Φώτης  Νυχτολέας

Φώτης Νυχτολέας

xoaxΈνα νέο βίντεο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες του ελληνικού Facebook, φέρει τη λεζάντα «Αποδείξεις αεροψεκασμών.Τις τελευταίες μέρες το παράκαναν στην Ελλάδα.» Βλέπουμε στ’ αλήθεια ένα αεροσκάφος να μας «ψεκάζει»;

Ένα νέο βίντεο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες του ελληνικού facebook, φέρει τη λεζάντα

«Αποδείξεις αεροψεκασμών.Τις τελευταίες μέρες το παράκαναν στην Ελλάδα.» Βλέπουμε στ’ αλήθεια ένα αεροσκάφος να μας «ψεκάζει»;

ftohia-2Πρώτα φτωχοποιείς μια χώρα 11 εκατ. κατοίκων γιατί έκρινες ότι πρέπει να τιμωρηθεί και μετά περιορίζεσαι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η εικόνα της σημερινής ανύπαρκτης κοινωνικής Ευρώπης, όπως αναδύεται από τα στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη Eurostat με έτος αναφοράς το 2016.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, πάνω από ένας στους τρεις Ελληνες πολίτες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Μιλάμε για 3,8 εκατ. άτομα.

pavlopulosΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΚΑΙ Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ

Στην Ισμήνη και στον Στέλιο Τριάντη

Σαν έκλεινε το μουσείο
αργά τη νύχτα η Δηιδάμεια
κατέβαινε από το αέτωμα.
Κουρασμένη από τους τουρίστες
έκανε το ζεστό λουτρό της και μετά
ώρα πολλή μπροστά στον καθρέφτη
χτένιζε τα χρυσά μαλλιά της.
Η ομορφιά της ήταν για πάντα
σταματημένη μες στο χρόνο.

nobelΤο βραβείο Νομπέλ Ιατρικής και φυσιολογίας 2017 μοιράζονται φέτος τρεις επιστήμονες, οι Τζέφρι Χολ, Μάικλ Ρόσμπας και ο Μάικλ Γιανγκ για τις ανακαλύψεις τους στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τον κιρκαδιανό (ή κιρκαδικό ή κιρκάδιο) ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι φυτών και ζώων. 

 

Η ζωή στη Γη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του πλανήτη και ο κύκλος φωτός – σκότους έχει μεγάλη βιολογική σημασία. Φανταστείτε ότι όταν αλλάζουμε περιοχή που έχει ακόμη και δύο ώρες διαφορά από τον τόπο διαμονής μας, ξυπνάμε και κοιμόμαστε διαφορετική ώρα.

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 06:43

Δωρεάν online μαθήματα διαλογισμού

dialogismosΔεν έχουμε συναντήσει άνθρωπο που να έχει κάνει διαλογισμό και να έχει για την καμπούρα του έστω κι ένα ράμμα. Όλοι λένε από καλά έως πολύ καλά λόγια.  Να πούμε επίσης πως οι περισσότεροι απ'αυτούς που γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει διαλογισμό, είναι άνθρωποι αξιόπιστοι και με καλή κρίση. Αυτό που τονίζουν οι διαλογιστές ως βασικό στόχο αυτής της άσκησης είναι μία κατάσταση χαλάρωσης σε συνδυασμό με ευεξία και εγρήγορση του νου. Αυτά οδηγούν σε μια άμεση άντληση γνώσεων και εσωτερικών εμπειριών.

ligeros1Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.

Στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση ο στόχος για την ανάπτυξη περιορίζεται στο 1,8%.

Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν ότι το ΑΕΠ όχι μόνο δεν εισήλθε σε τροχιά μεγέθυνσης, αλλά και υπέστη οριακή μείωση.

Αντιθέτως, το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε οριακή αύξηση.

prosfiges6H ανθρωπολογία έχει αναπτύξει καταπληκτικούς όρους για να περιγράψει διάφορα φαινόμενα και δη τον εαυτό της

Υπάρχει η "Ξυπόλητη Ανθρωπολογία". Δηλαδή ο ερευνητής δεν διστάζει να βγάλει τα παπούτσια του (λέμε τώρα) και να περπατήσει στην ίδια λάσπη με εκείνην όπου τσαλαβουτούν τα "αντικείμενα της έρευνάς του", οι άνθρωποι, ομάδες, κοινότητες που θέλει να περιγράψει. Συμπάσχει δηλαδή στην Barefoot Anthropology.

lifo108Την Αθήνα δεν την αναγνωρίζεις από την παραδοσιακή γευστική της ταυτότητα. Αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη, που επιμένει με πάθος και περηφάνια στη χαρακτηριστική γευστική κληρονομιά που μαγείρεψε η Ιστορία της, η πρωτεύουσα, πόλη νεότερη και κοσμοπολίτισσα, μέσα στις δεκαετίες φιλοξένησε κάθε καρυδιάς καρύδι από τα πέρατα της επικράτειας, χωρίς να δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα. Ίσως γιατί όποιος την επέλεγε ως αφετηρία για μια δεύτερη ευκαιρία, προ των πυλών της ξεχνούσε το χωριό, το φαγητό της γιαγιάς του και τη φέτα της περιοχής του. Ο νέος Αθηναίος στη μεγάλη πόλη προτιμούσε να μυηθεί στα ευρωπαϊκά ήθη, να ψωνίσει από το σούπερ-μάρκετ, να μαγειρέψει σουφλέ και μους σοκολάτας, να αντικαταστήσει το ξίγαλο με ροκφόρ, να φάει γαλλικό ζαμπόν αντί απάκι.

doctv1Σπάνια, κλασσικά αγαπημένα. Βιβλία κόμιξ και χρήσιμα λεξικά που μπορούμε να κατεβάσουμε. 

Μ. Φουκώ – Η κοινωνία τιμωρός. Ο Μισέλ Φουκώ, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους μεταμοντέρνους φιλοσόφους. Από το 1970 έως το 1984 κατείχε έδρα στο Collège de France στην οποία έδωσε το όνομα «Ιστορία των συστημάτων σκέψης». Απεβίωσε τον Ιούνιο του 1984. Το παρακάτω κείμενο αποτελεί εναρκτήριο μάθημα του στο College de France της ακαδημαϊκής χρονιάς 72-73 αφιερωμένο στην υπόθεση Πιερ Ριβιέρ. Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία της φυλακής… Μπορείτε να το κατεβάσετε  εδώ  

 

prosynat1Βυθισμένη σε βαθύ τέλμα βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής 

και, μάλιστα, χωρίς προοπτική αποκόλλησης. Ό,τι θα μπορούσε να συμβάλλει στη 

βασική επιδίωξη του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης (ΕΣΔΑ) - δηλαδή στην ανάκτηση, 

με προδιαλογή, του 50% των απορριμμάτων, ως το 2020 - έχει ακυρωθεί, στην πράξη.

…………………………………………………………

 

Σελίδα 1 από 21