Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

lazlo3Πούθε οι ανισότητες μεταξύ και των ανθρώπων; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση είναι, μα από την κοινωνία, προφανώς. Ανισότητες πλούτου, δύναμης, γοήτρου, θέσης, μόρφωσης και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός που οι συνέπειες τους είναι οι άπειρες μικρές και μεγάλες αδικίες. 

Άλλη μητερούλα των ανισοτήτων; Η φύση; Εμ, η φύση βέβαια. Τώρα για ποιο λόγο η φύση γεννοβολάει αβέρτα ανισότητες, δηλαδή στο δια ταύτα αδικίες και τι ρόλο παίζει σ'αυτήν την επιλογή της ο νόμος του Δαρβίνου, θα σας γελάσουμε αν ισχυριστούμε πως κατέχουμε την αλήθεια.

Απόπειρα απάντησης:

luckyΕννοείται από καμιά ντουζίνα που είδαμε τον τελευταίο καιρό, σε μια φάση που η τέχνη γενικά δεν κάνει γκελ στη ζωή μας. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως αν και τον πρώτο ρόλο στο ποιες ταινίες μας αρέσουν και πόσο τον παίζουν τα ομιχλώδη στις καταβολές τους γούστα μας, στους άλλους ρόλους που ακολουθούν κατά πόδας βρίσκουμε τη γενικότερη κατάσταση που βρισκόμαστε, τη διάθεσή μας στις ώρες της προβολής, το με ποιους είδαμε την ταινία και που, όπως και τις προσδοκίες που επιτρέψαμε να έχουμε απ’αυτές. Και αν παραδόξως προκύψουν σκέψεις και κουβέντες μετά, καλοδεχούμενες είναι πάντα.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 17:09

Κορίτσια, της Όλγας Παπακώστα

lakis20Κορίτσι ένα

 

Σε ποταμό γεμάτο φλόγες

Μία σταγόνα εγώ

 

Κρατώ κερί αναμμένο

 

Το όνομα

Του ποταμού

 

Νυχτερινή

Διαδήλωση

bithiΕμάς, από τότε που ακούγαμε τραγούδια στο ράδιο και στα τζουκ μποξ που υπήρχαν στις ταβέρνες της γειτονιάς, πιο πολύ μας ταίριαζε ο Καζαντζίδης από τον Μπιθικώτση.  Όμως πολλές φορές μας συνεπήρε ο αντιβασιλιάς και αυθόρμητα του βγάζαμε το καπέλο. Κι αυτή η παιδική προτίμηση δεν άλλαξε μέσα στα χρόνια, ακόμα και τότε που μας πήραν και μας τάραξαν εκείνα τα τραγούδια του Μίκη πάνω σε ποιήματα των ξεχωριστών μας ποιητών. Η ερμηνεία του Μπιθικώτση σ'αυτά τα δημοφιλή τραγούδια χαράκτηκε δια παντός μέσα μας και όλη η παρέα δεν μπορούσε παρά να συμφωνήσει μες τα χρόνια που ακολούθησαν πως όντως είναι αξεπέραστη.

camera-ziznio1Δυο λόγια για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Camera Zizanio. Πρόκειται λοιπόν, για μία Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε το 2001 σαν μια πρωτοβουλία του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Στην Camera Zizanio παρουσιάζονται και διαγωνίζονται έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 χρόνων. Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη  αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο στον Πύργο της Ηλείας για να παρουσιάσουν έργα που παρήχθησαν είτε σε κινηματογραφικά εργαστήρια είτε ατομικά, για να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν κοινή δράση. 

Σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη Συνάντηση  οπτικοακουστικής δημιουργίας των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη. 

semeleΈχοντας προβληθεί και διακριθεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως αυτά του Τορόντο και Βερολίνου, η τρίτη ταινία μικρούς μήκους της Μυρσίνης Αριστείδου είναι πλέον διαθέσιμη online, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τη σήμανση-διάκριση staff pick του Vimeo.  
 
Η «Σεμέλη» είναι η πρώτη ταινία από την Κύπρο που έχει ποτέ διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ του Τορόντο και η πρώτη συμμετοχή από Κύπρια γυναίκα σκηνοθέτιδα στο Βερολίνο. Εκεί όπου βραβεύτηκε με το Grand Prix της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην κατηγορία Generation KPlus από τη Διεθνή Επιτροπή του Φεστιβάλ.

traki1Η Μειονότητα της Θράκης βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Αφενός μεν, πολλά μέτρα που ασκούνταν σε βάρος της έχουν αρθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1990, χωρίς όμως να έχει γίνει ουσιαστική αυτοκριτική της ελληνικής Πολιτείας για τις απαράδεκτες, για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, πολιτικές που είχαν ασκηθεί στο παρελθόν. Αφετέρου, υπάρχουν ακόμα απομεινάρια προκαταλήψεων, διακρίσεων και αρνητικών πρακτικών, που εμποδίζουν την πλήρη και ισότιμη ένταξη της Μειονότητας στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

rempetiko-pireasΑγαπήθηκαν, κυνηγήθηκαν, έπεσαν στην αφάνεια. Η αναβίωσή τους άρχισε το 1960, και τώρα πια τα ρεμπέτικα τραγούδια πήραν τη θέση που τους αξίζει ανάμεσα στα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Στη σύντομη περιγραφή του ρεμπέτικου που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Unesco αναφέρεται ότι «είναι μια μουσική και πολιτιστική έκφραση η οποία συνδέεται άμεσα με το τραγούδι και τον χορό που διαδόθηκαν αρχικά στα αστικά λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη στις αρχές του εικοστού αιώνα. Τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι πλέον το τυποποιημένο ρεπερτόριο σχεδόν κάθε κοινωνικής εκδήλωσης που περιλαμβάνει μουσική και χορό».

video1Tην λίστα με τα πιο δημοφιλή μουσικά και τα κορυφαία βίντεο στην Ελλάδα για το 2017 δημοσιοποίησε σήμερα το YouTube.

Οι λίστες του YouTube Rewind λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες, όπως τις προβολές (views) και τον αριθμό των κοινοποιήσεων (shares), σχολίων και likes που έκαναν φέτος οι Έλληνες χρήστες της μ,ε

Στην κορυφή της μουσικής λίστας βρίσκεται το βίντεο του «Despacito», καθώς το δημοφιλές τραγούδι του Luis Fonsi έχει ξεπεράσει τις 4 δισεκατομμύρια προβολές παγκοσμίως, ενώ η ελληνική παρωδία του «Θες Παστίτσιο» από τον So Tiri είναι στην πρώτη θέση της λίστας με τα κορυφαία βίντεο.

vurlaΤα Βούρλα ήταν ένα τεράστιο δηµόσιο µπορντέλο στη Δραπετσώνα, που έφτιαξε ο δήµος του Πειραιά το 1875. Λειτούργησε επί έξι δεκαετίες υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνοµίας. Ήταν περιφραγµένο µε ψηλό µαντρότοιχο, είχε πτέρυγες µε οµοιόµορφα κελιά κι έµοιαζε µε φυλακή. Τον καιρό της Κατοχής µετατράπηκε σε φυλακή και ως φυλακή τελείωσε τη σταδιοδροµία του το 1970 που κατεδαφίστηκε.

Σελίδα 1 από 134