Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 18:02

Η αν. υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου εξηγεί γιατί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων βοηθήθηκαν από τον ΟΑΕΔ στην εξεύρεση εργασίας.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ets88Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα πάσχει και μία από τις αιτίες είναι ο ΟΑΕΔ, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο του.

Η αν. υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου εξηγεί στην «Εφ.Συν.» γιατί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων βοηθήθηκαν από τον ΟΑΕΔ στην εξεύρεση εργασίας.

Από την άλλη, η υπουργός καλεί τις επιχειρήσεις να αποταθούν στον ΟΑΕΔ προκειμένου να εξεύρουν προσωπικό αφού, όπως υποστηρίζει, τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού έχει υποστεί μετάλλαξη.

Πάντως αισιοδοξία γεννά το γεγονός ότι η μετανάστευση των Ελλήνων εργαζομένων έχει ανακοπεί το τελευταίο διάστημα και δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

 

• Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία μόλις το 2,4% των νέων δηλώνει ότι υποστηρίχθηκε από τον ΟΑΕΔ για να βρει δουλειά. Τι λέτε γι' αυτό;

Δεν εκπλήσσομαι από τα ευρήματα της έρευνας, καθώς θεωρώ ότι ένας νέος άνθρωπος δεν απευθύνεται στον ΟΑΕΔ για να βρει μόνιμη δουλειά. Θα έλεγα ότι επί δεκαετίες ο ΟΑΕΔ, στη συνείδηση του κόσμου, δεν είχε τον ρόλο του οργανισμού που βρίσκει εργασία στον άνεργο, παρότι έτσι θα έπρεπε, αλλά τον ρόλο υποστήριξης του ανέργου κυρίως με τη χορήγηση επιδομάτων.

Βέβαια, στο παρελθόν η ανεργία δεν αποτελούσε το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας, όπως συμβαίνει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο άνεργος είχε πολύ περισσότερες ευκαιρίες να επανέλθει με δικές του προσπάθειες στην αγορά εργασίας, απ’ ό,τι σήμερα.

Εν τούτοις, είναι γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ δεν εκπλήρωνε τον ρόλο που υποδήλωνε ο τίτλος του. Από τη μία, δεν συνέδεε τους ανέργους με τις προσφερόμενες θέσεις στην αγορά εργασίας, όπως το επιβάλλουν οι τωρινές συνθήκες, ενώ και από την άλλη, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα -που αναζητούν προσωπικό- δεν απευθύνονταν στον ΟΑΕΔ στον βαθμό που θα έπρεπε.

• Γιατί οι επιχειρήσεις δεν απευθύνονται στον ΟΑΕΔ;

Στη χώρα μας η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Παγκοσμίως οι μικρές επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον, λειτουργούν μέσω άτυπων δικτύων τόσο στην εύρεση εργαζομένων όσο και στην εύρεση κεφαλαίων και τη διοχέτευση προϊόντων στην αγορά.

Επιπλέον, παρατηρείται διεθνώς, σε ανάλογες έρευνες, πως τα ποσοστά που δηλώνουν ότι βρίσκουν εργασία μέσω δημόσιων οργανισμών είναι εξίσου χαμηλά.

Ομως, στην περίπτωση της Ελλάδας συμβαίνει και κάτι άλλο: δεν υπάρχει, αν μου επιτρέπεται η φράση, εμπιστοσύνη ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τις επιχειρήσεις.

Πολλές επιχειρήσεις μας λένε ότι δεν απευθύνονται στον ΟΑΕΔ γιατί πιστεύουν ότι η γραφειοκρατία και πολλές φορές το αυστηρό πλαίσιο που τίθεται από τον οργανισμό όχι μόνο δεν θα τις βοηθήσουν στην ανεύρεση προσωπικού, αλλά αντιθέτως θα τις δυσκολέψουν.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε η υπουργός στον Τζώρτζη Ρούσσο και δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 27.11.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 18:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση