Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 13:02

Βαρετό κορμί του Dimitris Ziamparas, από fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 

dimziaΚάποια στιγμή μια παλιά φίλη μου από τα φοιτητικά χρόνια, δικαστής, ήρθε με τον άντρα της για να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου. Ήταν και οι δύο πάρα πολύ στενοχωρημένοι, αυτή όμως ήταν συγχρόνως και πολύ θυμωμένη. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση ακόμα και για μένα που ήμουν ουδέτερος και συνηθισμένος. Στην ερώτησή μου που είναι το πρόβλημα, η γυναίκα μου απάντησε πως ο άντρας της διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Τότε αυτός της είπε: «μα δεν αγαπάω αυτήν, εσένα αγαπάω». Τι έλεγε στην πραγματικότητα στην γυναίκα του: εσένα αγαπάω, με αυτήν απλώς ήμουν ερωτευμένος. Επειδή πλέον δεν ερωτευόμαστε, καλό είναι να ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει ερωτεύομαι έναν άνθρωπο: μαγνητική έλξη· εισβολή του άλλου στην φαντασία και στις σκέψεις· έντονη επιθυμία για σχέση· δεν μπορείς να εμποδίσεις τον εαυτό σου από το να τον θέλει. Αν βάλεις την αγάπη με τον έρωτα να ανταγωνισθούν, ο έρωτας θα συντρίψει την αγάπη.

Η κρατούσα άποψη είναι πως ο πρωταρχικός λόγος που παντρευόμαστε έναν άνθρωπο είναι ο έρωτας που μετέπειτα αυτός μετασχηματίζεται σε αγάπη. Στην πραγματικότητα όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, διολισθαίνει σε ένα είδος συνεργασίας· ναι, σε αυτή την ψυχρή ανταλλακτική σχέση: εκτιμούμε ο ένας τον άλλον· έχουμε παιδιά· στεγαστικό δάνειο· κοινούς φίλους· ζούμε άνετα· δεν έχουμε που αλλού να πάμε. Ακόμα όμως και αν αγαπιόμαστε και αισθανόμαστε να ανήκουμε ο ένας στον άλλον, λείπει η έντονη ερωτική επιθυμία να είμαστε μαζί: να μην μπορούμε οι άντρες να πάρουμε τα χέρια μας από την γυναίκα μας. Η αγάπη είναι ζεστή και ουσιαστική, στερείται όμως πάθους και ηλεκτρισμού· έτσι τα κορμιά βαριούνται (υπολογίζεται πως το 25% των γάμων είναι πλατωνικοί). Όταν ο γάμος χάσει την έντονη ερωτική έλξη καταλήγει σε κάτι σαν φυλακή· τα δεσμά του είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν δύο για να τα σηκώσουν, χρειάζονται τρεις.

Μετά την συζήτηση και με τους δύο, αν και ήμουν φίλος της συζύγου, ζήτησα να μιλήσω μόνος με τον σύζυγο. Ήταν ένας εξαιρετικά σκεπτόμενος και άξιος άνθρωπος· του μίλησα πρώτος για τις δικές μου αμαρτίες για να μην αισθάνεται πως τον κρίνω. Του ζήτησα να μου δείξει μια φωτογραφία της ερωμένης, μετά βίας συγκράτησα την έκπληξή μου· ήταν ολόιδια η γυναίκα του. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε λοιπόν στο τι κάνει μια ερωμένη πιο ελκυστική από την σύζυγο, τα εξής δύο: η έλλειψη οικειότητας και η αίσθηση του απαγορευμένου. Η σωματική οικειότητα: το να βλέπεις συνέχεια γυμνή την γυναίκα σου και το routine sex ξενερώνουν την σχέση· ενώ η πνευματική οικειότητα αφαιρεί κάθε αίσθηση μυστηρίου που ιντριγκάρει το πνεύμα. Την έλξη του απαγορευμένου την καταλαβαίνουμε· πόσο πιο γλυκό είναι ένα απαγορευμένο φιλί.

Κάποιες πρακτικές συμβουλές. Οι γυναίκες μας πρέπει να προσπαθούν να αμβλύνουν τρόπον τινά αυτά τα δύο «μειονεκτήματά» τους, την πολλή οικειότητα και την έλλειψη του απαγορευμένου: λ.χ. να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο γυμνές μπροστά μας, για να αποφύγουν τον απομαγνητισμό του κορμιού τους (η γιαγιά μου πριν πεθάνει μου εξομολογήθηκε πως ελάχιστες φορές την είχε δει γυμνή ο παππούς μου)· να αποφεύγουν πάσει θυσία το routine sex (μέσος χρόνος διάρκειας συζυγικού σεξ υπολογίζεται στα 7’· μάλλον μαζί με τα παρακάλια να μας κάτσουν)· να αυξάνουν πάντα την διάρκεια της ερωτικής πράξης (κάνε μου αυτό, κάνε μου εκείνο, κάνε μου το άλλο)· να διατηρήσουν οπωσδήποτε κάποια σφαίρα ιδιωτικότητας (να μην χάνεται εντελώς το μυστήριο)· που και που να μας κάνουν να ζηλεύουμε (δείτε καμιά ταινία της Φίνος Φιλμ) κοκ. Οι άντρες είμαστε μπουνταλάδες σε αυτά και εύκολα χειραγωγούμενοι.

Η γυναίκα είναι το πιο δημιουργικό και θαυμαστό πλάσμα: της δίνεις σπέρμα και σου επιστρέφει μωρό· της δίνεις τοίχους και σου επιστρέφει σπιτικό· της δίνεις άνοστα χορταρικά και σου επιστρέφει νόστιμο φαΐ. Αυτά είναι αδύνατον για τον άντρα να τα συναγωνιστεί σε προσφορά, οι δικαιωματικούρες περί ισότητας βλάπτουν σοβαρά και τους δύο· περισσότερο όμως την γυναίκα γιατί της αφαιρεί την εξουσία, άρα και την αίσθηση της ευθύνης. Λόγω της μεγάλης δημιουργικότητάς της, η γυναίκα κρατάει στα χέρια της την οικογένεια — όχι ο άντρας. Έτσι η διατήρηση του ενδιαφέροντος του ερωτικού παιχνιδιού βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά την γυναίκα· όσο και να ακούγεται άδικο αυτό (επειδή πλέον έχει δύο δουλειές, ενώ ο άντρας μία).

40 χρόνια μετά την σεξουαλική επανάσταση στην Δύση κάνουμε λιγότερο έρωτα από ποτέ και ο θεσμός του γάμου τείνει να αντικατασταθεί από πολλές διαδοχικές μονογαμικές σχέσεις — ωστόσο, η κοινωνία αναπαράγεται μόνο με την οικογένεια, αυτή είναι το κύτταρό της· το άτομο είναι στείρο.

Στον πετυχημένο γάμο αναπόφευκτα οφείλεις να ερωτεύεσαι πολλές φορές, πάντα τον ίδιο άνθρωπο για να παραμένει η σχέση γαμική — δεν φτάνει η σταθερότητα της αγάπης.

 

 

 

 

 

Ακολουθούν μερικά σχόλια

Tonia Pediaditaki Θα ειχα πολλά να γραψω. Αλλα δεν εχω κεφι και χρόνο να πεισω κανεναν για τα προφανή. Ο άνδρας αρχοντας και η γυναικα που πρέπει να τα διασφαλίσει ολα . ακόμα και οτι θα κρατήσει το γαμο της με καθε τροπο.... Ελεος, 2017.

 

Vagelis Kiriazopoulos Θα συμφωνήσω με την Tonia Pediaditaki. Μάλλον ο άντρας θα πρέπει να μάθει να προσπαθεί παραπάνω για να ανταποκριθεί και η γυναίκα. Αν και, η γυναίκα ανταποκρίνεται με άλλους τρόπους αλλά δεν το βλέπουμε. Και στην τελική, έχε γκόμενα αλλά μην λέμε ότι φταίει η γυναίκα μας για αυτό.

 

Vivi Salma Ο άνθρωπος είναι άπληστος.Ακομα κι αν έχει τα πάντα θέλει το κάτι παραπάνω...Αυτό πιστεύω εγώ.Δυσκολα νιώθει ευγνώμων για όσα εχει.Και εκτιμά πολλά πράγματα μόνο αφού τα χάσει...Καλή σας ημέρα.

 

Danae Houhoulidakis Το ιδιο βέβαια ισχύει και για την γυναίκα. Αυτή δηλ. δεν βαριεται; Πόσο μάλλον που στην εποχή μας "κρατιουνται" πολυ καλύτερα από τους άνδρες.

 

Despina Dragomanidou Εγώ είμαι της παραδοσιακής σχολής... Θέλω ο άντρας να συνεχίσει να με διεκδικεί και να μου κάνει χατίρια και χαρές και εντός γάμου. Να με ευχαριστεί με διάφορους τρόπους, να μου λέει όμορφα λόγια, να με καλοπιάνει γενικώς και να πηγαίνει με τα νερά μου... Ζητάω πολλά; χαχα

 

Malena Fragou Συμφωνώ σε όλα με την τοποθέτησή σου Δημήτρη, μόνο που ισχύουν και για τα δύο φύλα! Απολύτως! Ο έρωτας διαρκεί το ίδιο και για τους δύο και μην βαυκαλίζεστε οι άνδρες με ψευδαισθήσεις. Από κει και πέρα τους ισχυρούς δεσμούς συντηρούν η στοργή που τη λέμε και αγάπη, η δύναμη της συνήθειας και το μυαλό. Αυτό είναι όλο.

 

Spiros Kakos Ο γάμος είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει δουλειά και από τους δύο. Όποιος βαριέται να προσπαθεί να μην παντρευτεί, δεν χάλασε ο κόσμος. Όσο η γυναίκα πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί για να συντηρεί το γάμο άλλο τόσο και περισσότερο πρέπει και ο άντρας, αλλιώς δεν είναι άντρας αλλά παιδάκι.

 

Mary Dafni Εκ των πραγματων η συμβιωση φερνει τριγμες και ρωγμες σ'εναν γαμο! Η συνηθεια, οι ευθυνες, τα καθημερινα ζορια ξενερωνουν τον ερωτα! Αυτο ειναι σιγουρο! Πρεπει να ξερετε ολοι ομως οτι και τα δυο φυλα αισθανονται ακριβως το ιδιο! Και μετα γαμον, το φλερτ, ο θαυμασμος απο το αντιθετο φυλο ειναι παντα ευπροσδεκτα!

 

Giorgos Kleitsas Ωραία τα λες Δημήτρη αλλά δυστυχώς κανένας γάμος όταν περάσουν μερικά χρόνια δεν σώζεται με συμβουλές φίλων ή και ειδικών ψυχολόγων συμβούλων γάμου περί ανανέωσης (της γυναίκας πάντα) ή κοινών προσπαθειών. Λύση επί της ουσίας δεν υπάρχει παρά μόνο έναςσυμβιβασμός για χάρη των παιδιών, αν υπάρχουν (και γι' αυτό αν ο γάμος δεν είναι από αυτές τις λίγες περιπτώσεις μακρόχρονων ευτυχισμένων γάμων -διότι έχω παραδείγματα ότι υπάρχουν- θα πρέπει να σκεφτεί κανείς αρκετά πριν κάνει παιδιά) ή μια συμφωνία για ελεύθερη πλέον σχέση εντός του γάμου ή και ανταλλαγή συζύγων για ανανέωση του γάμου.

 

Ο πίνακας :  

Edv. Munch, Φιλί στο παράθυρο. 1892. National Gallery of Art. Oslo.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 19:25

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση