστατώνει δ) Ελπίζω ότι υπάρχουν ακόμα αγοροκόριτσα που κοιμούνται αλλά ο ύπνος τους μυρίζει πυρκαγιά! Τους το αφιερώνω. 

Γιάννης Μαρκόπουλος - Οδυσσέας Ελύτης, με την Μαρία Δημητριάδη και την χορωδία γυναικών Αινιάν, 1969.

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 12:31

O Δρόμος των μοναχικών πραγμάτων

Η πρώτη έκπληξη, εκείνο το βράδυ, ήταν ο χιονιάς.

Έφευγα από το σπίτι του αργά με την συνηθισμένη αγωνία να προλάβω το τελευταίο δρομολόγιο του λεωφορείου της επιστροφής.

Δύσκολο να ισορροπεί κανείς με τόση γλίτσα γύρω του!

Η δεύτερη έκπληξη, ακόμη πιο αναπάντεχη, ακόμη πιο ακαθόριστη εκείνο το φυτό.

Θεϊκή παρουσία, μοναχική με επιβλητική ακινησία.

Το να απέχει κανείς για καιρό, συνειδητά, από τις συγκεντρώσεις της αγίας ελληνικής οικογένειας κυρίως κέρδη έχει. Έχει, όμως, και το τίμημά της η αποχή, όταν για λόγους (συνήθως ανώτερης) βίας, πρέπει να δηλώσει ξανά το παρών, έστω και για λίγο. Το σοκ είναι απερίγραπτο, φτάνει ως τα τρίσβαθα και όπως στις ταινίες καταστροφής παίρνει να ξηλώνει τα πάντα, με όρους ντόμινο, όσα έχτισες, όσα προσπάθησες, όσα σου πήρε χρόνο για να αποκαταστήσεις, μέσα σε μία ώρα έχουν γίνει σκόνη.

Τη δυνατότητα δωρεάν «κλεισίματος» ραντεβού σε όλες τις μονάδες ΠΕΔΥ και στα περισσότερα Κέντρα Υγείας θα έχουν από τα μέσα Δεκεμβρίου οι πολίτες όλης της χώρας μέσω της νέας υπηρεσίας «Ηλεκτρονικών Ραντεβού – eRDV» της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η υπηρεσία eRDV θα ξεκινήσει δοκιμαστικά, τη Τετάρτη 7/12/2016 και ώρα 08:00 πμ, ενώ η πλήρης παραγωγική της λειτουργία θα ξεκινήσει επισήμως στις 15/12/2016.

Ο Κωνσταντίνος Πούλης ( Αθήνα, 1973) είναι συγγραφέας, ηθοποιός και αρθρογράφος. Σπούδασε Κοινωνιολογία στην Πάντειο, όπου έκανε και το διδακτορικό του στο Αρχαίο δράμα. Από το 1999 συμμετείχε στην θεατρική ομάδα "Τσιριτσάντσουλες" και το 2006 ίδρυσε τη δική του ερασιτεχνική θεατρική ομάδα "Αστούθρει". Είναι μέλος της Συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Νέον Πλανόδιον" και πολιτικές και κοινωνικές αναλύσεις έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Δρόμοι της Αριστεράς" και στην ιστοσελίδα thepressproject.gr. Το 2014 ήταν ο παρουσιαστής και κεντρικός συγγραφέας της σατιρικής τηλεοπτικής (διαδικτυακής) εκπομπής ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. Ο "Θερμοστάτης" είναι το τρίτο του βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Μελάνι.

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 16:30

Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη... και για παιδιά

"Κόκκινη κλωστή δεμένη

στην σταγόνα τυλιγμένη

δως της Λάκη να γυρίσει

παραμύθι ν'αρχινίσει...

Μια φορά κι έναν καιρό...σ'ένα αριστερό χωριό

που κοιτούσε δεξιά

λέγαν ψέμματα πολλά που μας μοιάζαν 'ληθινά...

Μια παραμυθού καλή είναι η Σάσα Βούλγαρη κι

όποιος θέλει να την μυρίσει

ας βάλει το βίντεο ν'αρχίσει....

Σελίδα 1 από 2