Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 17:05

Η σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Πειραιά για τις δυσοσμίες στη Δραπετσώνα και στην Χαραυγή, του Γ.Γαβρίλη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melisanΕυρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/6) στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των έντονων και δυσάρεστων οσμών που κατά περιόδους εκδηλώνονται με ένταση στην περιοχή του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Πρόκειται για μια περιοχή με συσσωρευμένα και χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία μεγάλου αριθμού από βαριές και οχλούσες βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις. Στα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα, η εκδήλωση κατά περιόδους έντονων και δυσάρεστων οσμών επιβαρύνει το περιβάλλον και δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους κατοίκους. 


Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει εντοπιστεί η προέλευση των οσμών και η ταυτοποίηση του είδους του ρυπαντικού φορτίου.
Έτσι, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας συγκλήθηκε η σημερινή ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, εμπρόσωποι της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του Δημόκριτου, της ΕΥΔΑΠ, του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττική και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το πρόβλημα και συμφωνήθηκε τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, προκειμένου να σχηματίσουν πληρέστερη εικόνα για την περιοχή και τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Αποφασίστηκε, επίσης, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας να συνεργαστούν συστηματικά με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Δημόκριτου και την ΕΥΔΑΠ προκειμένου, αξιοποιώντας τον επιστημονικό εξοπλισμό, την επιστημονική γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν τα Εργαστήρια να πραγματοποιηθούν σε συστηματική και μακροχρόνια βάση έλεγχοι και μετρήσεις.
Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα αγοράς και εγκατάστασης, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικού εξοπλισμού – μόνιμου σταθμού ελέγχου ώστε να υπάρχει σταθερή μέτρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των ρύπων που προκαλούν τα φαινόμενα των δυσάρεστων οσμών.

Σ.Δ: Την ανακοίνωση αυτή την ανάρτησε στο fb ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Στην ανακοίνωσή του πρόσθεσα το παρακάτω σχόλιο.

Θεολόγος Ιγνατιάδης Σε μία συνάντηση που έκανε πριν δυο βδομάδες ο Πολιτιστικός σύλλογος Δραπετσώνας "Τερψηχώρος" ( και που δεν είχε χάπυ εντ διότι οι παρόντες "γκούλαγκ" απαίτησαν να φύγουν αυτοί που δεν τους μοιάζουν) δύο γυναίκες που ήταν παρούσες και απ'ότι κατάλαβα μένουν σε πολυκατοικία στη Δραπετσώνα φάτσα κάρτα με τις δεξαμενές του Μελισσανίδη, ισχυρίστηκαν πως υπάρχουν βράδια που βλέπουν από τα μπαλκόνια τους να βγαίνουν από τις δεξαμενές κάτι σαν ατμοί, σαν σύννεφο. Τότε η μυρωδιά γίνεται αφόρητη στο σπίτι τους, είπαν. Αυτή τη διαδικασία, ας την πούμε πρόχειρα εκ - πετρελαίωση, άλλοι γνωστοί μου που μένουν απέναντι από τις δεξαμενές στο Πέραμα και υφίστανται παρόμοιες δυσάρεστες μυρωδιές από τότε που υπάρχουν, τη λένε "εκτόνωση". Εκτιμώ πως ο βασικός λόγος της δυσοσμίας στη Δραπετσώνα και στη Χαραυγή είναι η εκτόνωση των δεξαμενών. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει τεχνολογία που, ας πούμε, να απορροφά τους" ατμούς" του πετρελαίου, να τους διοχετεύει κάπου αλλού, να τους υγροποιεί.... Αν δεν υπάρχει τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους και πατήματα ώστε να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν, ανεξάρτητα που για τους γενικότερους λόγους του μέλλοντος της περιοχής της ανάπλασης στη Δραπετσώνα θα πρέπει ούτως ή άλλως να κλείσουν οι εταιρείες του κ.Μελισσανίδη.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 10:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση