Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 18:07

Να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο στο ΧΑΔΑ Σχιστού ζήτησε ο υπουργός Π.Κουρουμπλής

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xadaΕιδική σύσκεψη για την πορεία των εργασιών του επικίνδυνου ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), στο Σχιστό Κερατσινίου , πραγματοποιήθηκε στις 19.11 με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρος Κοκκινάκης, η βουλευτής Β΄ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

 

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί οι τρεις από τις τέσσερις φάσεις του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ  στο Σχιστό, με χρήματα που προέρχονται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Κατόπιν αυτών επισημάνθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να εξετάσουν το φάκελο που υπέβαλε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για την αποκατάσταση της 4ης και τελευταίας φάσης, του έργου, η οποία έχει καθυστερήσει περίπου 1,5 χρόνο και αφορά την στέγη του ΧΑΔΑ. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τις υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους το αργότερο σε ένα μήνα. Το έργο αν και δεν έχει ολοκληρωθεί δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή παρά τις ποσότητες νερού που δέχεται.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, που αφορά όλους τους πολίτες στην Αττική. Τόνισε ότι όπως ολοκληρώθηκαν οι προηγούμενες φάσεις με τον χαρακτηρισμό ΧΑΔΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η 4η φάση του έργου, ώστε να ασφαλιστεί ο ΧΑΔΑ. Ειδικά στις περιπτώσεις που απειλείται η υγεία του γενικού πληθυσμού δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε γραφειοκρατικό εμπόδιο ή καθυστέρηση, δήλωσε ο υπουργός. Η κ. Καρακώστα και ο κ. Γουρδομιχάλης εξέφρασαν ικανοποίηση για την παρέμβαση του κ. Κουρουμπλή, καθώς όπως ανέφεραν απειλείται η υγεία εκατομμυρίων πολιτών σε περίπτωση διαρροής ραδιενεργών υλικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΧΑΔΑ του Σχιστού είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα με ραδιενεργά απόβλητα. Εκτιμάται ότι στον χώρο αυτό έχουν εναποτεθεί περί τα 10 εκατομμύρια τόνοι φωσφογύψου, που είναι ραδιενεργό απόβλητο και είναι αποτέλεσμα της παραγωγικής επεξεργασίας του φωσφορικού οξέως από το πρώην εργοστάσιο λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 18:18

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση