Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 19:12

Για την χορήγηση άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα, του Γ.Γαβρίλη κι ένα σχόλιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

gavrilis6

Κοινή Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη

και Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου.

Η χορήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα τέλη Ιουλίου Άδειας “Εμπορίας Πετρελαιοειδών Προϊόντων κατ. A” στην εταιρεία “Oil One SA” σηματοδοτεί μια σοβαρή υπαναχώρηση στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής των Λιπασμάτων. Μιας περιοχής που επί δεκαετίες αθροίζει δεκάδες περιβαλλοντικά οχληρές χρήσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη λειτουργία της πόλης.


Η άδεια αφορά στην υφιστάμενη δεξαμενή Νο 14 που έχει χωρητικότητα 7.159.000 λίτρων πετρελαίου τύπου μαζούτ και βρίσκεται προς την πλευρά του κεντρικού οδικού της περιοχής. Η απόφαση επικαλείται την αρχική αδειοδότηση του 2015, όταν η περιοχή σε μία νύκτα είχε αποκτήσει «βιομηχανική χρήση» που έδινε τη δυνατότητα αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων τύπου μαζούτ και ντίζελ. 
Με τη νέα απόφαση δίνεται και η δυνατότητα άσκησης εμπορίας καυσίμων, προφανώς στο πλαίσιο των ευρύτερων ανακατατάξεων που συμβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά μετά την πώληση του ΟΛΠ στην Coscο, μέρος των οποίων είναι και η αγορά καυσίμων εν γένει.
Η άδεια εμπορίας πετρελαιοειδών δημιουργεί πρόσθετους περιβαλλοντικούς κινδύνους από μια πιθανή διαρροή μαζούτ κατά τη διάρκεια φορτοεκφορτώσεων στα βυτία μεταφοράς και αθροίζεται στα πολλαπλά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και οι έντονες και οχληρές οσμές.
Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η Αυτοδιοίκηση, με συνοπτικές διαδικασίες, γεγονός που εύλογα δημιουργεί την αίσθηση του αιφνιδιασμού, των τετελεσμένων και ουσιαστικά νοθεύει τις ισχύουσες χρήσεις που ισχύουν μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση.
Συμβαίνει σε μια περίοδο που ο Δήμος προσπαθεί με παρεμβάσεις του να αναβαθμίσει την περιοχή των «Λιπασμάτων», με ήπιες χρήσεις αναψυχή, πολιτισμού, αθλητισμού και λίγες βδομάδες μετά την ολοκλήρωση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. 
Απαιτούμε ότι η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί και παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απομάκρυνσης όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που η λειτουργία τους υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σ.Δ: Όποιος έχει μια άποψη του γιατί ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας  και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, που ακόμα και αν δεν γνώριζαν πως επίκειται μια τέτοια απόφαση πολιτικά το χρεώνονται, δεν το έκαναν πρώτο θέμα που θα περιελάμβανε και κοινητοποιήσεις στο υπουργείο από τον Ιούνιο, θα θέλαμε να την μάθουμε. Γιατί εμείς δεν πιάσαμε τo νόημα αυτής της κατόπιν εορτής καταγγελίας. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 19:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # ΒΑΚΗΣ 08-09-2017 17:10
Νέοι είστε, έχετε να δείτε ακόμα!
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 07-09-2017 22:09
Παραθέτοντας Ιγνατιάδης Λάκης:
...Πάντως σε μια πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ, αν θυμάμαι καλά, κάτι παρόμοιο έλεγε για άδειες το '15. Αυτό πάντως που έχει σημασία είναι πως για μια ακόμα φορά ο Μελισσανίδης και οι δικοί του μας έπιασαν στον ύπνο και μάλιστα με τους πολέμιούς του να άρχουν στην Τοπική και Περιφεριακή Αυτοδιοίκηση.

...........
Δεν νομίζω ότι μας έπιασε για μια ακόμη φορά στον ύπνο. Μάλλον για πρώτη φορά. Την προηγούμενη, αμέσως μετά την πληροφορία ότι συζητά τέτοιο θέμα η Περιφέρεια από τον Ιανουάριο του 13 αν θυμάμαι καλά είχαμε ανεβάσει το ζήτημα με κείμενα. Πολύ πριν ασχοληθεί ο φίλος μας Χρήστος Βρεττάκος με τα δημοτικά ζητήματα. Βέβαια τότε είχαμε απέναντι μας την κυβέρνηση, την περιφέρεια και την δημοτική αρχή που στήριζαν Μελισσανίδη. Τώρα την πατήσαμε γιατί οι τρεις θεσμοί ...είναι απέναντι στον Μελισσανίδη.
Παράθεση
+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 07-09-2017 06:31
Μια επαφή με το θέμα των δεξαμενών του Μελισσανίδη την διατηρούμε και η εντύπωση που έχουμε μέχρι τώρα είναι πως οι αδειοδοτήσεις είχαν τελειώσει μέχρι τα μέσα του '14. Άρα Μανώλη ποιος θα μας πει αν το '15 είναι λάθος ή σωστό; Πάντως σε μια πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ, αν θυμάμαι καλά, κάτι παρόμοιο έλεγε για άδειες το '15. Αυτό πάντως που έχει σημασία είναι πως για μια ακόμα φορά ο Μελισσανίδης και οι δικοί του μας έπιασαν στον ύπνο και μάλιστα με τους πολέμιούς του να άρχουν στην Τοπική και Περιφεριακή Αυτοδιοίκηση.
Παράθεση
0 # Σκουπιδόγιαννος 07-09-2017 05:06
Είχαν γίνει άραγε δημοτικά συμβούλια ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα ή μας σέρνανε από την μύτη μέχρι να ολοκληρωθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα;
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 06-09-2017 21:13
Σε συνέχεια του σχολίου του Λάκη στον επίλογο, χρειάζεται άλλη μια διευκρίνηση αν δεν είναι χρονολογικό λάθος.
"...Η απόφαση επικαλείται την αρχική αδειοδότηση του 2015, όταν η περιοχή σε μία νύκτα είχε αποκτήσει «βιομηχανική χρήση» που έδινε τη δυνατότητα αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων τύπου μαζούτ και ντίζελ. ..."
Δόθηκε το 15 κάποια άδεια;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση