Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 17:13

Ένα πρώτο σχόλιο για την είδηση της κατασκευής γραμμής τραμ που θα συνδέει Πειραιά, Κερατσίνι και Πέραμα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

tramΤα δημόσια μέσα σταθερής τροχιάς τα υποστηρίζουμε, αλλά όχι εν λευκώ. Ιδιαίτερα με το τραμ έχουμε έναν προβληματισμό, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά βασικά σε σχέση με την πόλη που εξυπηρετεί. Π.χ, εκτιμούμε πως στον Πειραιά το καλό που αναμένεται να προκύψει ως μία παράμετρο επίλυσης του κυκλοφοριακού  - περιορισμό δηλαδή της κίνησης των γιώτα χι - δεν είναι σίγουρο. Μια πόλη όπως ο Πειραιάς με στενούς δρόμους, με λίγους χώρους ελεύθερης στάθμευσης, με ανοχή στα παρκαρίσματα ακόμη και σε κεντρικές αρτηρίες και με πολλαπλασιασμό της κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αμφίβολο αν θα βοηθηθεί από το τραμ. 

 

Αν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον από τους αρμόδιους για την καλύτερη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών ως προς την εξυπηρέτηση του κοινού, νομίζουμε ότι θα πρέπει να εκτιμήσουν κι άλλες εναλλαχτικές λύσεις. Λύσεις που φυσικά θα εστιάσουν στο τραμ, μιας και πιο φτηνό είναι από το μετρό και πιο εύχρηστο και φιλικό ως προς το περιβάλλον της πόλης και πιο σίγουρο ως προς τους χρόνους μετακίνησης από τα λεωφορεία /τρόλεϋ.

Εδώ και χρόνια σε αρκετές πόλεις της  Ευρώπης και της Αμερικής κυκλοφορούν κι άλλα τραμ πέρα από το κλασσικό που γνωρίζουμε. Κάποια απ'αυτά είναι με ένα τροχό και μπορούν και κινούνται σε κάποια δύσκολα σημεία και δίχως ράγα, πράμα που σημαίνει ότι έχουν κάποια σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με το τραμ που έχουμε υπόψη μας. Αυτά τα προτιμούν πόλεις που έχουν επιλέξει για διαδρομές στενούς δρόμους με κλειστές στροφές και με μεγάλη κλίση. 

Η πιο προχωρημένη περίπτωση είναι το τραμ που αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία το 2018 στην Κίνα , στην πόλη Zhuzhou της επαρχίας Χουνάν. Αυτό το τραμ είναι πιο ελαφρύ και αθόρυβο από το γνωστό τραμ, θα έχει ελαστικές ρόδες και δε θα έχει ανάγκη ούτε από οδηγό ούτε από μεταλλικές γραμμές στο έδαφος για να κινηθεί. Θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 70 χιλ/ώρα και να διανύει απόσταση περίπου 25χιλ. μετά από κάθε δεκάλεπτη φόρτιση. 

Δώσαμε έμφαση στην περίπτωση αυτού του υβριδικού τραμ ως παράδειγμα για να φανεί ότι ανάμεσα στα γνωστά μας τραμ και σ'αυτό το πλέον εξελιγμένο, κυκλοφορούν πολλά είδη τραμ, και καλό είναι να εξετάσουμε και ως κοινωνία αυτό που θα είναι πιο αποδοτικό - εξυπηρετικό για τους κατοίκους των δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος. 

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της "Κοινωνικής".

Μετά τον Πειραιά, σε «τροχιά υλοποίησης» μπαίνει η επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι και Πέραμα, αλλάζοντας τα συγκοινωνιακά «δεδομένα» στις παραπάνω περιοχές.

Το θέμα προαναγγείλει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ από τον περασμένο Ιανουάριο, σήμερα όμως φέρνουμε στο «φως» την απόφαση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ που αφορά στην κατακύρωση διαγωνισμού σε ανάδοχη εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τις τοπογραφικές μελέτες επέκτασης του μέσου σταθερής τροχιάς αρχικά προς Κερατσίνι και ύστερα προς το Πέραμα.

Το έργο λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση, αναλαμβάνει η εταιρεία «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΕ».

Τις τοπογραφικές μελέτες, θα ακολουθήσει η οριστική μελέτη και η χρηματοδότηση της επέκτασης που αναμένεται να αναζητηθεί από μία μελλοντική αναμόρφωση του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Με την επέκταση προς Κερατσίνι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επόμενη και τελική επέκταση προς Πέραμα, ένα αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Ένα από τα σενάρια θέλουν την διαδρομή που αναμένεται να ακολουθήσει το Τραμ να περνά την Πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι (που θα τερματίζει η επέκταση προς Πειραιά), περιμετρικά μέχρι τη Δραπετσώνα και από εκεί να ακολουθεί σε «γενικές γραμμές» την πορεία που είχε το παλιό Τραμ, ενώ θα φτάνει στο Πέραμα μέσω της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Ένα άλλο σενάριο που έχει διαρρεύσει θέλει το Τραμ να φτάνει την περιοχή της Αμφιάλης και από κει να πηγαίνει στο Πέραμα.

Τη διαδρομή, ωστόσο, θα οριστικοποιήσουν οι τοπογραφικές μελέτες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 19:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση