Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 17:22

Η τρομοκρατία, η Αριστερά, ο Μπογδάνος...του Νικόλα Σεβαστάκη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

booksjou1Το ότι υποχρεωνόμαστε Ιούλιο μήνα να μιλήσουμε για την αρχαία σκουριά της Αριστεράς, τις εμμονές κάποιων από τους αντιπάλους της και το φάντασμα της ένοπλης βίας, όλο αυτό έχει κάτι βαθιά ανησυχαστικό. Σαν να βυθιζόμαστε στο παρελθόν που αρνείται να παρέλθει κι αυτό να μας κρατάει στην απατηλά στοργική του αγκαλιά.

 

Άνθρωποι με προέλευση το χώρο της Νέας Δημοκρατίας είτε τις πιο «χαλαρές» και όχι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένες πλευρές του αστικού μεσαίου χώρου, δεν γνωρίζουν τα ενδότερα της ελληνικής Αριστεράς. Έχουν θολές και μάλλον πρόσφατες παραστάσεις, κυρίως από την ιστορία και την επικαιρότητα του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ. Αγνοούν, όπως είναι φυσικό, τις μοριακές διεργασίες που δημιούργησαν από τη δεκαετία του 1960, αλλά κυρίως από το 1974 και έπειτα, το μωσαϊκό της εγχώριας άκρας Αριστεράς. Στο κάτω κάτω μιλάμε για μια διαδρομή με εκατοντάδες διασπάσεις που αφορούν από κόμματα μέχρι ομάδες των πενήντα ανθρώπων,  με διαφορετικό χρονικό και πολιτικό βάθος ύπαρξης. Εκ των υστέρων, επίσης, πολλά πρόσωπα και πράγματα επιστρέφουν ως απλώς γραφικά και ρετρό σύμβολα μιας άλλης εποχικής σκηνογραφίας.

Πατώντας  booksjournal.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το πολύ αυτό ενδιαφέρον άρθρο του Νικόλα Σεβαστάκη που αναρτήθηκε στις 6.7.17, ενδιαφέρον για όσους δεν τους καθησυχάζει η αριστερή τους συνείδηση. 

Να προσθέσω επ'ευκαιρία και κάτι προσωπικό. Μετά τις δυο τρεις πρώτες δολοφονίες που διέπραξε η 17η Νοέμβρη τη δεκαετία του '70, αποφάσισα πως ήταν δολοφόνοι. Και μόνο που σκεπτόμουν ότι κάποιοι άνθρωποι καθόντουσαν σε ένα δωμάτιο δίνοντας στον εαυτό τους το δικαίωμα να αποφασίζουν εν ονόματι της αριστεράς ποιον θα εκτελέσουν μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Αυτός ο ρόλος του θεού ήταν κάτι που δεν μου ταίριαζε καθόλου.

Το εντυπωσιακό ήταν πως στο σχολείο μου, όταν από τότε αποκαλούσα δημόσια τους συντρόφους της 17ης Νοέμβρη, δολοφόνους, ούτε ένας αριστερός ή Πασόκας καθηγητής δε συμφωνούσε με αυτήν μου τη θέση. Οι μεν του ΚΚΕ τους θεωρούσαν πράκτορες οι δε υπόλοιποι τσιμουδιά. Ήταν φανερό πάντως πως όλοι το ευχαριστιόντουσαν που κάποιοι συνάνθρωποί μας, ως σύγχρονοι Ζορό, εκτελούσαν εν ψυχρώ άλλους συμπολίτες μας. Ακόμα και όταν κατά λάθος δολοφόνησαν τον 1992 τον περαστικό Θάνο Αξαρλιάν, η στάση τους δεν άλλαξε. Κανονικά τότε, είπα, πως θα έπρεπε όλοι της 17ης Νοέμβρη αν ήταν εντάξει, να παραδιδόντουσαν στις αρχές για να δικαστούν. Αλλά φάνηκε πως δεν ήταν και πως ίσχυε αυτό που έχουν διαπιστώσει αρκετοί, όπως ας πούμε οι περισσότεροι από τους φίλους μου. Ότι δηλαδή σπάνια ο επαναστάτης και ο ανθρωπιστής συνυπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο.   

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 06:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 24-08-2017 21:25
Το πρόβλημα είναι πως και από ποιους εντός της αριστεράς θα καλλιεργηθεί αυτή η συνεκτική και ώριμη αντιολοκληρωτική δέσμευση, εμ, εδώ σε θέλω κάβουρα.... Είδατε τώρα το πισωγύρισμα μ'αυτό που έγινε με αφορμή το Ταλίν, όπου διάφοροι αριστεροί εν ονόματι της συγκυρίας ή σιώπησαν ή στρογγυλοποίησαν τόσο πολύ τον αριστερό ολοκληρωτισμό του 20ου μ.Χ που στο τσακ ήταν να μας πουν ότι πλέρια δημοκρατία και ελευθερία υπήρχε στις χώρες του υπαρκτού. Θέλω επίσης να προσθέσω και την καλλιέργεια της αντιμεσσιανικής - αρχηγικής πολιτικής στάσης, που κακά τα ψέμματα στα καθ'ημάς έχει κάνει θραύση.
Παράθεση
+1 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 28-07-2017 22:30
"...Υπάρχει όμως κάτι που εμποδίζει εδώ και πολλές δεκαετίες αυτή την πολιτική υπέρβαση μέσα στην ελληνική Αριστερά και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα: το ότι η αντιφασιστική της ευαισθησία της δεν συνδυάστηκε, παρά ελάχιστα, με μια συνεκτική και ώριμη αντιολοκληρωτική δέσμευση. Μικρές πολιτικές δυνάμεις της ανανέωσης και μεμονωμένοι διανοούμενοι (ένας Πατρίκιος, ένας Ραυτόπουλος κ.ά.) είδαν το πρόβλημα – αλλά η κοινωνική βάση και κυρίως οι νεότερες γενιές έμειναν ασυγκίνητες..."
Να μια παράγραφος που σηκώνει πολύ συζήτηση και που διαχωρίζει "την ήρα από το στάρι"
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση