Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 21:02

To Beat or not to Beat, του Κώστα Βαξεβάνη

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kutipandorasΜια βασική αρχή προπαγάνδας (ρωτήστε και τον Άδωνη) είναι να θέτεις μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης όλα τα επικίνδυνα και τρομερά και να απαντάς με όλα τα ασφαλή και καλά.

 

 

Έτσι συμβαίνει αυτές τις μέρες. Όλα τα άσχημα και τρομερά που συνοδεύουν την επαγγελματική ομάδα των ταξιτζήδων (αλήθεια πόσοι παρ' ολίγον βιασμένοι εμφανίστηκαν ξαφνικά στα social media), μαζί με τις στερεοτυπίες και τη φαντασία του καθενός επιστρατεύτηκαν για να απαντήσει ο πολύπαθος (από τους ταρίφες ντε) κόσμος πως η λύση είναι η εφαρμογή taxibeat. Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν με αυτοματισμό, αλλά με μπόλικη διαφήμιση στα ΜΜΕ (για κάποιο λόγο δεν έδωσαν στο Documento ίσως επειδή θεωρούν ότι το κοινό του σκέφτεται λίγο παραπάνω απ όσο θέλουν) και με όλες τις ντουντούκες της «επιχειρηματικότητας» στη διαπασών.

Ας επιχειρήσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Κατ αρχήν να δηλώσω πως έχω την εφαρμογή taxibeat, έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές ταξί μέσω της εφαρμογής, έχω βαθμολογήσει την πλειοψηφία των οδηγών με άριστα, αλλά έχω επίσης αναρωτηθεί, πού πάει αυτό το αρχείο που δείχνει πού πήγα και πότε πήγα, το οποίο υπάρχει στην εταιρεία.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν τα ΝΕΑ δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ με βάση το οποίο η κυβέρνηση καταργεί το taxibeat προς όφελος του Λυμπερόπουλου και των (βιαστών, κλεφτών, σίγουρα βρώμικων) ταξιτζήδων. Δεν υπήρχε ούτε νομοσχέδιο, ούτε θέσεις του Υπουργείου Μεταφορών, ούτε καν σχετικές αναφορές του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη. Η εταιρεία όμως σαν έτοιμη από καιρό, άρχισε να βγάζει προς τα έξω την επιχειρηματολογία της προσπάθειας καταστροφής της επιχειρηματικότητας μαζί φυσικά με τις έμμεσες ισοπεδωτικές αναφορές στους χλεμπονιάρηδες, βρωμιάρηδες και σίγουρα εν δυνάμει βιαστές ταρίφες. Έχουμε λοιπόν τη στερεοτυπική αντίληψη για τον ταξιτζή, ίσως πολλές φορές δικαιολογημένη κατά το παρελθόν, απέναντι στην επιχειρηματικότητα που λάμπει και ζουζουνίζει από το smartphone. Υπάρχει αλήθεια σύγκριση; Καμία

Το κράτος όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίζει όσα συμβαίνουν με επικοινωνιακούς όρους, ούτε πολύ περισσότερο μέσα από συμπάθειες που προκύπτουν από το μοίρασμα κολαριστών ευρώ σε δημοσιογράφους για να παρουσιάσουν την κολαριστή λειτουργία μιας εφαρμογής. Για να το πω παραστατικά, το κράτος δεν μπορεί για παράδειγμα να επιτρέψει την εργασία δούλων στα νοσοκομεία, μόνο και μόνο κρίνοντας το καλό αποτέλεσμα στη νοσηλεία. Είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τους εργαζόμενους, την κοινωνία και φυσικά να εισπράττει αναλογικά από όσους συμμετέχουν σε αυτό που λέγεται επιχειρηματική δραστηριότητα για να χρηματοδοτεί την Υγεία, την Παιδεία και ό,τι άλλο πρέπει να προσφέρει ένα σύγχρονο κράτος.

Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε, είναι πως το Υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο με τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία αυτών των εταιρειών γιατί πρόκειται για εταιρείες και όχι εφαρμογές όπως θέλουν να παρουσιάζουν. Τα υπόλοιπα είναι προκαταβολική επίθεση ως η πιο αποτελεσματική άμυνα. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Beat, ο επικεφαλής Νίκος Δρανδάκης σε ομιλία του είχε πει πως: “Το όραμά μας στο Taxibeat είναι να εξελιχθούμε σε μία εταιρεία η οποία θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μεταφορών, προσώπων και αντικειμένων και θα προσαρμόζεται δυναμικά στις ανάγκες της αγοράς”. Δεν είναι λοιπόν εφαρμογές σε ένα τηλέφωνο, αλλά μεταφορικές εταιρείες χωρίς νομικό πλαίσιο αφού δημιουργήθηκαν με χρήση νέων ηλεκτρονικών μέσων για τα οποία δεν υπήρχαν προβλέψεις.

Συνεπώς το πραγματικό δίλημμα δεν είναι καθαρός ή βρώμικος οδηγός, αξιολόγηση ή μη αξιολόγηση, καλό ή κακό ταξί, αλλά αν τελικώς θα υπάρχουν κανόνες σε αυτό που λέγεται μεταφορές μέσω των ταξί είτε ανήκουν στο Λυμπερόπουλο, είτε σε εταιρεία. Το θέμα είναι επίσης πώς λειτουργεί αυτή, αν εκμεταλλεύεται την ανάγκη των οδηγών, αν τους δίνει όσα δικαιούνται, πώς φορολογείται. Είτε αρέσει είτε όχι, στα σύγχρονα κράτη, τα καπιταλιστικά μάλιστα, η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει ως μοναδικό κριτήριο την “καλή προσφορά υπηρεσιών”, αλλά (νομικά τουλάχιστον) τα δικαιώματα των ανθρώπων, τον σεβασμό στο περιβάλλον, τις σχέσεις με το κράτος.

Αυτός που σήμερα προτάσσει ως κριτήριο επιχειρηματικότητας τις “καλές υπηρεσίες” χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, προφανώς θα συμφωνεί και με την παιδική εργασία στις Φιλιππίνες μέσω της οποίας παιδιά οκτώ ετών, κατασκευάζουν υπό συνθήκες δουλείας, πολύ καλά προϊόντα εταιρειών υψηλής επιχειρηματικότητας. Να την καταργήσουμε και να καταργήσουμε επιχειρηματικότητα τόσο υψηλών δεικτών κέρδους;

Πηγή:  koutipandoras.gr  

Σχόλια   

+1 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 07-10-2017 12:12
Ως συνήθως, ο Βαξεβάνης αναφέρει μικρές αλήθειες για να συνάγει μεγάλα ψέμματα.
Οι μικρές αλήθειες βρίσκονται στην ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου για παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.
Τα μεγάλα ψέμματα συνάγονται στην βεβαιότητα που προσπαθεί να μεταδώσει ότι "όλο αυτό το κύκλωμα" σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί την εργατική τάξη (όπως στις Φιλιππίνες) και να τα κονομήσει. Γι αυτό άλλωστε τον απέκλεισαν(;) τα αφεντικά από την ενημέρωση που παρείχαν σε άλλα Μέσα.
Η ουσία είναι ότι μια διαδικτυακή εφαρμογή καταξιώθηκε τόσο πολύ από τους καταναλωτές σε σημείο που θορύβησε τους ανεξέλεγκτους ηγήτορες του κλάδου. Σε σημείο που τους οδήγησε στην πολιτική ηγεσία και μαζί της κατάρτισαν φορολογικούς κανόνες που θα παρεμπόδιζαν την λειτουργία της εφαρμογής. Βρήκαν συμπαράσταση από τον γνωστό Σπίρτζη (το αντίθετο θα ήταν περίεργο), έφτασαν στον πρωθυπουργό, διέρρευσε η πρόθεση τους και κόλλησαν.
Η καθαριότητα, η ευγένεια, η συνέπεια στην λειτουργία των ταξι είναι νομοθετημένη. Δεν ανακαλύφθηκε τώρα. Απλώς δεν εφαρμόζεται κατά πλειοψηφία -έστω και κατά μειοψηφία δεν έχει σημασία. Η πλατφόρμα τα εφαρμόζει και τα αναζητά μέσω της ατομικής αξιολόγησης των πελατών.
Που μπορεί να υπάρχει πρόβλημα;
Στα φορολογικά. Παρέχει μια υπηρεσία και εισπράττει μια αμοιβή από τον οδηγό. Γι αυτό φορολογείται. Αν, κατά την πρόθεση του προέδρου του ΣΑΤ και του υπουργού, μετατραπεί σε μεταφορική εταιρεία, τότε θεωρείται ιδιοκτήτης του κάθε συνεργαζόμενου μέσου και φέρει ευθύνη ακόμη και για την τροχαία παράβαση του οδηγού. Οδηγείται σε διακοπή των υπηρεσιών της λοιπόν, προς τέρψη της ζούγκλας στην οποία βασιλεύει ο πρόεδρος.
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και άυλη στήριξη στον υπουργό όταν έρθει η ώρα από τον στόλο που ελέγχει ο πρόεδρος, και άλλο ένα χτύπημα στην τρισκατάρατη αξιολόγηση, από όπου κι αν προέρχεται.
Θύμα ως συνήθως ο πολίτης.
Παράθεση
0 # Νίκος. 04-10-2017 12:14
Θεωρώ αυτονόητο ότι στη stagona πρέπει να υπάρχει και η αντίθετη στήλη: Άρθρα άλλων που ΔΕΝ μας άρεσαν. Θα ήθελα να δω, αν οι συνήθεις αναμεταδότες (!) δημοσιεύσουν έστω και ένα κείμενο σε αυτή την κατηγορία. Αυτά και τέλος.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 04-10-2017 11:08
Για να μην μπερδευτούμε, κάτι που στις μέρες μας όλοι έχουμε έφεση σ'αυτό της ευκολίας το παιδάκι, εμείς εταιρεία, είτε δημοσιογραφική είτε οποιαδήποτε άλλη, δεν έχουμε, ούτε σαν μέτοχοι ούτε σαν ιδιοκτήτες. Το άλλο θέμα, της ανάρτησης άρθρων στην κατηγορία "Άλλα, άλλων που μας άρεσαν". Θεωρούμε αυτονόητο ότι σπάνια ένα άρθρο γνώμης είναι δυνατόν να εκφράζει 100% οποιονδήποτε αναγνώστη του. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι η στο περίπου συμφωνία απόψεων στα κύρια σημεία και οι σωστές πληροφορίες. Αυτά νομίζω ότι αρκούν για να το ξεχωρίσει κάποιος καλοδιάθετος από τον σωρό των άρθρων που γράφονται κάθε μέρα.
Παράθεση
+3 # Νίκος. 03-10-2017 21:24
Στο κείμενο του Τρύφωνα υπάρχει μια εισαγωγή και μια επιλογή από άρθρα. Το κείμενο της κας Παλαιοκώστα είναι η αυτούσια μεταφορά του κειμένου του κου Βαξεβάνη. Δεν προτείνει, αναδημοσιεύει. Αναδημοσιεύει ένα άρθρο που χοντρικά: μιμείται ότι καταγγέλλει, έχει μια ρατσιστική χροιά για αυτούς που ρατσιστικά χαρακτηρίζουν τους ταξιτζήδες και που τηρώντας τις αναλογίες: κατά τον συγγραφέα, θα έπρεπε η stagona να γίνει δημοσιογραφική εταιρεία αφού εσύ Λάκη είχες δηλώσει κάποτε ότι θα το ήθελες. Δεν με ενδιαφέρει αν κάποιος παίρνει θέση. Με ενδιαφέρει το ΠΩΣ το κάνει. Εκνευρίζομαι λοιπόν όταν αναδημοσιεύεται ένα κείμενο γραμμένο από κάποιον που αναρωτιέται... τι γίνεται το αρχείο με τις αξιολογήσεις των οδηγών taxi ? ενώ ταυτόχρονα έχει σελίδα στο FACEBΟOK... Τι γίνεται με το αρχείο των σχολίων των επισκεπτών του ? τι το κάνει αυτό το αρχείο - που το ελέγχει άλλος ? Για την ιστορία είμαι ΚΑΤΑ όλων των applications όπως και των καμερών, των παρακολουθήσεων και του χαφιεδισμού των ντεμέκ κοινωνικών δικτύων. Των κοινωνικών δικτύων που επιτρέπουν σε μια εταιρία να έχει σελίδα στο facebook σαν πρόσωπο, καταργώντας την αρχή της ομοτιμίας (peer to peer). Ψιλά γράμματα...
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 03-10-2017 18:27
Για μια προσπάθεια σφαιρικής πληροφόρησης δική μας και των αναγνωστών που τους ενδιαφέρει αυτό το θέμα ενημερώνουμε ότι έχουμε αναρτήσει κι αυτό: http://stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/5649-for-taxi-beat
Παράθεση
+2 # Νίκος. 03-10-2017 13:57
Μάλιστα !
Αυτά βλέπω και χαίρομαι. Η σταγόνα να αναδημοσιεύει κείμενα του κουτιού της Πανδόρας. Προσοχή, γιατί ΠΙΘΑΝΕΣ σκοπιμότητες του ενός βαρύνουν και τον άλλον. Προσοχή: λέω ΠΙΘΑΝΕΣ.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση