Σούζη Παλαιοκώστα

Σούζη Παλαιοκώστα

love of moonΤην Τετάρτη 23.8, στις 9.μ.μ στο ΣΚΑΙ προβάλλεται η όμορφη ταινία του Γουές Άντερσον ( Χιούστον, 1969) "Ο έρωτας του φεγγαριού" (2012). Πρόκεται για μια παιχνιδιάρα ταινία που ενώ είναι ανάλαφρη καταφέρνει να μας περνάει την πίκρα της ενηλικίωσης.

Η ταινία κινείται με χάρη στα βήματα του "Οδηγού ορχήστρας για νέους" (1946) του Μπέντζαμιν Μπρίτεν ( Ηνωμένο Βασίλειο, 1913-1976) ενός σπουδαίου Άγγλου συνθέτη που έγραψε μουσική και για παιδιά και που άρχισε να γράφει μουσική από την ηλικία των πέντε χρονών. Περισσότερα για τον Μπρίτεν σπό την βικιπαίδεια  εδώ  .

kathim11Το  νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την υγεία, με στόχο την αναδιάρθωση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας, έχει μια λογική που φαίνεται ότι αν ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και δουλέψει ικανοποιητικά θα μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς το θέμα της υγείας των πολιτών, αυτή που τώρα βρίσκεται σε απελπιστικά χαμηλό σημείο. Μιλάμε για μία μεταρρύθμιση που σαν ιδέα έχει στον πυρήνα της την πρωτοβάθμια φροντίδα και το σχέδιο προβλέπει να υλοποιηθεί μέσω του οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ ( Τοπικών Μονάδων Υγείας). Αν αυτό συμβεί τότε θα είναι μια μεγάλη τομή ανάλογη αυτής της δημιουργίας του ΕΣΥ στη δεκαετία του '80. 

lifo92ένας κόσμος συναισθημάτων» που μόλις εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

— Τι ακριβώς περιλαμβάνει η έκθεση «εmotions - Ένας κόσμος συναισθημάτων», ποια ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από αυτήν και ποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει;

Ιστορίες ανθρώπων και θεών, υπέροχα ειπωμένες. Ιστορίες για συναισθήματα ακραία και συγκρουόμενα, καθημερινά και απογειωτικά, ταπεινά και αφόρητα, μέσα από αντικείμενα υψηλής τέχνης που σου κόβουν την ανάσα, και άλλοτε, λιγότερο θεαματικά, που σε αιφνιδιάζουν και σε συγκινούν. Ιστορίες που έρχονται από παλιά, για να μας μιλήσουν για το τώρα. Κάποιοι θεωρούν ότι ο κόσμος της αρχαιότητας είναι ο κόσμος της απόλυτης λογικής και του μέτρου.

dimart4Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Poems & Crimes, στο πλαίσιο των «ΜΕΤΑσυναντήσεων», η Ελένη Κεχαγιόγλου συζήτησε με την Αγγέλα Καστρινάκη για τα ερωτήματα που η τελευταία επιχειρεί να απαντήσει στο βιβλίο της «Και βέβαια αλλάζει! Αφήγημα για τη Μεταπολίτευση»: Τι μας έχει κληροδοτήσει η Μεταπολίτευση; Μπορούμε να ξαναβρούμε στη σημερινή εποχή της ματαίωσης τη δημιουργικότητα που ενέπνευσε εκείνη η εποχή, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έκρηξη των προσδοκιών; Εντέλει είναι εφικτό να αλλάξουμε; Αλλάζει η κοινωνία;

 

dimulaΗ ποιήτρια της διπλανής πόρτας: Αυτό είναι η Κική Δημουλά. Μια γυναίκα οικεία, καθημερινή, που θα μπορούσε να είναι η μάνα σου, η γιαγιά σου, αλλά είναι ποιήτρια, ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένη. «Γράφω κάτι ποιήματα», λέει η ίδια για τον εαυτό της. Και ψάχνει λέξεις, τις κατάλληλες, για να τις βάλει στη σειρά και να εκφράσει το μέσα της που ταυτίζεται με το μέσα μας. Τόσο απλά....

despacitoΤο Despacito ( Αργά) του Luis Fonsi είναι ένα τραγούδι που μέχρι τώρα έχει αναπαραχθεί παγκοσμίως περισσότερο από κάθε άλλο νέο στο διαδίκτυο όπου οι χρήστες το έχουν «κατεβάσει» σε φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα. Μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του το hit single βρίσκεται στην κορυφή των υπηρεσιών streaming με 4,6 δισεκατομμύρια μεταδόσεις, ξεπερνώντας το Sorry του Justin Bieber που κατείχε μέχρι πρότινος την κορυφή. 

lifo91Έρευνα: Τα social media σε τέλμα - Αυτό που είμαστε σήμερα online δεν είναι ωραίο. Άνοιξαν δρόμους, μας «κοινωνικοποίησαν» , ανέλαβαν εργολαβία από την ενημέρωση, την καριέρα και τη διασκέδαση μέχρι την ερωτική μας ζωή, την πολιτική, την επανάσταση ακόμα. Έχουν, όμως πια πλήρως απομυθοποιηθεί και βρίσκονται στην πιο κρίσιμη τους καμπή... 

Κοινωνικά δίκτυα (ή μέσα): Τεχνολογίες με μεσολάβηση υπολογιστών που διευκολύνουν τη δημιουργία και την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών, ενδιαφερόντων σταδιοδρομίας και άλλων μορφών έκφρασης μέσω εικονικών κοινοτήτων», ξεκινά το εγκυκλοπαιδικό λήμμα για τη μέχρι στιγμής μεγαλύτερη τεχνολογική –και βασικά επικοινωνιακή– επανάσταση του 21ου αιώνα: Facebook, Twitter, Instagram, WhatsΑpp, Pinterest, LinkedΙn, Snapchat, Tumblr και Blendr, Grindr

ets71Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού αληthεια, που μόλις κυκλοφόρησε (εκδ. Πατάκη) περιέχει ένα διπλό αφιέρωμα στη λακανική θεώρηση της πολιτικής και του κοινωνικού δεσμού καθώς και στην προσφυγική κρίση. Δημοσιεύουμε εδώ μια εισαγωγή του ψυχαναλυτή και διεθυντή του περιοδικού Δημήτρη Βεργέτη, πάνω στη διπλή προβληματική αυτού του τεύχους.  

Ένα ακαταμάχητο ιδεολόγημα δεσπόζει στις συνειδήσεις του Δυτικού κόσμου: παρά την ιλιγγιώδης ανάπτυξη των οικονομικών ανισοτήτων, η κατίσχυση των νεοφιλελεύθερων ιδεωδών δημιούργησε πιο ανεκτικές και ανοιχτές κοινωνίες.

 

lifo85Γεννήθηκα στο Μαρούσι. Οι δικοί μου γνωρίστηκαν στο Λονδίνο, παντρεύτηκαν στο Έιντζελ, ήρθαν εδώ, γεννήθηκα εγώ, όμως ο πατέρας μου δεν είχε εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, οπότε έπρεπε να πάει φαντάρος. Η μητέρα μου δεν μιλούσε ελληνικά – τότε ήταν και άλλες οι εποχές και η αποδοχή ήταν ένα θέμα. Έτσι, με το που κατέστη δυνατόν να μπω σ' ένα αεροπλάνο –περίπου 6-7 μηνών πια–, πήγαμε στο Τόκιο. Όταν ο πατέρας μου τελείωσε τη θητεία του, ήρθε και μας βρήκε. Επέστρεψα στην Αθήνα στα 2 μου χρόνια, όμως οι επαφές και οι επισκέψεις στην Ιαπωνία διατηρήθηκαν.

foxΜια «ιστορία άγριας ενηλικίωσης» ένα καλοκαίρι στην Αθήνα 26.6.2017 | 21:43 Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος    

Τα μικρά της προειδοποιούν την ΑΛΕΠΟΥ   να πάρει μαζί της ομπρέλα φεύγοντας, γιατί θα βρέξει και, θα βραχεί, θα βαρύνει και δεν θα μπορεί να τρέξει... Μ' αυτό το δυσοίωνο παραμυθάκι ξεκινάει η Αλεπού της Ζακλίν Λέντζου, που, σαν σπλαχνικός αφηγητής που είναι, προειδοποιεί απ' την πρώτη στιγμή τον θεατή να πάρει μαζί του ομπρέλα, γιατί θα βρέξει, θα βραχεί, θα βαρύνει και δεν θα μπορεί να τρέξει...

Σελίδα 1 από 20