Μανώλης Ροσμαράκης

Μανώλης Ροσμαράκης

romas1τους έδωσες ποτέ δουλειά και δεν την έκαναν; Βγήκες ποτέ να εκθέσεις το κορμάκι σου στη ζέστη και στο κρύο για πενταροδεκάρες ή την έβγαλες χαλαρά και χουζούρικα; Έκανες χιλιόμετρα να μαζέψεις παλιοσίδερα για 100 ευρώ τον ένα τόνο ή κουβάλησες ένα ένα τα κούτσουρα στην πλάτη σου για να μην πεθάνεις από το κρύο; Στοχάστηκες πως ζουν για να τους πεις τεμπέληδες! Ούτε τα μάτια σου δε συμβουλεύτηκες, κοίτα τι καλοζωισμένοι που είναι, αφράτοι και παχυλοί σαν τα γουρουνάκια...Με μέσο προσδόκιμο ζωής μετά βίας τα 62 έτη...με τις αρρώστιες, ειδικά τις ψυχικές να τους θερίζουν κυριολεκτικά.

lipasmata3Το εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας ήταν βιομηχανική μονάδα της ανώνυμης ελληνικής εταιρείας Χημικών προϊόντων και Λιπασμάτων ("Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.") του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1910. Ήταν χτισμένο σε παραθαλάσσια περιοχή, μεταξύ ενός λιμενοβραχίονα («Κράκαρη») και του όρμου των "Σφαγείων", στη βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας του Πειραιά. Από την έναρξη της λειτουργίας του από το Νικόλαο Κανελλόπουλο έως και το 1946 που αγοράσθηκε από τον Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, το εργοστάσιο κυριαρχούσε στην οικονομική ζωή του Πειραιά.

butaris1Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μας έχει συνηθίσει σε ανατρεπτικές εμφανίσεις και δηλώσεις χωρίς ταμπού.

Αυτή τη φορά, βρέθηκε σε οίκο ανοχής στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε διαδικτυακή εκπομπή, όπου αναφέρθηκε στα θέματα της πόλης, ενώ μίλησε ανοιχτά και για την σεξουαλική του ζωή.

lifo133Η Λένα Φουτσιτζή γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, έζησε στη Γερμανία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ κι εργάστηκε ως αρχιτέκτονας για δέκα χρόνια. Γράφει στη Lifo από το 2010, είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της στις ΗΠΑ από το 2011. 

Στη lifo κρατάει τη δημοφιλή στήλη "Α. μπα". Σ'αυτήν συνάνθρωποί μας εκθέτουν ένα προσωpικό τους πρόβλημα συνήθως συναισθηματικό και η κα.Λένα τους απαντάει με ένα ευρύ πνεύμα όπου όμως λέγονται τα σύκα σύκα ...Το 2017 η καλή σύμβουλος απάντησε σε εκατοντάδες μηνύματα αναγνωστών. Απ'αυτά διάλεξε 10, τα πιο χαρακτηριστικά.

slig5Για την κυβέρνηση Τσίπρα η ελάφρυνση του χρέους, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, δεν ήταν απλώς και μόνο ένα αφήγημα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Στο Μαξίμου θεωρούσαν όλα τα ανωτέρω όρο πολιτικής επιβίωσης.

ets95Διπλό στοίχημα ετοιμάζεται να κερδίσει η επιστημονική ομάδα που δραστηριοποιείται στην Τήλο, υλοποιώντας ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που συνδυάζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ακριτικού νησιού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 και φέρει την υπογραφή 13 επιστημονικών φορέων από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Επιλέχθηκε έπειτα από μεγάλο συναγωνισμό ανάμεσα σε 86 υποψηφιότητες και εξασφάλισε χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11 εκατ. προέρχονται από το κοινοτικό πρόγραμμα «Horizon 2020» και τα υπόλοιπα από τον ιδιωτικό τομέα.

lifo130Το 2017 ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής το χιπ χοπ ξεπέρασε σε δημοτικότητα τη ροκ και άλλαξε τον τρόπο που στήνεται μια νεανική επιτυχία. 

Κάνοντας τον μουσικό απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει και ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα περιοδικών και στις καλλιτεχνικές της ειδήσεις, διαπιστώνεις ότι αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η καθολική και απόλυτη κυριαρχία του χιπ χοπ.

aggela kastrinakiΣημαντική, αποκαλυπτική, αλλά και απολαυστική για τον κάθε αναγνώστη, η μελέτη της «Ερως νάρκισσος, έρως θείος» για τις όψεις του έρωτα στο έργο του Σκιαθίτη, κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Κρήτης, αλλά και διαλεχτή πεζογράφος η ίδια, σκύβει πάνω στα ερωτικά του διηγήματα, τα ξεψαχνίζει και προσπερνώντας τις «φρικτές» εικόνες ενός ταγμένου εχθρού του έρωτα, υποκλίνεται στη μεγάλη τέχνη του.

Συνήθως επιλέγει κάποιος να διαβάσει μια μελέτη για τον Παπαδιαμάντη, επειδή έχει ειδική σχέση μαζί του. Εγώ, πάλι, όρμησα στο βιβλιαράκι «Ητον πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον...» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, μια μελέτη για τις όψεις του έρωτα στο έργο του Παπαδιαμάντη, επειδή την υπέγραφε η Αγγέλα Καστρινάκη.

erga1Η θάλασσα, ειδικά η χειμωνιάτικη, ειδικότερα η φουρτουνιασμένη, είναι επιθετική και φθοροποιός. Όποιοι έχουν σπίτι δίπλα της το καταλαβαίνουν. Φουσκώνουν οι σοβάδες, σαπίζουν τα κεραμίδια, φρακάρουν τα ξύλινα κουφώματα. Αν τα σπίτια είναι σύγχρονα, χωρίς καλή μόνωση, σκουριάζει ο σιδερένιος οπλισμός, σκάνε οι κολώνες. Μπροστά από το σπίτι μας στο Καρλόβασι, περνούσε ο παραλιακός δρόμος, ο οποίος έδειχνε μια αξιοθαύμαστη αντοχή. Ήταν η μόνη κατασκευή που άντεχε στο βόρειο κύμα.

lifo126

1. Δύο αστέρες νετρονίου συγκρούστηκαν κι έφεραν επανάσταση στην αστρονομία Οι επιστήμονες κήρυξαν φέτος την επίσημη έναρξη της εποχής των βαρυτικών κυμάτων στην αστρονομία. Η ανίχνευσή τους έγινε μόλις φέτος τον Οκτώβριο, όταν διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν προέρχεται από τις μαύρες τρύπες αλλά από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίου. Με την ανάλυσή τους διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των βαρύτερων χημικών στοιχείων του Διαστήματος, όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το ουράνιο κ.ά., προέρχεται από τέτοιου είδους γεγονότα. Επίσης, βρέθηκε ένας άλλος τρόπος μέτρησης της διαστολής του σύμπαντος, ενός από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της σύγχρονης επιστήμης.

Σελίδα 1 από 21