Γιάννης Κυπαρίσσης

Γιάννης Κυπαρίσσης

Κυπαρισσό-μιλω

lifo171Στο μικρό, φαινομενικά αδιάφορο νησί Minamitori στον Ειρηνικό Ωκεανό μόλις έγινε μια τεράστια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά το μέλλον της Ιαπωνίας και να επηρεάσει διεθνώς τις οικονομίες του πλανήτη.  

Πόσο τεράστια είναι; Ένας οικονομολόγος λέει πως μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού παγκοσμίως και να προκαλέσει ανακατανομή της δύναμης σε μεγάλη κλίμακα.  

Κοντά σε αυτό το νησί οι ερευνητές έχουν βρει ένα σπάνιο, μεγάλο κοίτασμα ορυκτών σπάνιων γαιών που θα μπορούσε να προμηθεύσει τον πλανήτη για αιώνες, σύμφωνα με νέα μελέτη.  

kiparisisΟ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι ο κινεζικός διαστημικός σταθμός και πειραματικό διαστημικό εργαστήριο «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1) θα πέσει στη Γη, μεταξύ 24 Μαρτίου και 19 Απριλίου. Η εκτίμηση αυτή είναι πάντως πιθανό να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το πού ακριβώς θα πέσει ο, μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων, σταθμός είναι αδύνατο να προβλεφθεί, κατά πάσα πιθανότητα πάντως στη θάλασσα. Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα η οποία μάλιστα κατονομάζεται σε σχετική αναφορά της ESA.

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 10:13

Τα αγόρια δίπλα από το εργοστάσιο

ioankip5Πεντέξι παιδιά στα τελειώματα της εφηβείας τους. 

 

Παλληκαράκια. 

 

Πιτσιρικάδες. ...όμορφοι, δροσεροί...αστραφτεροί και κατακόκκινοι

 

σαν φέτα από καρπούζι στο Αυγουστιάτικο λιοπύρι....

slig6Όταν πριν από έξι (χρόνια) μία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη μεταπτυχιακή μου φοιτήτρια, η Μαρία Γιαπαλάκη, πρότεινε να προσφέρουμε μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης ομολογώ ότι κοντοστάθηκα αρχικά. Ήμουν προβληματισμένος, αλλά όχι αρνητικός. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Απαιτεί κόπο και χρόνο μια τέτοια προσπάθεια. Οργάνωση και στελέχωση. Συνεργασίες.

varoufakis2Το 2017 άφησε την Ελλάδα φτωχότερη και πιο συμβιβασμένη με την κρίση και την ερημοποίηση, μέσα σε μια Ευρώπη ανίκανη να αντιδράσει στην αποδόμηση και απαξίωσή της.

Το 2018 προμηνύεται η χρονιά που τρόικα και ολιγαρχία θα προσπαθήσουν να μονιμοποιήσουν και νομιμοποιήσουν τη χρεοδουλοπαροικία, τη μνημονιακή Ελλάδα, προσποιούμενοι το τέλος των μνημονίων, την ώρα που αλυσοδένουν τη χώρα στη μνημονιακή πρακτική για τα επόμενα 60 χρόνια.

gk19Τα δέντρα υπάρχουν εδώ και περίπου 370 εκατομμύρια χρόνια και όπως μπορείτε να δείτε σε αυτές τις απίστευτες εικόνες, υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο έχουν επιβιώσει για τόσο πολύ καιρό. Είτε μεγαλώνουν στη μέση των δυνατών ανέμων, στις κορυφές βράχων, μέσα σε τσιμεντένιες σήραγγες, είτε το ένα μέσα από το άλλο, τα δέντρα ξέρουν πώς να επιβιώσουν σε μέρη που λίγοι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν, πράγμα που εξηγεί γιατί ο πλανήτης φιλοξενεί περίπου 3 τρισεκατομμύρια ενήλικα δέντρα, που καλύπτουν περίπου το 30% της Γης. Θεωρώντας ότι τα φυτά παράγουν τη συντριπτική πλειοψηφία του οξυγόνου που αναπνέουμε, θα πρέπει όλοι να θεωρούμαστε πολύ τυχεροί που τα δέντρα είναι τόσο ανθεκτικά. Δεν θα ήμασταν καν εδώ αν δεν υπήρχαν αυτά.

malamasΜε τον Σωκράτη Μάλαμα πάντα έχεις πολλά να πεις! Ποτέ η μία συζήτηση δεν αποτελεί επανάληψη της προηγούμενης, ειδικά σαν ξεχάσει πως μιλάει μπροστά σ' ένα κασετοφωνάκι και αφεθεί στη ροή μιας φιλικής κουβέντας. Η απομαγνητοφώνηση εν συνεχεία είναι χάρμα! Δεν αλλάζεις ούτε ένα κόμμα, ούτε έναν σύνδεσμο από τα λεγόμενά του, λες και καταγράφεις τη ρητορική ενός λαϊκού διανοούμενου. Ο Μάλαμας είναι και λαϊκός και διανοούμενος! Από τη μια έγραψε την «Πριγκιπέσα» κι έπιασε τον σφυγμό του νεοέλληνα από τους πρώτους κιόλας στίχους: «Άλλα θέλω κι άλλα κάνω/ πώς να σου το πω/ έλεγα περνούν τα χρόνια/ θα συμμορφωθώ»... Από την άλλη,

Αγαπητή σταγόνα σας στέλνω τούτο για τους εξής λόγους α) Περπάτησε ο Οδυσσέας όχι μόνο στη γη αλλά και επί κυμάτων φουρτουνιασμένων β) Είναι Ελύτης και δίπλα αλήτης γ) Η ανάπλαση όταν δεν είναι χειμώνας σου θυμίζει της Μαργαρίτας τ'αλωνάκι κι αυτό σε αναστατώνει δ) Ελπίζω ότι υπάρχουν ακόμα αγοροκόριτσα που κοιμούνται αλλά ο ύπνος τους μυρίζει πυρκαγιά! Τους το αφιερώνω. 

Γιάννης Μαρκόπουλος - Οδυσσέας Ελύτης, με την Μαρία Δημητριάδη και την χορωδία γυναικών Αινιάν, 1969.

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 12:31

O Δρόμος των μοναχικών πραγμάτων

Η πρώτη έκπληξη, εκείνο το βράδυ, ήταν ο χιονιάς.

Έφευγα από το σπίτι του αργά με την συνηθισμένη αγωνία να προλάβω το τελευταίο δρομολόγιο του λεωφορείου της επιστροφής.

Δύσκολο να ισορροπεί κανείς με τόση γλίτσα γύρω του!

Η δεύτερη έκπληξη, ακόμη πιο αναπάντεχη, ακόμη πιο ακαθόριστη εκείνο το φυτό.

Θεϊκή παρουσία, μοναχική με επιβλητική ακινησία.

Το να απέχει κανείς για καιρό, συνειδητά, από τις συγκεντρώσεις της αγίας ελληνικής οικογένειας κυρίως κέρδη έχει. Έχει, όμως, και το τίμημά της η αποχή, όταν για λόγους (συνήθως ανώτερης) βίας, πρέπει να δηλώσει ξανά το παρών, έστω και για λίγο. Το σοκ είναι απερίγραπτο, φτάνει ως τα τρίσβαθα και όπως στις ταινίες καταστροφής παίρνει να ξηλώνει τα πάντα, με όρους ντόμινο, όσα έχτισες, όσα προσπάθησες, όσα σου πήρε χρόνο για να αποκαταστήσεις, μέσα σε μία ώρα έχουν γίνει σκόνη.

Σελίδα 1 από 2