Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 22:12

Μετά τον οικονομολόγο Κώστα Βεργόπουλο πέθανε και ο ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς,

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vergopulos1Πρώτος έφυγε για πάντα απ'αυτόν τον κόσμο την Πέμπτη στο Παρίσι σε ηλικία 75 ετών, ο οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας, Κώστας Βεργόπουλος, μια από τις μεγάλες μορφές της Πολιτικής Οικονομίας που έχαιρε εκτίμησης σε όλον τον κόσμο.

Ο Κώστας Β. Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών (Doctorat d' Etat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες.

 

Σημαντικά έργα του κ. Βεργόπουλου ήταν «Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα» (Εξάντας, 1975), «Ο Δύσμορφος Καπιταλισμός» (σε συνεργασία με τον Samir Amin, Παπαζήσης, 1975), «Κράτος και Οικονομική Πολιτική» στον 19ο Αιώνα (Εξάντας,1978), «Εθνισμός και Οικονομική Ανάπτυξη» (Εξάντας, 1979), «Η Ελλάδα σε εξέλιξη» (διεύθυνση, Εξάντας, 1985), «Οι Νέες Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Οικονομία Τροφίμων» (Βρυξέλλες, 1986), «Η Απο-ανάπτυξη σήμερα» (Εξάντας, 1987). Εκδόσεις των έργων του κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινέζικα.

kremmydasΚαι σήμερα Κυριακή πέθανε ο ιστορικός και συγγραφέας Βασίλης Κρεμμυδάς. Ο Κρεμμυδάς υπήρξε Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α, Βασίλης Κρεμμύδας. Σύμφωνα με το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Β. Κεραμμυδάς, «γεννημένος το 1935 στη Μεσσήνη, υπηρέτησε καταρχήν στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1980, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1988 εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο υπηρέτησε μέχρι την συνταξιοδότησή του.

Δάσκαλος πολλών γενεών και άοκνος μελετητής των ιστορικών πηγών, ο Βασίλης Κρεμμυδάς συνέγραψε δεκάδες μελέτες οικονομικής ιστορίας, με πιο πρόσφατη την «Ελληνική Επανάσταση του 1821», που δημοσιεύτηκε το 2016.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, υπηρέτησε το ελληνικό πανεπιστήμιο, την ιστορική επιστήμη και την ελληνική κοινωνία με γνώση, συνέπεια, ενεργητικότητα και σπάνιο ήθος».

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η σελίδα της βιβλιονέτ με στοιχεία για τη ζωή του Κρεμμυδά και το σημαντικότατο έργο του κι  εδώ  η σελίδα για τον Βεργόπουλο.

Το κειμενάκι που ακολουθεί το εντοπίσαμε στο fb..

 

Στη Γ' Γυμνασίου ο καθηγητής Ιστορίας ήταν ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας: μας έκανε παράδοση εκτός βιβλίου (μα εντελώς, κρατούσαμε σημειώσεις!), μας έβαζε να κάνουμε εργασίες ατομικά ή σε ομάδες, να παρουσιάζουμε θέματα στην τάξη ή και σε όλα τα τμήματα, μας έστηνε τις εθνικές γιορτές με πρωτόγνωρο τρόπο. Ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό, που το απολαμβάναμε, αλλά το ουσιαστικό νόημα αυτού του τρόπου διδασκαλίας το καταλάβαμε χρόνια μετά.

Μια μέρα ήρθε στην τάξη με ένα μικρό πικάπ. Μας είπε ότι θα μας έβαζε ένα δημοτικό τραγούδι, γιατί πρέπει να γνωρίσουμε και τη μουσική μας παράδοση. Βαρετό, αλλά θα χάναμε μάθημα, οπότε.. Μέσα σε λίγα λεπτά η εγερτήρια φωνή του Νίκου Ξυλούρη μας απογείωνε. Μερικοί είχαμε ακούσει το τραγούδι μόλις την προηγούμενη ημέρα, όλοι το ακούσαμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. «Πότε θα κάμει ξαστεριά, πότε θα φλεβαρίσει, να κατεβώ στον Ομαλό..»

Ήταν 15 Νοεμβρίου 1973. Ο καθηγητής μας, με τον τρόπο του, μας συνέδεσε με τους λίγο μεγαλύτερούς μας που έδιναν μια άνιση μάχη. Χωρίς περιττά λόγια, χωρίς μεγαλοστομίες, μέσα στη δικτατορία έπαιξε το κεφάλι του σε ένα σχολείο που οι περισσότεροι υπουργοί της χούντας είχαν τα παιδιά τους. Και το ουσιαστικό νόημα του μαθήματος αυτού το καταλάβαμε σε όλη του την έκταση, όταν μεγαλώσαμε.

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της γενιάς του, έφυγε από κοντά μας χθες. Μια αγκαλιά στην κόρη του και να ξέρει ότι τον κουβαλάμε μέσα μας όλοι οι μαθητές και φοιτητές του, είτε το ξέρουμε, είτε όχι.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 17:38

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση