Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 16:28

Δελτίο τύπου μηνός Νοεμβρίου του stagona music world

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

amusicarx3Τα καλά νέα: Μπήκε στον δεύτερο μήνα το θέμα μας " stagona music". Αναρτήσαμε δέκα νέα τραγούδια και κρατήσαμε τα πέντε πρώτα από τα 15 που είχε επιλέξει η Ομάδα Διαχείρισης για τον Σεπτέμβριο. Από τα δέκα νέα τραγούδια τα εφτά προτάθηκαν από αρθρογράφους - συνεργάτες της Σταγόνας και τρία τα πρότειναν αναγνώστες της - επισκέπτες. Το θέμα με τα νέα τραγούδια με ελληνικούς στίχους, καλά να'μαστε, λέμε να το κρατήσουμε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του '18.

 

Αποφασίσαμε τα τραγούδια να αλλάζουν κάθε μήνα με τον εξής κανόνα: Τα πέντε πρώτα κάθε μήνα θα παίρνουν ως μπόνους την πράσινη κάρτα για ένα ακόμα μήνα και μετά θα τα περνάμε στις λίστες των μηνών που ως play list βρίσκονται στο τέλος της σελίδας. Αυτός θα είναι ο κανόνας και αν υπάρξουν εξαιρέσεις θα πρόκειται για ολοφάνερα εξαιρετικές περιπτώσεις. 

Η επιλογή των τραγουδιών, κάτι που δεν είναι εύκολο και ως προς τον εντοπισμό τους, θα γίνεται ανάμεσα από νέα τραγούδια που θα έχουν αναρτηθεί στο youtube ή όπου αλλού, το πολύ τρεις μήνες πριν. Π.χ, στη λίστα του Δεκέμβρη θα αναρτήσουμε τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει από τον Σεπτέμβρη και μετά, στη λίστα του Γενάρη, τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει από τον Οκτώβρη και μετά, κ.ο.κ.

Τα 10 νέα τραγούδια του Νοέμβρη, που τα αναρτήσαμε βάσει της ημερομηνίας της κυκλοφορίας τους και μπορείτε να τα ακούσετε και αν θέλετε και να τα βαθμολογήσετε είναι τα εξής: Νομάδες, Δεν έχω λόγια, 5η εποχή, Αγάπα με και πούλα με, Το ρόδο της ερήμου, Φροσούλα, Ψυχή γραμμένη, Αν δεν ξέρεις να ρωτάς, Ψέμματα και Για όλα ικανοί. Τα 5 πρώτα του Οκτώβρη, που αν δεν τα έχετε ψηφίσει, μπορείτε να το κάνετε και αυτόν το μήνα, είναι: Όταν σου χορεύω, Δυο σπιθαμές, Όσο υπάρχουν τα μπλουζ, Ο Άνθρωπος και 10.000. 

Τα κακά νέα: Με βάση τον αριθμό επισκεπτών της Σταγόνας - π.χ για τον μήνα Οκτώβριο είχαμε βάσει των μετρήσεων της Awstats, 6460 μοναδικούς επισκέπτες και 11.133 συνολικά - οι επισκέπτες του stagona music ήταν ελάχιστοι και ακόμα πιο λίγοι ήταν αυτοί που μπήκαν στον κόπο και βαθμολόγησαν έστω κι ένα τραγούδι. Επί του παρόντος το θέμα μας αυτό φαίνεται ότι πάει άπατο. Θα επιμείνουμε όμως για ένα χρόνο, πιο πολύ από μια δική μας περιέργεια με καλλιτεχνικό κουκούτσι. 

Για τους λόγους της αποτυχίας μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ίσως ο πιο σημαντικός είναι τα τέσσερα βήματα της ψηφοφορίας, πολλά για ένα κοινό που έχει εθιστεί στο ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε. Ο αντίλογος σ'αυτό έχει μια δόση από τη διαχρονική αλήθεια του "μπροστά στα κάλλη τι είναι ο πόνος". Αλλά φαίνεται πως τα "κάλλη" του stagona music δεν σαγήνευσαν τόσο τους επισκέτες μας ώστε να πάρουν μπρος και ν'αντέξουν τον "πόνο" των τεσσάρων κινήσεων που διαρκούν 1'.  

Ένας ισχυρός λόγος που φλερτάρει με τα όρια της αντικειμενικότητας, νομίζουμε ότι είναι η κατάρρευση της δισκογραφίας. Όχι ότι δεν κυκλοφορούν καινούργια ελληνικά τραγούδια, αλλά αυτά είναι εμφανώς λιγότερα από όσα πριν youtube και facebook. Μια πρώτη συνέπεια είναι η άρνηση μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν σε μουσικά σχήματα έστω και μεσοπρόθεσμα. Με πωλήσεις πεσμένες και άρα λίγα κέρδη ή ανόητοι ή παράξενοι επενδύουν τα λεφτά τους σ'αυτόν τον τζόγο. Όμως παράλληλα είμαστε σε μια φάση που ο καθένας που έχει την τρέλα θα μπορούσε με λίγα έξοδα να κοινοποιήσει τη δουλειά του, πράμα που του μεγαλώνει τα περιθώρια ελευθερίας ως προς τη δημιουργία. Μια απορία είναι γιατί αυτό δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς και τα περισσότερα βιντεοτράγουδα απ'αυτά που ακούμε μας φαίνονται ανέμπνευστα θυμίζοντάς μας λίγο ή πολύ κάποια άλλα παλαιότερα. 

Συνέπεια της κατάρρευσης είναι και η αδυναμία ενημέρωσης όσων ενδιαφέρονται για νέες δημιουργίες. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εντοπίσεις καινούργιες δουλειές από όλο το φάσμα του τραγουδιού, λαμβάνοντας υπόψη πως τα ΜΜΕ δεν τα προβάλλουν όσο παλιά. Είναι γεγονός πως η βοήθεια που προσφέρουν τα ΜΜΕ είναι μικρή, συντείνοντας βασικά στην πολτοποίηση της τέχνης. Έτσι φτάσαμε στο σημείο που όσοι θέλουν να ενημερωθούν για τα μουσικά πράματα, η τύχη αγκαζέ με το δεν καταλαβαίνει Χριστό μεράκι πολλές φορές αποδεικνύεται ότι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από την οργάνωση, τις επαφές και το συστηματικό ψάξιμο.

Όμως θεωρούμε ότι αυτοί οι λόγοι δεν είναι η πιο μαμά αιτία που το ελληνικό τραγούδι βρίσκεται σε κρίση, αφού σε κάποιες άλλες χώρες γίνονται σπουδαίες δουλειές. Απλά οι εποχές που εμφανίζονται ξεχωριστοί καλλιτέχνες και διανοητές που με το σπουδαίο και όμορφο έργο τους αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν μια αίσθηση ότι υπάρχουν περιθώρια μεταμορφώσεων και πολλά μπορεί να παιχτούν προς το καλύτερο στο σιαμαίο μέσα μας κι έξω μας, είναι σπάνιες. Κι αυτό ισχύει για κάθε χώρα και πολιτισμό. Όπως εδώ σ'εμάς που τουλάχιστον στον χώρο του τραγουδιού, νέους σημαντικούς δημιουργούς δεν έχουμε εντοπίσει τα τελευταία χρόνια. Γι'αυτό και δεν διατρέχει ένα ρεύμα την ανήσυχη κοινωνία που να συσπειρώνει κόσμο και κοσμάκι γύρω από το ελληνικό τραγούδι.

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τραγουδιστές και συγκροτήματα, πέρα από τα παραδοσιακά, που υπηρετούν διαφορετικά μουσικά είδη και που έχουν ένα ειδικό κοινό που τους αποθεώνει. Βασικά μιλάμε για σχετικά μικρές ομάδες, διάσπαρτες εδώ κι εκεί, που είναι αλλού και μακρυά από το μεγάλο πλήθος. Ίσως αυτά να είναι η μαγιά, ίσως και τα όρια της φάσης αυτής. Υπάρχει όμως πολλά χρόνια τώρα μια κατηγορία, αυτής του τραγουδιού της πίστας, τραγούδια με ημερομηνία λήξης, που το ακούει, το τραγουδάει και το χορεύει ένα πολυπληθές κοινό από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αλλά εκεί η σχέση τραγουδιστών και κοινού έχει έντονα στοιχεία κατανάλωσης, επίδειξης και εκτόνωσης. Λίγα είναι τα τραγούδια αυτού του χώρου που η μουσική και στιχουργική κοινοτοπία τους δεν κτυπάει κόκκινο, προκαλώντας έτσι μια πλήξη καραμπινάτη στους εκτός τόπου και κλίματος. Πάνω κάτω αυτός δεν είναι ένας πρωτόλειος χάρτης του ελληνικού τραγουδιού σήμερα;

Με πιο προσωπικά λόγια. Αναζητούμε αρκετά χρόνια τώρα νέους Έλληνες μουσικούς που να μας πείθουν ότι είναι απ’αυτούς που με το ταλέντο τους και τη δουλειά τους είναι στο δρόμο της διαμόρφωσης ενός δικού τους προσωπικού τρόπου έκφρασης που η ομορφιά του έργου τους θα μας λούζει με ανέσπερο φως. Αναζητούμε γιατί γουστάρουμε ωραία έργα που να κάνουν γκελ μ'εκείνα τα στοιχεία μας που μας δένουν με ένα κόσμο "πάμε γι'άλλα ζωντανά", μ'ένα κοινό που πιστεύουμε ότι υπάρχει και που θέλει να δώσει όμορφα πράματα και θάματα απ'αυτά που συνήθως μας οδηγούν σε κορυφές με θέα θεά, αλλά η κατάσταση δεν το βοηθά στα τι στα πως και στο με ποιους. 

Νομίζω ότι αυτή η κριτική δεν είναι εντελώς υποκειμενική. Η σχετικά μικρή ανταπόκριση που βρίσκουν τα καινούργια ελληνικά τραγούδια, νέων αλλά και παλαιών μουσικών, και το μετρίως μέτριο πάθος που γεννούν, όπως και να το κάνουμε είναι δείκτες που μας λένε, ότι ναι όντως υφίσταται μια κρίση. Με λίγα λόγια, ένας ακόμα λόγος που δεν τράβηξε το θέμα μας είναι που γενικά δεν τραβάει το νέο ελληνικό τραγούδι. Αυτή είναι η εκτίμησή μας.

Τι άλλο παίζει; Το κοινό της Σταγόνας. Κατά μία εκτίμηση, ως ένα βαθμό αυθαίρετη, η πλειονότητα των επισκεπτών της Σταγόνας είναι πάνω από τα πενήντα. Πάνω όμως από τα πενήντα ακόμα και οι άνθρωποι εκείνοι που ένιωθαν στα προηγούμενα χρόνια τους την ανάγκη να εκφράσουν το είναι τους και τα συναισθήματά τους και μέσω καλλιτεχνικών δημιουργιών, όλο και λιγοστεύουν. Κι αυτό δεν είναι αφύσικο μιας και η εποχή των χτυποκαρδίων στα θρανία της ζωής πνέει τα λοίσθια. 

Όσοι εξακολουθούν να νιώθουν αυτήν την ανάγκη συνήθως ανακυκλώνουν αυτά που κάποτε τους τάραξαν, όσα τους γονιμοποίησαν σε κάποιες φάσεις της ζωής τους. Το συνηθέστερο λοιπόν, είναι μια επιστροφή στα γνώριμα εδάφη των παλιών αγαπημένων δημιουργιών έχοντας, στην καλύτερη των περιπτώσεων διαμορφώσει ένα καινούργιο βλέμμα, αυτό της ωριμότητας που εσωτερικεύει το μελωμένο φως ποικίλων εμπειριών και προσδοκώντας εξ αυτού ν' ανακαλύψουν στα αγαπημένα τους κάποια στοιχεία που θα τους προξενήσουν άλλου τύπου συγκινήσεις, πιο δυνατές, πιο βαθιές. Με άλλα λόγια, ελάχιστοι άνθρωποι μετά από τα 50 πάνω κάτω, ανοίγονται σε νέες εξερευνήσεις, ελάχιστοι έχουν τέτοιες δυνατές επιθυμίες και αγωνίες  που τους σπρώχνουν να δοκιμάσουν με μια παρθενικότητα το άγνωστο, να εκθέσουν τον εαυτό τους σε πεδία καλλιτεχνικά και μη, που το ψάχνουν πέρα από τα στερεότυπά τους. Ένας ακόμα λοιπόν λόγος που δεν πήγε καλά το θέμα stagona music με τα νέα τραγούδια του είναι το μεσόκοπο κοινό της μεσόκοπης και βάλε σταγόνας. 

Υπενθύμιση: Γράφουμε άλλη μια φορά τους δύο τρόπους για να μπείτε στο θέμα αυτό και για να ψηφίσετε αν θέλετε.

Ο πρώτος είναι κατ'ευθείαν, ενεργοποιώντας τη διεύθυνση http://www.stagona4u.gr/music .                     

Ο δεύτερος είναι μέσω της Σταγόνας. Αφού βρεθείτε στην αρχική σελίδα της, περίπου στο μέσον και δεξιά πατώντας πάνω σε ένα γαλάζιο ορθογώνιο πλαίσιο που υπάρχει γραμμένο το " Μετάβαση στο Σταγόνα music" θα βρεθείτε εντός του μουσικού θέματός μας. 

Το δεδομένο είναι πως κάθε τραγούδι μόνο μία φορά μπορείτε να το βαθμολογήσετε.

Για τη βαθμολόγηση απαιτούνται οι εξής συνολικά πέντε απλές κινήσεις και 1'. 

1η: Πατάτε το ορθογώνιο και σχεδόν πορτοκαλί πλαίσιο με την φράση " Αξιολογήστε εδώ το τραγούδι", που υπάρχει δίπλα σε κάθε τραγούδι.

2η: Επιλέγετε τα αστεράκια που νομίζετε πως κατά τα γούστα σας αξίζει το υπό αξιολόγηση τραγούδι.

3η: Γράφετε το ημέιλ σας σε ένα άσπρο πλαίσιο που βρίσκεται κάτω από τα αστεράκια και αναγράφεται εντός του η φράση " γράψτε εδώ το ημέιλ σας..."

4η: Μετά την αναγραφή πατάτε τη λέξη "Συνέχεια " που βρίσκετε στο πλαίσιο που υπάρχει κάτω από το ημέιλ σας. 

5η: Μετά πηγαίνετε στα ημέιλ σας και ανοίγετε αυτό που έχει ως τίτλο τη λέξη "Music". Και τελειώνετε κάνοντας κλικ πάνω στη φράση " Πατήστε εδώ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής σας", που υπάρχει μέσα σε ένα πίνακα.           Αν θέλετε να δείτε τον πίνακα βαθμολογιών όλων των τραγουδιών, επιστρέφετε στην αρχική σελίδα και κάνοντας κλικ πάνω δεξιά στο κουμπί με τη λέξη "Βαθμολογία" θα σας εμφανιστεί η λίστα των 15 τραγουδιών του μήνα με τις βαθμολογίες τους και με το πόσοι ψήφισαν το κάθε ένα. 

Αυτά αγαπητοί μας, δυστυχώς με όχι και τόσο λίγα λόγια.

Να πούμε εδώ ότι το δημοφιλές τραγούδι του Νάσου Καρακώστα "Είσαι 'Ο' και λέγεσαι" που σκεφτήκαμε να το συμπεριλάβουμε στα 10 του Νοεμβρίου, τελικά δεν το επιλέξαμε μιας και υπάρχει ως ξεχωριστό άρθρο στη Σταγόνα.  Εδώ   όσοι θέλουν να το ακούσουν και να διαβάσουν και μία συνέντευξή του.

Και τέλος να υπενθυμίσουμε πως όσοι επιθυμήσουν να προτείνουν τραγούδια που τους αρέσουν για τη stagona music, μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση  stagona4u@gmail.com . 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 16:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Διαχείριση της Σταγόνας 18-12-2017 09:29
Αγαπητέ Μενέλαε, αν μπορείς δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα σου. π.χ. τι συσκευή χρησιμοποιείς ( PC , tablet, κινητό ) και τι με ποιόν browser προσπάθησες.
Παράθεση
0 # Menelaos Milonas 17-12-2017 22:06
Mas lete na psifisoume ta tragoudia alla i efarmogi pou exete valei den pezei kanena ap' ta tragoudia. Opote pos na psifisoume an den ta akousoume prota.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση