Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 13:06

Προσπάθεια για σκέψη πάνω στα Eλληνικά τραγούδια της Σταγόνας και τα 10 νέα του Δεκέμβρη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lakis36paulkleΠοιοι οι λόγοι, αναρωτιέται ο εμπνευστής, να κρατάς ένα θέμα που εμφανώς δεν τραβάει; Μιλάμε για το θέμα μας " Ακούστε και αξιολογήστε ( αν θέλετε), νέα τραγούδια με ελληνικούς στίχους" ή όπως εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της Σταγόνας "stagona music world".

Μπαίνοντας στον 3ο μήνα είναι φανερό πως μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών είναι αυτοί που βαθμολογούν κάποια από τα τραγούδια της μηνιαίας λίστας και σχεδόν τριπλάσιοι αυτοί που τ' ακούν. 

Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται να στο πει κανείς, είναι ότι οι ενήλικοι άνθρωποι αν κάτι απ'αυτά που κάνουν δεν τραβάει, συνήθως πάνε γι'άλλα. Εκτός και αν μπαίνει ζήτημα επιβίωσης ή αν τους ενδιαφέρει πολύ, οπότε επιμένουν, δοκιμάζοντας διάφορες διορθωτικές κινήσεις για να άρουν τα αδιέξοδα. 

Το φυσιολογικό λοιπόν, είναι να καταργήσουμε το θέμα μας με τα τραγούδια, μιας και δεν καταφέραμε να επινοήσουμε κάποιες εσωτερικές και εξωτερικές βελτιώσεις.Την απόφαση της κατάργησης την ενισχύει το γεγονός της συγκέντρωσης νέων κάθε μήνα τραγουδιών, η επιλογή των 10 και η ανάρτησή τους στο μηνιαίο αρχείο, θέλει υπομονή και επιμονή, που όμως σιγά σιγά εξατμίζονται. Εξατμίζονται γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση αυτή η προσπάθεια; 

Πέρα από τη δύναμη της πανταχού παρούσας συνήθειας, τρεμοπαίζουν ακόμα δυο τρεις λόγοι που δεν μας επιτρέπουν ακόμα να πάρουμε την απόφαση της κατάργησης.

Ο ένας είναι μια αγάπη για το Ελληνικό τραγούδι που φαίνεται να αντέχει ακόμα και τώρα που μοιάζει σε ένα μεγάλο άνθρωπο σαν άδειο πηγάδι. Είναι παρούσα η ελπίδα της ανακάλυψης νέων τραγουδοποιών, απ'αυτούς που δημιουργούν την αίσθηση ότι εδώ εν σπέρματι κάτι ωραίο και δυνατό παίζει. Με ένα πάθος που έχει τα φόντα να μεταδώσει μια λυτρωτική συγκίνηση μια θερμή χαρά, που αξίζουν την προσοχή μας και που μαγκιά δεν είναι να βάζουμε το χεράκι μας για να τους ακούν όσο γίνεται περισσότεροι, και να μοιραζόμαστε έτσι αυτό το φως;  

Ερώτημα: Αυτή η προσπάθεια για ανακάλυψη κρύβει άραγε μια διάθεση να μην καθηλωθείς σ'αυτό που είσαι, να θέλεις να προχωρήσεις έστω και μέσα από το τραγούδι για κάπου αλλού από εκεί που έφτασες; 

Είναι επίσης δύσκολο για εμάς τους ερασιτέχνες, να προσπεράσουμε αφ'υψηλού τον κόπο που απαιτήθηκε για να στηθεί και να φτιαχτεί αυτό το θέμα, προπάντων το τεχνικό του μέρος.

Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα πράματα όπου το καλοπροαίρετο της ανιδιοτέλειας δίνει τον τόνο, είναι πικρή η επίγνωση του να πάει τσάμπα τόσο κόπος, η επίγνωση του να γίνονται οι κοινές προσπάθειες μια τρύπα στο νερό. Όταν μάλιστα έχεις βιώσει με άλλα πράματα, με άλλες επιλογές, την γλύκα της επιτυχίας στον μικροκοσμό σου, αυτή που δίνει φτερά. Το καλό είναι ότι υπήρξαν, λίγες είναι η αλήθεια, κάποιες αξέχαστες φορές που αυτή σε πλημμύρισε εξ αιτίας που χάρισες/σκόρπισες κάτι σχεδόν δικό σου κι αυτό έκανε γκελ στον κόσμο. 

Και ο τελευταίος λόγος που σε κρατάει αιχμάλωτο σ'αυτό το θέμα, ο πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος, είναι η παιδιάστικη πλευρά του εαυτού σου, εκεί που είναι κρυμμένη η μήτρα της εμμονής. Αυτή που κτυπά μέσα από αφύλακτους δρόμους και σε ωθεί να βάζεις σε προτεραιότητα το να αποδείξεις με όλα τα μέσα ότι είσαι ο καλύτερος. Έχεις πια μάθει πως όταν γίνεσαι απόλυτος με τις αλήθειες σου, βέβαιος με τις επιλογές σου και όλα όσα είσαι τα βρίσκεις τέλεια, αυτό φανερώνεται. Που; Σε όλες εκείνες τις φάσεις που πιο πολύ σε κινητοποιεί, όχι η επιτυχία του όποιου στόχου, αλλά μέσα σε ένα κόσμο που τον νιώθεις εχθρικό, να κατατροπώσεις όλους και όλα που θεωρείς ότι σε εμποδίζουν να αποδειχθεί ότι εσύ έχεις όλο το δίκαιο του κόσμου. 

Η μόνη λύση κόντρα σ'αυτήν την κατάσταση του καβαλημένου καλαμιού που συνήθως το ποτίζει μία αγοροφοβία, λύση που μερικές φορές φαίνεται να δουλεύει, είναι εκείνο το αρχαίο " παθαίνω και μαθαίνω", αναλαμβάνοντας φυσικά την ευθύνη που σου αναλογεί για τις αποτυχίες και τα λάθη σου.   

Τα δεδομένα του Δεκεμβρίου του '17:

Τα πέντε πρώτα τραγούδια ανάμεσα στα 10 του Νοεμβρίου που θα παραμείνουν και στη λίστα του Δεκεμβρίου, είναι τα εξής: Φροσούλα, Αγάπα με και πούλα με, Νομάδες, Δεν έχω λόγια, και 5η εποχή.

Τα 10 νέα τραγούδια που επιλέξαμε: Ο ΓαΜάης, Βάλε μου να πιω, Τα μεσάνυχτα, Αμανές του έρωτα, Σαπίσαμε κι εμείς, Φόραγε κίτρινο σκουφί, Το μυστικό, Νεράιδα, Ανατολή και Το ρούχο του Θεού.

Από τα 10 νέα τραγούδια τα 3 μας τα πρότειναν άγνωστοί μας επισκέπτες της Σταγόνας και τα 7 προτάθηκαν από  αρθρογράφους της Σταγόνας.

Ο σύνδεσμος http://stagona4u.gr/music/  σας οδηγεί στον πίνακα με τα 15 τραγούδια του Δεκέμβρη.

Αν κάποια σας κάνουν κλικ μπορείτε να τα ακούσετε κι αν έχετε όρεξη ας τα βαθμολογήσετε. 

Θα επανέλθουμε τον Γενάρη και μετά βλέποντας και κάνοντας. 

Ο πίνακας του άρθρου "Το μάτι" (1938) είναι του Γερμανοελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέε (Μύνχενμπουχζεε, 1879 - Μουράλτο, 1940) 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 20:59
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση