Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 15:27

Από τον Σταύρο Παπαντωνίου για τον Αρχαιολογικό Νόμο και το ΚΑΣ ( όσα δεν θα σας πει ποτέ ο Σκάι )

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ellinikoΕπειδή έχω διαβάσει πολλές ανακρίβειες για το θέμα του ΚΑΣ και τυχαίνει τον αρχαιολογικό νόμο να τον γνωρίζω, πάμε με την μορφή ερώτησης – απάντησης για όποιον ενδιαφέρεται:

Ερ. Τι σημαίνει κήρυξη αρχαιολογικού χώρου; 
Απ. Η κήρυξη γίνεται σε μια έκταση γύρω από αρχαιότητες που βρέθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αρχαιότητες παντού στον χώρο αυτό, αλλά γίνεται για προληπτικούς λόγους. (στην συγκεκριμένη περίπτωση δλδ δεν έχουμε αρχαιότητες έκτασης 300 στρεμμάτων, αλλά πολύ λιγότερων). Η κήρυξη είναι προληπτική και γίνεται εκεί που υπάρχουν ενδείξεις αρχαιοτήτων.

 

Ερ. Η κήρυξη σημαίνει μη χρήση του χώρου;
Απ. Όχι. Η κήρυξη δεν γίνεται για να μην χρησιμοποιηθεί ένας χώρος. Αλλά για να χρησιμοποιηθεί αλλά υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπου εκείνη θεωρεί πως υπάρχουν αρχαιότητες. Αυτή είναι η δουλειά της. Για αυτό πληρώνονται οι αρχαιολόγοι από τον ελληνικό λαό. Θα καταργήσουμε την αρχαιολογική υπηρεσία ή θα αποφασίζει το twitter και το fb τι πρέπει να προστατευτεί;

Ερ. Αφού υπήρχε αεροδρόμιο εκεί, τώρα ανακάλυψαν τα αρχαία;
Απ. Τα αρχαία τα ανακαλύπτεις όταν σκάβεις. Οι εγκαταστάσεις προσγείωσης/απογείωσης έγιναν με κάλυψη της γης και όχι με υποσκαφή της, από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την δεκαετία του '90. Η ανασκαφή έγινε μετά το 2003.

Ερ. Γιατί τώρα η κήρυξη και όχι πχ πριν 10 – 15 χρόνια;
Απ. Η ανάγκη κήρυξης προέκυψε όταν η δημόσια γη που θα γινόταν πάρκο, ανακοινώθηκε ότι θα πουληθεί. Αυτό έγινε το 2010. Αρα τότε και ορθώς ανέλαβε καθήκοντα η αρχαιολογική υπηρεσία.

Ερ. Είναι πολλά τα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν; 
Απ. Η συνολική έκταση προς εκμετάλλευση είναι περί τα 6.000 στρέματα. Τα 5.700 είναι «καθαρά». Αρα τα 300 στρέματα είναι μία λογική έκταση και για όσους ξέρουν ανάλογες περιπτώσεις και τις ιδιοτροπίες των αρχαιολόγων μάλλον μικρή.

Εν συντομία (την γνώμη μου για τους αρχαιολόγους, τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, την έχω πει σε άλλη ανάρτηση και δεν θα επανέλθω):

-Στο συγκεκριμένο θέμα οι αρχαιολόγοι θεωρώ ότι κινήθηκαν εντός των καθηκόντων τους και στην λογική να πέσουμε ηρωικά «για την τιμή των όπλων».Πρέπει ο μέσος πολίτης να καταλάβει πως δεν μπορεί ο αρχαιολόγος όταν βλέπει αρχαιότητες να μην κάνει έστω προληπτική κήρυξη χώρου. Επαναλαμβάνω είναι η δουλειά του. Για αυτό πληρώνεται.

-Δεν πιστεύω πως είναι ικανή αυτή η απόφαση να σταματήσει την επένδυση, από την στιγμή που υπάρχει (το τονίζω αυτό) πολιτική βούληση. Το θέμα είναι καθαρά στα χέρια της κυβέρνησης.

-Το ΚΑΣ (όπως πχ ανάλογη κουβέντα έχει γίνει και για τους δικαστές) δεν αποφασίζει δια βοής, ούτε βάσει του κοινού «αισθήματος» και της τάσης των social media. Ο ρόλος του ΚΑΣ είναι συγκεκριμένος.

-Θεωρώ επιβεβλημένο να γίνει η επένδυση. Νομίζω ότι μετά το σημερινό είναι πιο κοντά. Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική (δυστυχώς δεν παίρνω όρκο για τίποτα σε αυτή την χώρα...) πως τα αρχαία πρέπει να εντάσσονται στο σύγχρονο αστικό ιστό και να αποτελούν μαζί με τέτοιους είδους σπουδαίες επενδύσεις, τουριστική ατραξιόν, σημείο αναφοράς για την πόλη και βασικό μοχλό ανάπτυξης και όχι τροχοπέδη. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να φτιάξει ένα όμορφο πάρκο εκεί και να εντάξει και τα 300 στρέμματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 

                                                                                                                                                                             

Σχόλια από την ανάρτηση στο fb

                                                                                                                               

          Ειρήνη Κοντογεωργίου :Υπάρχει άλλο ένα σημείο που νομίζω δικαίως προκάλεσε αγανάκτηση: Σύμφωνα με άρθρο της σύμβασης του Νοεμβρίου 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά), ο επενδυτής θα αποζημιωνόταν αν εντοπίζονταν αρχαιότητες, με ποσό έως και 100% του τιμήματος! Δηλαδή όλοι εμείς, παραβιάζοντας την ελληνική νομοθεσία, θα πληρώναμε τον επενδυτή για τις αρχαιότητας που όλοι ήξεραν ότι υπάρχουν στο χώρο. Κάτι που δεν ισχύει βέβαια για κανέναν πολίτη της χώρας. Ένα άρθρο της σύμβασης απαράδεκτο από όλες τις απόψεις, ακόμη και από αυτήν της ισονομίας, ουσιαστικά τώρα, με την απόφαση του ΚΑΣ, καταργείται. Οι επενδυτές σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, από την Ιταλία μέχρι τη Γερμανία, είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους που προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον. Αυτό που προσπάθησαν να εφαρμόσουν στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι καθεστώς Ντουμπάι, Κατάρ. Ευτυχώς που το ΚΑΣ αμύνθηκε.

                             

 

 

Fotini Xipolitakou: Σήμερα η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα να σκαναριστεί το υπέδαφος και να γίνουν επακριβώς γνωστά τα σημεία, όπου τυχόν υπάρχουν αρχαιότητες, ακόμη και αν διαφεύγουν από τις έρευνες των αρχαιολόγων. Είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται από τις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 15:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση