Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 18:55

Χλόη, ένα άγνωστο τραγούδι του Άκη Πάνου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

panuΔύσκολο να μαντέψεις πως το τραγούδι αυτό είναι του Άκη Πάνου ( Αθήνα, 1933-2000), ακόμα και αν τον ξέρει η καρδιά σου σαν την παλάμη του χεριού σου. Κυκλοφόρησε το 1999 και το τραγούδησε μια πολύ καλή λαϊκή φωνή, ο Γιώργος Σαρρής.  Για όσους δεν το γνωρίζουν να πούμε εδώ ότι είναι αδελφός της Χαρούλας Αλεξίου.

Το τραγούδι ξεφεύγει με μια φυσικότητα από το μεγάλο πλήθος παρόμοιων ερωτικών τραγουδιών, πηγαίνοντας προς μία απρόσμενη κατεύθυνση. Το όχημα, η μεγάλη ακρίβεια που χαρακτηρίζει όλα τα τραγούδια του Άκη Πάνου, είναι κι εδώ παρούσα, παρόλη τη μεταφυσική που διατρέχει τη Χλόη.

 

Επί της ουσίας αυτό που παίζει είναι η δοκιμασία που επιλέγει ο Πάνου απέναντι σε έναν πειρασμό, αυτό της τελειότητας. Φοβάται και το σκάει όταν νιώθει ότι εξαφανίζεται μέσα στην απόλυτη ταύτιση που μπορεί να κατακτήσει με μια γυναίκα που αυτό που του υπόσχεται τον ξεπερνάει, επιλέγοντας αντί της αβέβαιης ευτυχίας το σαράκι που θα τον τρώει ισοβίως.

Και ποια είναι η "δικαιολογία του"; Η ομολογία του ότι είναι ασθενής μας αρκεί; Μάλλον έχει συναίσθηση ότι είναι βέβαιο πως θα τον "καταλάβουμε", ως όντα μιας εποχής που τα δωσίματα του τρελού έρωτα που επιτρέπει μοιάζουν με παραφωνία. Και όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι όλο και πληθαίνουν γύρω μας εκείνες οι στάσεις που μας κάνουν απρόθυμους να ζήσουμε όλο το πάθος μας προσφέροντας δίχως ανταλλάγματα ότι έχουμε και δεν έχουμε, σίγουρα μας κεντρίζει την περιέργεια.

Αυτό πάντως που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού είναι ότι αυξάνονται και πληθαίνουν όσοι έχουν τα κότσια για την ποίηση εν ζωή αυτής της ανεξέλεγκτης μούρλας της καύλας. Ίσως γιατί έχουμε επίγνωση της αναπόφευκτης φθοράς που θα επακολουθήσει, ίσως γιατί το ένστιχτο της αυτοσυντήρησης έχει πάρει κεφάλι σε μια εποχή γενικευμένης ανασφάλειας. 

Τι ουσιαστικό απομένει που να σώζει κάπως την παρτίδα, πέρα από το εξαιρετικό αυτό τραγούδι και την πικρή αυτογνωσία που μας προσφέρει; Μια συγγνώμη ίσως από το πλάσμα που μας εξιτάρει με τέτοια ένταση που είναι αδύνατον να την αντέξουμε. Γι'αυτό, ένας πιο ακριβής τίτλος του, θα μπορούσε να ήταν, το "Συγγνώμη Χλόη". Μια συγγνώμη για να αποχωρίσουμε με το κεφάλι σκυφτό, αλλά όχι ντροπιασμένο.

Κι ένα τελευταίο. Αν και ο Πλάτων δεν είχε βρει θέση για τις τέχνες στην Πολιτεία του, θαυμάσια θα μπορούσε να είχε γράψει τη Χλόη. 

Χλόη

Στίχοι Μουσική : Άκης Πάνου
...
Όλες οι λέξεις είναι άχρωμες και λίγες
είσαι πιο πάνω από όσα ξέρω και μπορώ
δεν ζωγραφίζονται τα μέρη που με πήγες
ούτε το πως με έχεις κάνει να χαρώ.
Όλες οι λέξεις είναι άχρωμες και λίγες
είσαι πιο πάνω από όσα ξέρω και μπορώ.

Εφίλησα της γης το χνούδι
στην κορυφή της κορυφής
δεν κλεινεται σε ένα τραγούδι
η ηδονή της επαφής.

Γι αυτό δεν θα πλαγιάσω Χλόη
στο βελουδένιο σου χαλί
μείνε καημός που θα με τρώει
μείνε γλυκιά μου αναστολή

Όλα μου τα'δωσες απλά και μαζεμένα
και εγώ σταμάτησα να είμαι πια εγώ
δεν γίναμε ένα εμείς οι δυό, γιατί είμαστε ένα , 
μ'όλη την πλάση και με τον Δημιουργό.
Όλα μου τα'δωσες απλά και μαζεμένα
και εγώ σταμάτησα να είμαι πια εγώ.

Είσαι γιατρός, κι αυτά τα ξέρεις
είμαι ασθενής, κι αυτά τα ζώ.
είναι ωραίο να υποφέρεις, 
όσο κι αν φαίνεται χαζό.

Αυτό που ανάσανα, λατρεύω
Υπέροχο,αλλά πολύ,
και τρομαγμένος δραπετεύω
πριν φτάσω στην υπερβολή.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 10:36
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση