Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 16:08

7 θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν για τη μειονότητα της Θράκης, του Θόδωρα Τσίκα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

traki1Η Μειονότητα της Θράκης βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Αφενός μεν, πολλά μέτρα που ασκούνταν σε βάρος της έχουν αρθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1990, χωρίς όμως να έχει γίνει ουσιαστική αυτοκριτική της ελληνικής Πολιτείας για τις απαράδεκτες, για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, πολιτικές που είχαν ασκηθεί στο παρελθόν. Αφετέρου, υπάρχουν ακόμα απομεινάρια προκαταλήψεων, διακρίσεων και αρνητικών πρακτικών, που εμποδίζουν την πλήρη και ισότιμη ένταξη της Μειονότητας στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Η χειραφέτηση της Μειονότητας από την ομηρία των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη προτεραιότητα, καθώς θα συμβάλει στην εναρμόνιση με τα σύγχρονα δεδομένα και θα βοηθήσει στην άρση πολλών δυσκολιών και αγκυλώσεων. Τα προβλήματα της Μειονότητας δεν είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά -μέσω των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας- ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης, που πρέπει να διασφαλίζει την ισοτιμία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικής ταυτότητας, γλωσσικής ή πολιτισμικής ιδιαιτερότητας. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπόκειται στην αρχή της αμοιβαιότητας, δεν εξαρτάται δηλαδή από το αν μια γειτονική χώρα προστατεύει αυτά τα δικαιώματα των δικών της πολιτών.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στο σύνολο του, οφείλει να ακολουθήσει πολιτική «ανοίγματος» στη Μειονότητα, μέσω της ενεργού ένταξης στελεχών της μειονότητας σε όλους τους κομματικούς θεσμούς και της συμμετοχής τους σε διαδικασίες διαβούλευσης για τα προβλήματα που τους αφορούν. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχει δύο στόχους: αφενός μεν, τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με σημαντικά τμήματα της Μειονότητας και, αφετέρου, να πεισθούν τα στελέχη της Μειονότητας ότι η κατάκτηση της ισοτιμίας του μειονοτικού πολίτη είναι εφικτή μέσα από τη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα της χώρας, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις ορισμένων κύκλων της Άγκυρας που προωθούν τη χωριστή πολιτική έκφραση της μειονότητας.

Απαιτείται πλέον η επεξεργασία μιας συνολικής πολιτικής, θέσεων και προτάσεων για τη μειονότητα που θα περιλαμβάνει, α) τα θέματα της πολιτικής ένταξης και της συμμετοχής στους κομματικούς θεσμούς, β) τα ζητήματα των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων, και γ) τα γενικότερα αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λ.π. προβλήματα της περιοχής της Θράκης (στην αντιμετώπιση των οποίων κατά το παρελθόν υπήρξαν ορισμένες επιτυχίες αλλά και αρκετές αποτυχίες), με έμφαση στον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν αυτά για τους πολίτες της Μειονότητας.

thraki2Πατώντας εδώ  θα σας εμφανιστούν τα εφτά θέματα όπως τα αναλύει ο Θόδωρος Τσίκας στο άρθρο του που δημσιεύτηκε στην Athens Voice στις 9.12. 

Σ.Δ: Όσους τους έχει απασχολήσει αυτό το θέμα το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουν συνειδητοποιήσει πως οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας, που η πλειονότητά τους ζει βασικά στη Θράκη, είναι ένα κρίσιμο θέμα για την χώρα μας, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας την πίεση που θα ασκεί ο ισλαμιστής Ερντογάν προς οφέλος της Τουρκίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας έχει επίγνωση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος, πράμα που για εμάς σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να δοκιμάσει επεξεργασμένες λύσεις προωθώντας με περίσκεψη τα σχέδια υλοποποίησής τους. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι με τα μέτρα που θα ληφθούν σιγά σιγά η πλειονότητα της νέας γενιάς των μουσουλμάνων, που ας μην ξεχνιόμαστε οι περισσότεροι είναι Τουρκικής καταγωγής, να τους αρέσει όλο και πιο πολύ που ζουν σ'αυτήν τη χώρα, να την αισθάνονται σαν πατρίδα τους, έτσι ώστε από γενιά σε γενιά να ατονούν, όσο είναι δυνατόν, οι δεσμοί που τους δένουν με τις διάφορες εξουσίες στην Τουρκία. Αυτή την προοπτική εμείς την αντιλαμβανόμαστε ότι θα δουλέψει για το καλό όλων μας. Διαφορετικά μαύρο φίδι που μας έφαγε, και στο διαφορετικά εντάσσουμε και το να αφήνουμε το θέμα να λιμνάζει. Όσο για την επιλογή αυτού του άρθρου, που με τα λίγα που ξέρουμε μας φάνηκε πειστικό, έγινε με το δεδομένο ότι δεν είμαστε ειδικοί σε συνδυασμό με την άποψη ότι το καλύτερο είναι οι διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση τους ζητήματος των μουσουλμάνων της Θράκης να διατυπώνονται δημόσια, να συζητιώνται ανοιχτά στην κοινωνία και όσο είναι δυνατόν και από αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 11:00
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση