Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 15:52

Ο γλυκύτατος Νίκος Ξυδάκης διατρέχει το χρόνο μέσα από τα τραγούδια της ζωής του

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xidakisΑπό τα άυλα της τέχνης πιο πολύ από οποιαδήποτε έργα, ταινίες και τραγούδια μας ανάβουν από τότε που πηγαίναμε στο γυμνάσιο μέχρι σήμερα. Στο ξεκίνημά μας λοιπόν, κρατώντας στο κάδρο μόνο τα ελληνικά τραγούδια, έφταναν στ'αυτιά μας τραγούδια που ο κόσμος τα ένιωθε δικά του άστρα. Καταξιωμένοι τα χρόνια του '60, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, θεωρούντο ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, και άρεσαν σε πάρα πολλούς τα λαϊκά των Τσιτσάνη, Α. Πάνου, Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Ζαμπέτα και του Καζαντζίδη. Περνώντας τα χρόνια κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε πως όλος αυτός ο μουσικός πλούτος που υπήρχε πριν από την ενηλικίωσή μας, μάς ευεργέτησε τα μάλα, γι'αυτό πάντα αισθανόμαστε ευγνώμονες απέναντι σε όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας για τα υπέροχα τραγούδια τους. 

 

Μεγαλώνοντας αρχίσαμε κι εμείς σιγά σιγά να διαλέγουμε, εκτός από τα ξένα και κάποια τραγούδια νέων ντόπιων συνθετών, για τους οποίους, μιας και βρισκόντουσαν στο ξεκίνημά τους, παιζόνταν η αξία τους.  Ποιων συνθετών τραγούδια μας ταίριαξαν από τότε που τα πρωτοακούσαμε έως σήμερα, δημιουργώντας μας ένα αίσθημα απόλαυσης όπου συνυπήρχαν η γαλήνη και η ταραχή, το οικείο και το ανοίκειο, το φως της μέρας και της νύχτας; Απαντάμε, οι εξής τρεις: Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Ξυδάκης και Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Για τα τραγούδια τους πιστεύουμε πως δεν θα υπήρχαν αν δεν τα δημιουργούσαν αυτοί, σε αντίθεση με τα περισσότερα τραγούδια που λίγο ή πολύ αναπαράγουν τα στάνταρ του είδους τους δημιουργώντας την εντύπωση ότι βγαίνουν από μια μηχανή. Το πιο βασικό όμως κριτήριό μας είναι ότι αυτών τα τραγούδια μας γεννούσαν την αίσθηση πως γράφτηκαν ειδικά για μας. 

Του γλυκύτατου μελωδού Νίκο Ξυδάκη (Κάιρο, 1952) το πρώτο του άλμπουμ που το ήπιαμε σαν αγιασμό ήταν το "Κοντά στη δόξα μια στιγμή". Με όσα ακολούθησαν δεθήκαμε μαζί τους και όπως και αν ήταν η ζωή μας, εμείς τα αγαπήσαμε. Όσο για τις συναυλίες του, όταν τέλειωναν νιώθαμε πως είχαμε βαπτιστεί για μια ακόμα φορά με μια όμορφη χαρά, πετώντας από τη γη στον ουρανό και τούμπαλιν.  

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακή Μπεϊόγλου και δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 23.12 με τον τίτλο "Ο επίλογος δεν πρέπει να μας τρομάζει..."

Ακολουθούν εφτά τραγούδια του απ'αυτά που μας αρέσουν πολύ.

Η σφίγγα  , Νίκος Ξυδάκη - Μανώλης Ρασούλης (1987) 

Ωραία κοιμωμένη , Νίκος Ξυδάκη - Θοδωρής Γκόνης (1991)

Ερωτικό , Νίκος Ξυδάκης - Ναπολέων Λαπαθιώτης ( 1987)

Βουνό είναι και η θάλασσα , Νίκος Ξυδάκης - Θοδωρής Γκόνης, (2000)

Αποχαιρετισμός 27.10.1932  , Νίκος Ξυδάκης - Διονύσης Καψάλης (2013) 

Αέρας της αγάπης , Νίκος Ξυδάκης - Μιχάλης Γκανάς (1999) 

Το μέλι των γκρεμών , Νίκος Ξυδάκης - Θοδωρής Γκόνης (1994) 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 18:34
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση