Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 09:14

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

refugee1Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πληροφορίες, τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες για κατάχρηση βίας από την πλευρά των αρχών ασφαλείας στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου.

Το οπτικό υλικό που απεικονίζει σκηνές βίαιης, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης προσφύγων προκαλεί αποτροπιασμό ενώ οι πληροφορίες για αυθαίρετες συλλήψεις γεννούν έντονη ανησυχία. Επιπλέον, στο βίντεο που καταγράφει την επίθεση των ΜΑΤ, η δράση πολιτών που εμφανίζονται να πρωτοστατούν στους ξυλοδαρμούς με ανελέητη βαρβαρότητα, υπό την ανοχή των αστυνομικών, εγείρει πολλά ερωτηματικά και χρήζει άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

 

Η Πολιτεία έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο: έχει αφήσει εδώ και μήνες πρόσφυγες και μετανάστες σε συνθήκες άθλιες και ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων του νησιού. Η καταστολή, η αστυνομική βία, οι συλλήβδην προσωρινές κρατήσεις και επαπειλούμενες βαριές καταδίκες επί δικαίους και αδίκους βυθίζουν ακόμα περισσότερο σε αυτό το αδιέξοδο. Η σκληρή ποινική μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων από τη μια μεριά και η αστυνομική βία, την οποία ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει ή να διερευνά από την άλλη, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση το βαθμό προστασίας των δικαιωμάτων στη χώρα μας. Ζητάμε από την ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της ως εγγυητής του κράτους δικαίου και να αντισταθεί σε ένα κλίμα απόδοσης συλλογικών ευθυνών και αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων.

26.7.17

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ (αλφαβητικά)

Αλληλεγγύη – SolidarityNow

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

ΓΕΦΥΡΕΣ – Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία

Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity

HIAS Ελλάδος

Κάριτας Ελλάς

Κέντρο Ημέρας  ΒΑΒΕΛ

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών /-στριών

Κοινότητα ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα

Melissa: Network of Migrant Women in Greece

PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας

Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 09:20

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση