Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 19:40

"Η κάνναβη δεν είναι μόνο για φαρμακευτική χρήση", υποστηρίζουν οι ερευνήτριες Ε.Μαλούπα και Ε.Τσαλίκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kannaviwΑν κάποιος επισκεφτεί καταστήματα βιολογικών τροφίμων, θα ανακαλύψει στα ράφια τους διάφορα σκευάσματα κάνναβης ως ακόμη μια εναλλακτική διατροφική πηγή, όπως όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα από φυτικές πρώτες ύλες.

Οπως βρίσκουμε γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας (κ.ά.) ή παστέλια εμπλουτισμένα με καρπούς που πλέον θεωρούνται υπερτροφές ή σπόρους που μπορούν να ενταχθούν στο πρωινό μείγμα νιφάδων δημητριακών, έτσι βρίσκουμε και ρόφημα, παστέλι, σπόρους κάνναβης, για την ίδια ακριβώς χρήση. Το ίδιο ισχύει για το αιθέριο έλαιο κάνναβης, το βάμμα, το τσάι κάνναβης.

Οι καλλιέργειες κάνναβης στο εξωτερικό δεν έχουν μόνο έναν δρόμο στον τομέα της μεταποίησης, δηλαδή δεν μεταποιούνται μονάχα σε υψηλής συμπύκνωσης έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για φαρμακευτικούς σκοπούς, αλλά μεταποιούνται και σε συμπληρώματα διατροφής.

Στη δημοσιότητα έμφαση έχει δοθεί -από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε ως νόμιμη η καλλιέργεια υπό προϋποθέσεις στη χώρα μας- μόνο στην παραγωγή ελαίου για φαρμακευτική χρήση από ανθρώπους που ήδη το χρησιμοποιούν ως μέσον βοήθειας σε διάφορες ασθένειες, εισάγοντάς το από το εξωτερικό ή καλλιεργώντας για δική τους χρήση φυτά κάνναβης, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Πολλοί Ελληνες καλλιεργητές ανά την επικράτεια θέλησαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης και ήδη έχουν περάσει στην τρίτη συνεχόμενη καλλιεργητική χρονιά φέτος, προσπαθώντας να κερδίσουν τον χρόνο, εμπειρία στην καλλιέργεια, αλλά και να ανιχνεύσουν την αγορά.

Πού θα μπορέσουν να διαθέσουν την παραγωγή τους;

Είναι καλυμμένοι από το νομικό πλαίσιο για τη μεταποίηση των φυτών και για ποια προϊόντα;

Θα περάσουν οι ίδιοι σε μεταποίηση, εφόσον έχουν δική τους οικοτεχνία ή συσκευαστήριο; Θα δώσουν τον σπόρο σε εταιρείες της χώρας ή του εξωτερικού;

Γιατί η συζήτηση και τελικά η ξαφνική «έκρηξη» του φακέλου «Καλλιέργεια κάνναβης» ξεκίνησε και υποστηρίχθηκε από το γεγονός ότι παλαιότερα η καλλιέργεια ανθούσε, κυρίως για τη χρήση της ίνας της στην κλωστοϋφαντουργία.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε την κατάλληλη υποδομή για κλωστοϋφαντουργική χρήση, όπως μας είπαν ειδικοί και ερευνητές.

Κάλλιστα όμως μπορούμε να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες για διπλό σκοπό. Που σημαίνει, «όχι μόνο για φαρμακευτική χρήση αλλά και για την παραγωγή σπόρου και παραγόμενων προϊόντων, όπως είναι το λάδι για χρήση σε φαγητό, το αλεύρι, το τσάι, αλλά και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα αιθέρια έλαια ή το CBD», όπως μας εξήγησαν η δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων «ΕΛΓΟ Δήμητρα», και η δρ Ελένη Τσαλίκη, εντεταλμένη ερευνήτρια στον ίδιο φορέα, που είναι υπεύθυνος για την έρευνα και τον έλεγχο των καλλιεργειών.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο της Βάσης Παναγοπούλου με τις δύο συνεντεύξεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 19:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση