Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 15:44

Αφιερωμένο με αγάπη στους απανταχού αντιδημάρχους καθαριότητας - παιδιά πότε επιτέλους θα γίνει κάτι στην ανακύκλωση;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anakuklosiΑν κάποιος ενδιαφέρεται για την ανακύκλωση και έχει πληροφορηθεί πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική, δεν χρειάζεται να δει έρευνες και στατιστικούς πίνακες για να καταλάβει πως στην χώρα μας, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια κάποια σχετική βελτίωση, δεν πάμε καθόλου καλά στον τομέα αυτόν. Σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δυστυχώς υπολειπόμαστε. Εδώ, το ξέρουμε όλοι, πως αν ο πολύς ο κόσμος είχε την απαραίτητη παιδεία, και είχε συγκροτήσει μια ελάχιστη οικολογική συνείδηση, όπως μες τις δεκαετίες συνέβη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τότε θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος αυτής της υπόθεσης. Επομένως αυτό είναι το δύσκολο, για να λέμε την αλήθεια, να κερδηθεί το στοίχημα της ανακύκλωσης στα επόμενα χρόνια. 

 

Από την άλλη, ο βασικός παράγοντας της υπόθεσης αυτής που είναι το κράτος, βοηθάει ελάχιστα ώστε να πειστούμε στο να αλλάξουμε συνήθειες και να μας γίνει δεύτερη φύση η στάση απέναντι στην ανακύκλωση και πιο ειδικά στη διαλογή στην πηγή και στην επανάχρηση.

Όσο για τους δήμους, είναι ζήτημα αν μετριώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτοί που τους καίει το θέμα, που πιστεύουν πως αν ασκήσουν μια συνεπή πολιτική και εργαστούν σοβαρά και συστηματικά για πολύ χρόνο, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Στο δια ταύτα, ελάχιστες δημ.αρχές  αναλαμβάνουν από μόνες τους συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τη συμπεριφορά των δημοτών τους στο θέμα της ανακύκλωσης. Σχεδόν όλοι οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας περιμένουν τις άνωθεν κυβερνητικές οδηγίες, ώστε στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσουν να τρέχουν διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης που προσδοκούν ότι θα κάνουν τη διαφορά. 

Αυτά που τα αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια μας το αποτυπώνουν και οι στατιστικές. Που λένε πως εδώ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων, μόλις 16% - ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Δανία) η επίδοση αυτή φτάνει ακόμα και στο 70% - εμφανίζει η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως κύρια μέθοδο διαχείρισης την τελική απόθεση στο έδαφος σε ποσοστό 80%.

Συγκριτικά, το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο της Ε.Ε. (μέσος όρος) φτάνει στο 28% και της κομποστοποίησης στο 16%. Επιπλέον, το 27% αποτεφρώνεται, ενώ στις χωματερές οδηγείται μόλις το 28% των αποβλήτων. Και ποιος μπορεί να είναι υπερήφανος, είτε αυτός είναι πολίτης είτε αξιωματούχος, που σε σχέση με το ποσοστό ανακύκλωσης η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα στις 28 της Ε.Ε;

Κάθε φορά που ερχόμαστε στη θέση να πούμε "κάλλιο αργά παρά ποτέ", αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η Πολιτεία έχει χάσει το ματς και ελπίζουμε σε ένα θαύμα, κάτι αναπάντεχο να γίνει στις καθυστερήσεις. Κι αυτό σ’αυτή την χώρα και στους πολίτες της είναι ο κανόνας. Όπως τώρα που πριν μερικές μέρες κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση στην χώρα μας, όταν αυτή έπρεπε να είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015. 

Σύμφωνα με αυτό, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν για την υγειονομική ταφή. 

anakiklosiΑναβαθμίζεται ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα σε συστήματα ή φορείς που παραβιάζουν τη νομοθεσία. 

Βασική αλλαγή, που την προέβλεπαν και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση των ασα σε ποσοστό 50 % στη δημοτική σφαίρα, με διαλογή στην πηγή, σε επίπεδο ΟΤΑ. Και η πολύ υψηλή στόχευση στην ανακύκλωση με χωριστή συλλογή οργανικών / ζυμώσιμων αποβλήτων. 

Η αλλαγή αυτή αν προκύψει είναι πολύ σημαντική, διότι θα αποτελέσει αλλαγή του παραγωγικού και του καταναλωτικού μοντέλου στη χώρα μας. Είναι ουσιαστική αλλαγή και δεν μπορεί να παραμείνει μόνο σε επίπεδο πολιτικής τοποθέτησης. Μπορεί να αποτελέσει το υπόδειγμα της αλλαγής του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. 

Να τονίσουμε για μια ακόμα φορά πως το θέμα της ανακύκλωσης δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία του περιβάλλοντος. Τα οικονομικά οφέλη για τις κοινότητες και τους δήμους και επομένως και για τους δημότες, είναι σημαντικά και οι προβλεπόμενες νέες θέσεις εργασίας είναι αρκετές.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα αναλυτικό άρθρο που με τον τίτλο " Στο δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση" αναρτήθηκε στο μπλογκ liberal στις 5.10.17.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα ενδιαφέρον άρθρο με σημαντικές πληροφορίες της Δήμητρας Μαρίλιας Φούρλα που αναρτήθηκε στις 27.6.17 στο μπλογκ της εφημερίδας της Ρόδου "Δημοκρατική" με τον τίτλο "Τι κάνουνε στην υπόλοιπη Ευρώπη τα σκουπίδια τους".

Πατώντας  εδώ   θα σας εμφανιστεί ένα αναλυτικό άρθρο της Eurostat με στατιστικές αποβλήτων. Τα στοιχεία εξήχθησαν τον Απρίλιο του 2015. 

Πατώντας  εδώ   θα σας εμφανιστεί ένας πίνακας της Eurostat όπου φαίνεται η παραγωγή αποβλήτων από οικονομικές δραστηριότητες και νοικοκυριά του 2012. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 10:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # sofia mixailidou 08-10-2017 21:57
ΓΙΑ εκεινο το κτηριο του πρωην αστ. τμηματος Δραπετσώνας που είναι ετοιμο να καταρευσει, θα ενδιαφερθεί κανενας. ΠΡΕΠΕΙ να γινει κανενα ατύχημα για να ενδιαφερθεί καποιος. ΗΔΗ αρχισαν και πεφτουν μπαζα στο κεντρικο δρομο.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση