Τρύφων Μπεκετιάδης

Τρύφων Μπεκετιάδης

metanastesΠροχθές ήταν η μέρα του πατέρα και αύριο είναι η μέρα του πρόσφυγα. Φίλη μας έστειλε στο inbox κάτι φωτογραφίες που συνδυάζουν και τα δύο. Και πατεράδες και πρόσφυγες. Κι επειδή οι φωτογραφίες είναι δυνατές, μας φάνηκε καλή ιδέα να τις αναρτήσουμε, ως δύο σ'ένα, θέλοντας μ'αυτόν τον τρόπο να τιμήσουμε και τους δύο.

Μιλάμε για φωτογραφίες που μας άρεσαν και για μια στιγμή μας έστειλαν στη θέση των φωτογραφημένων. Ναι, σίγουρα, τότε κάτι σκίρτησε μέσα μας και σαν να ακούσαμε μία φωνή να ψιθυρίζει "πάνω απ'όλα ο άνθρωπος" .

lifo81Ο τύπος θεωρείται από τις πιο σπουδαίες και ιδιόμορφες φυσιογνωμίες της σύγχρονης τζαζ. Ο πρόλογος του άρθρου είναι του Φώντα Τρούσα και το άρθρο δημοσιεύτηκε στην lifo στις 20.6. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει το βίντεο (2:51:30) του θρυλικού άλμπουμ του The epic.

Συνέβαινε με την τζαζ αυτό και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Πάντα στην 100χρονη ιστορία της κάποια πρόσωπα έβγαιναν μπροστά και χάραζαν καινούργιους δρόμους. Είναι τα πρόσωπα εκείνα που δεν καινοτομούσαν απλώς αλλά αποτελούσαν, για τα μέτρα του χώρου, τις εμπορικές αιχμές του. Το χρειαζόταν αυτό η τζαζ και το χρειάζεται – τους ανθρώπους, δηλαδή, που θα σύρουν τον χορό σε κάθε εποχή, παρασύροντας στη δίνη της καινούργια πλήθη.

ets67Μόλις πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκαν από τα ΜΜΕ τα απρόσμενα παλαιοντολογικά δεδομένα που προέκυψαν από έρευνες στο Μαρόκο.

Τα νέα απολιθωμένα οστά και τα λίθινα εργαλεία που ήλθαν στο φως από αυτές τις έρευνες ανήκουν αναμφίβολα σε μια ομάδα πολύ πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων.

Το αξιοπερίεργο, όμως, με τα συγκεκριμένα οστά και εργαλεία είναι ότι ανήκουν σε ανθρώπους που ζούσαν 100 έως 150 χιλιάδες χρόνια πριν από την ευρέως αποδεκτή, μέχρι σήμερα, χρονολογία εμφάνισης των σύγχρονων ανθρώπων!

enlefko15Tην Παρασκευή 16 Ιουνίου, οι Thievery Corporation, ένα από τα δημοφιλέστερα σχήματα της παγκόσμιας downtempo/dub/trip hop/electronica σκηνής, επιστρέφει στη χώρα που λατρεύει και λατρεύεται! Ο En Lefko 87.7 με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους στην Πλατεία Νερού, επιλέγει 12 αγαπημένα τραγούδια για να τα ακούμε στο repeat πηγαίνοντας προς τη συναυλία.

 

   Τέσσερα " ίσως " ένα τι; Από τον Τρύφωνα Μπεκετιάδη.


  "ΙΣΩΣ" των Θ.Δερβενιώτη - Κ.Βίρβου, με την Ε. Βιτάλη. 1967
 
   "ΙΣΩΣ" των Θ.Παπαδόπουλου- Σ.Παπαδοπούλου με την Χ.Αλεξίου. 2006
 
  "ΙΣΩΣ" των Χ.Κροκίδη - Β.Γιαννόπουλου, με τον Β.Παπακωνσταντίνου. 2011 
 
  "ΙΣΩΣ" του Νίκου Πορτοκάλογλου. 2011

 


lifo76Δύο συνεντεύξεις για την άγρια πλευρά της ζωής. Σύντομες όμως και όσο γίνεται πιο ουσιαστικές. Και τα θέματα ενδιαφέροντα. Τις συνεντεύξεις τις πήρε ο Δημήτρης Κυριαζής και δημοσιεύτηκαν στο θέμα της lifo "Φωνή λαού", η πρώτη στις 13.5  και η δεύτερη στις 25.5 

Η πρώτη έχει ως θέμα της την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και την συνέντευξη την έδωσε η ψυχολόγος Αφροδίτη Στάθη, διευθύντρια του σωματείου "ΕΛΙΖΑ"

Η δεύτερη είναι για  μια σελίδα στο ελληνικό fb, όπου γράφεις όσα δεν τολμάς να πεις στο αφεντικό σου. Ο Κυριαζής μίλησε με τον διαχειριστή της σελίδας που λέει όσα δεν τολμούν να πουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στα αφεντικά, σε συναδέλφους ή πελάτες.

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 18:52

Ένα χορταστικό Street Kichen στον Πειραιά

athensvoice13«Μπορείς να μετατρέψεις κάθε γεύμα σε σάντουιτς και κάθε σάντουιτς σε γεύμα», λέει η επιγραφή στον γκρι τοίχο. Το Street Kichen άνοιξε πριν λίγο σε ένα pop χώρο στην Ακτή Θεμιστοκλέους και αποθεώνει το comfort food. Πληθωρικά σάντουιτς, λαχταριστές μακαρονάδες, τηγανιτές πατάτες όλων των ειδών, burgers, τεράστιες σαλάτες, γλυκά κολασμένα. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια φιλική κουζίνα που «ξεφουρνίζει» όλα αυτά που θα θέλαμε να τρώμε κάθε μέρα, όλη μέρα.

sxedia13Απολαμβάνουμε έναν υπνάκο εν ώρα εργασίας, επανασυνδεόμαστε με τη ζωή που είχαμε αφήσει, κρατάμε την πόρτα πάντα ανοιχτή, υψώνουμε δίχτυ προστασίας για τους ωκεανούς μας, κλείνουμε θέση σε ένα καταφύγιο ενόψει της συντέλειας του κόσμου, μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, κάνουμε σφήνες στις χαραμάδες των δρόμων, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην καρδιά της άνοιξης.
Αυτά και άλλα πολλά μόνο στη «σχεδία» Ιουνίου 2017 (τεύχος #49). 
Από την Τετάρτη 31 Μαΐου στους δρόμους της πόλης.

   

Φίλος που διδάσκει στην ασοεε μου μίλησε σήμερα για το πεδίο του άρεως. Για την παράλληλη πιάτσα ναρκωτικών, πορνείας και παιδικής πορνείας που έχει αναπτυχθεί στο πάρκο μετά την κόστους 10 εκ. ευρω ανάπλασή του. Για τον τρόμο να το διασχίσεις ή έστω να κυκλοφορήσεις περιμετρικά του το βράδυ. Για το αποτελεσματικό σύστημα τσιλιαδόρων που ενημερώνει για τις αστυνομικές περιπόλους. Για τους κακοποιημένους τοξικομανείς του πάρκου, που αφήνουν το ματωμένο στίγμα τους μαζί με τι σύριγγές τους στις τουαλέτες της ασοεε.

Μία απλή περιδιάβαση στο διαδίκτυο και κυρίως στις ιστοσελίδες με εκκλησιαστικές ειδήσεις, μας πείθει για την …ενδημική νόσο που έχει ενσκήψει στον εκκλησιαστικό, αλλά και στον δημόσιο βίο.

Ανεξέλεγκτη – και άρα πληθωρική – μεταφορά και περιαγωγή ιερών λειψάνων και εικόνων, σε όλη την ελλαδική επικράτεια. Το φαινόμενο, σ’ αυτή την  άνευ ορίου εκδοχή του, είναι σχετικά νέο, δηλ. υπόθεση των τελευταίων 20 περίπου χρόνων. Την τελευταία οκταετία, όμως, η έξαρση είναι τεράστια. Ίσως, τελικά, εξηγείται και αυτό το φαινόμενο στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Σελίδα 1 από 18