Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 10:40

Η κα.Δέδε από τη "Dogs' Voice" για τα αδέσποτα στην Ελλάδα

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

adespota1

Τους βλέπεις να βολτάρουν στους δρόμους ή να λιάζονται με τις ώρες σε πλατείες και λοιπά προσηλιακά μέρη. Οι αδέσποτοι σκύλοι (και οι γάτες φυσικά) αποτελούν, καλώς ή κακώς, αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού τοπίου στην Ελλάδα, πρόσφατα μάλιστα απέκτησαν και το δικό τους ντοκιμαντέρ χάρη στην Ελληνοαυστραλή κινηματογραφίστρια Μαίρη Ζουρνάζη με τίτλο Dogs of Democracy. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου) συνομίλησα με την Έλενα Δέδε από την πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων «Dogs' Voice» για πολλά και διαφορετικά θέματα.  

 

 

— Καταρχάς, πόσα αδέσποτα ζώα έχουμε στην Ελλάδα;

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει επίσημα καταμετρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα επίσημα κρατικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαβιώνουν 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, αν και ο πληθυσμός των γατών είναι αδύνατο να καταμετρηθεί, υπάρχει απόκλιση τουλάχιστον 25% σε αυτό το νούμερο. Από τον προαναφερθέντα πληθυσμό αδέσποτων ζώων μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση δήμο.

— Από πού προκύπτουν τα αδέσποτα ζώα;

Οι αδέσποτοι σκύλοι προέρχονται σε ποσοστό 70% από γέννες δεσποζόμενων ή ημι-δεσποζόμενων σκύλων, σύμφωνα με την έρευνα του Dogs' Voice σε δείγμα 1.200 ιδιοκτητών σκύλων σε όλη την Ελλάδα, ηλικίας 28-48 ετών. Ο πληθυσμός αδέσποτων γατών προέρχεται κατά 72% από τις ήδη αδέσποτες γάτες που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Να συνυπολογιστεί στην απάντηση ότι το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει κατοικίδιο ζώο συντροφιάς (σκύλος, γάτα, μικρό θηλαστικό, πτηνά κ.ά.), ενώ ο πληθυσμός των ιδιοκτητών σκύλων στην Ελλάδα σήμερα φθάνει τους 750.000.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε η κα.Δέδε στον Δ.Κυριαζή και δημοσιεύτηκε στη lifo στις 4.10 με τον τίτλο "Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα". 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 10:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση