Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 19:47

Δεν είναι η ΕΡΤ που μας αξίζει

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ert2

Για μας, τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια τηλεόραση, ήταν εκ γενετής και εξακολουθούν να είναι σε όλα τα επίπεδα τοξικές, ή με άλλα λόγια, βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της αναμονής των αδειών των ιδιωτικών καναλιών, που θα πρέπει κάποια στιγμή να τις πληρώσουν μιας και χρόνια τώρα παραβιάζουν εν ψυχρώ το σύνταγμα και τις αποφάσεις του Σ.Ε, τα χάλια τους είναι απερίγραπτα.


 

Αν, λέμε τώρα, κάποιοι καλλιεργημένοι πλούσιοι πατριώτες, δημοκρατικών ευαισθησιών και οικολογικών ανησυχιών, ή μια συνεταιριστική εταιρεία βάσης φαν της αλήθειας, αποφάσιζαν μια ωραία πρωία να φτιάξουν ένα κανάλι με στόχο να ανεβάσουν τον πήχη, τουλάχιστον ως εκεί όπου τον έχουν τα καλά και αξιόπιστα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα κανάλια, τότε θεωρώ ότι το 90% των παρουσιαστών, δημοσιογράφων και παραγωγών που εργάζονται στα υπάρχοντα κανάλια θα πρέπει να ήταν τα αντιπαραδείγματα για όσους θα προσλαμβάνονταν σ'αυτό το νέο κανάλι.

Οι άνθρωποι είναι πια τόσο εθισμένοι στο να παραποιούν με χίλια κόλπα την αλήθεια, να παραβιάζουν συστηματικά τη δημοσιογραφική δεοντολογία και να θεωρούν τον τηλεθεατή σκέτο κρέας + άβουλος καταναλωτής, ώστε ο χι σοβαρός ιδιοκτήτης θα προτιμούσε να συνεργαστεί με νέους και άπειρους αλλά με ήθος και δημοσιογραφική συνείδηση δημοσιογράφους, παρά να ποντάρει σε αυτούς που έχουν ξεφτιλίσει το επάγγελμά τους. Μιλάμε για καραμπινάτες περιπτώσεις προπαγανδιστών, που ανθούν σε όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής. 

Και για τα ιδιωτικά κανάλια, αν παραβιάζουν την νομοθεσία υπάρχει το ΕΣΡ. Για την ποιότητα όμως του προγράμματος και για το επίπεδο των ενημερωτικών εκπομπών, των δελτίων ειδήσεων και διαλόγου οι τηλεθεατές είναι οι αρμόδιοι για να τα κρίνουν παρακολουθώντας ή όχι τις εκπομπές τους. Απ'ότι φαίνεται μια πλειονότητα του κόσμου τα παρακολουθεί δίχως να γνωρίζουμε την ακριβή γνώμη τους και δίχως αυτό να σημαίνει ότι αυτοί που θα μπορούσαν να παρακολουθούν καλύτερα και αντικειμενικά προγράμματα θα ήταν λιγότεροι. Δεν θέλω να πιστεύω ότι τα κανάλια μας έχουν ρίξει τόσο πολύ το επίπεδό μας που η κατάστασή μας είναι πια ανίατη.

Για την δημόσια όμως τηλεόραση έχουμε όλοι λόγο για το πρόγραμμά της, μιας και εμείς είμαστε οι χρηματοδότες της. Μόνο που γι'αυτό το λόγο δεν έχουν βρεθεί τρόποι ώστε να είναι ουσιαστικός και να μπορεί να παίζει ρόλο στις αποφάσεις. Το σίγουρο είναι πως η δημόσια τηλεόραση, άλλοτε ξεδιάντροπα και άλλοτε πανούργα θεωρεί πως αφεντικό της είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και θέση σ'αυτήν έχουν μόνο οι πιστοί. 

Υπάρχουν όμως οργανωμένες ομάδες, συνδικαλιστικές ενώσεις και σύλλογοι και ΜΜΕ που κατά τακτά διαστήματα κρίνουν τα πεπραγμένα της ΕΡΤ. Μια τέτοια ομάδα είναι οι Τεχνικοί του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης που σε μία ανακοίνωσή τους που δημοσιοποίησαν στις 14.6 λένε τη γνώμη τους για το πρόγραμμα της ΕΡΤ που αφορά στις δικές της παραγωγές.

Να προσθέσουμε εδώ τη φρέσκια συναφή είδηση. Χθες Παρασκευή ανακοινώθηκε το κοινή συναίνεση διαζύγιο της κυβέρνησης με τον διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Λάμπη Ταγματάρχη ( εδώ η είδηση  ). Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά δεν πιστεύουμε ότι με τον νέο που θα "επιλέξει" η κυβέρνηση για τη θέση αυτή θα γυρίσει σελίδα η ΕΡΤ και θα προκύψουν δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα μας σέβονται ως πολίτες.

Όσο η οποιαδήποτε κυβέρνηση θεωρεί φέουδό της την ΕΡΤ, με συνέπεια την ανύπαρκτη ανεξαρτησία της δεν υπάρχει περίπτωση να μας προκύψει ΕΡΤ που να μας σέβεται. Τονίζουμε το "ως πολίτες", διότι μιλάμε για μια χώρα που βρίσκεται σε χάλια κατάσταση και που η ανεβασμένη και εις βάθος ενημέρωση δυνάμει μπορεί να γίνει ένα από τα βασικά στοιχεία της εξόδους μας από την γενικότερη κρίση που μας μαστίζει και όχι μόνο τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Ανακοίνωση της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοαστικού Τομέα)

Το καλοκαίρι του 2013 βγήκαμε όλοι στον δρόμο για να διαδηλώσουμε κατά του μαύρου της ΕΡΤ, αλλά και να διεκδικήσουμε μια δημόσια τηλεόραση ανοιχτή στη κοινωνία, πολυπολιτισμική,

διάφανη, αξιοκρατική. Μαζί με όλο τον κόσμο συμπαρασταθήκαμε και εμείς, οι Τεχνικοί του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης. Συμπαρασταθήκαμε στους συναδέλφους μας, αλλά και στην ιδέα του ότι χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση που θα παράγει πρώτα από όλα πολιτισμό, προσφέροντας στον πολίτη αυτό που η ελληνική τηλεόραση του έχει στερήσει: σεβασμό, αξιοπρέπεια, αληθινή δημοσιογραφία, πρόγραμμα ελληνικής μυθοπλασίας, εκπομπές πολιτισμού.

Πιστεύαμε και ελπίζαμε ότι αυτό είναι εφικτό. Όμως, 4 Χρόνια τώρα, περιμένοντας την ανασύνταξη της ΕΡΤ προς το καλύτερο, διαπιστώνουμε τα εξής: Η ΕΡΤ βάσει του προϋπολογισμού της έχει 50 εκατομμύρια πλεόνασμα. 177 εκατομμύρια έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος. 4,5 εκατομμύρια έσοδα από πώληση υπηρεσιών. 55 εκατομμύρια έξοδα μισθοδοσίας. 7 εκατομμύρια έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο. 6,5 εκατομμύρια έξοδα για ενοίκια. ΕΧΕΙ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, 183,65 εκατομμύρια έσοδα που μόλις 4,5 εκατομμύρια προέρχονται από πώληση υπηρεσιών.

Η κύρια πηγή εσόδων της, λοιπόν, είναι το ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος που πληρώνουμε όλοι μας για να έχουμε δημόσια τηλεόραση. Τι μας ανταποδίδει η ΕΡΤ; Ξένο πρόγραμμα που σαφώς είναι ανώτερο σε ποιότητα από αυτό των ιδιωτικών καναλιών. Ταινίες ντοκιμαντέρ. Ταινίες μικρού μήκους που έχει η ίδια παραγάγει μέσω του προγράμματος μικροφίλμ. Δημοσιογραφικές εκπομπές. Εκπομπές πολιτιστικές.

Ελληνική μυθοπλασία πουθενά! Η ΕΡΤ δεν έχει επενδύσει σε κανένα ελληνικό σήριαλ! Ακόμη και εκπομπές λόγου, πολιτισμού, τέχνης που αναγκάστηκε να παραγάγει για να μπορεί να επιδεικνύει ελληνικό πρόγραμμα, το έκανε κάτω από διαδικασίες Fast Track, αγνοώντας αξιόλογες προτάσεις που είχαν κατατεθεί, διαλέγοντας τις πιο φτηνές και όχι απαραίτητα τις πιο καλές, όπως μια δημόσια τηλεόραση οφείλει να κάνει.

Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΡΤ προέβη και στην εξής παράλογη διαδικασία, να επιστρέφει προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί και ήδη εγκριθεί, διορθώνοντάς τους προς τα κάτω, πιέζοντας μισθολογικά τις αμοιβές των τεχνικών συντελεστών και δημιουργών. Γέμισε και η δημόσια τηλεόραση με εκπομπές, αντιγράφοντας τη θεματολογία της ιδιωτικής τηλεόρασης (μαγειρέματα και ξανά μαγειρέματα) με έναν μανδύα λίγο πιο φλου αρτιστίκ, άλλοθι στους τυχόν αμφισβητίες. Αντέγραψε και τον τρόπο φτηνής παραγωγής για να μπορούν να μιλούν για πλεόνασμα στη Βουλή και να στέλνουν το ανταποδοτικό τέλος στο βαρέλι δίχως πάτο του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να το επενδύουν στη παραγωγή προγράμματος, αγνοώντας το καταστατικό της που σαφές αναφέρει: «2. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., χωρίς να επιδιώκει την απόκτηση κέρδους, συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Έναν χρόνο τώρα από την υπόσχεση δια στόματος του Διευθύνοντα Συμβούλου και 6 μήνες (9/11/16) από την επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη προμήθεια σειρών μυθοπλασίας στο site της ΕΡΤ Α.Ε, τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ, αντιθέτως, βρίθουν οι διαδόσεις ότι τα σήριαλ έχουν προ πολλού δοθεί. Δε δίνουν σκεπτικό απόρριψης των προτάσεων και δε στηρίζουν τους επαγγελματίες που εργάζονται στον οπτικοακουστικό χώρο, ως ηθικά όφειλαν να κάνουν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παράγοντας υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικό προϊόν.

Ένα τμήμα της δημόσιας τηλεόρασης, αυτό του τεχνικού ελέγχου, που κάποτε λειτουργούσε και μάλιστα πολύ αυστηρά, είναι σα να μην υπάρχει πια για τις παραγωγές που χρηματοδοτούν και στη συνέχεια προβάλουν από τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης. Κανένας χρηματοδοτικός κανονισμός, όπου να μπορεί να ελεγχθεί το ποσό που χρηματοδοτεί η ΕΡΤ τις ταινίες του 1,5%, έτσι ώστε να απομακρυνθούν αυτοί που σκοπό έχουν να συνεχίσουν το παλιό καθεστώς με τα χιλιάδες παράθυρα και να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα με το τρόπο που γνωρίζουν όλοι.

Κανένα σκεπτικό απόρριψης από την ΕΡΤ των προτάσεων είτε για εκπομπές είτε για κινηματογραφικές ταινίες ή σειρές μυθοπλασίας. Κι αυτό γιατί το σκεπτικό για όλα είναι του ενός, ο οποίος φαίνεται να αισθάνεται ότι είναι υπόλογος μόνο μπροστά στον Θεό, όπως κάποτε και οι πιο στυγνοί μονάρχες …

Υ.Γ.:  Εμείς, παρ’ όλα αυτά, θα συνεχίζουμε να τρίβουμε τη ταμπέλα της ΕΡΤ όταν θολώνει μπας και τη ξεθολώσουμε, όπως έκανε ο Θανάσης Βέγγος στο τηλεοπτικό σποτάκι για τα 50 χρόνια της ΕΡΤ, γιατί όπως λέει: «Κύριε Φύλαξ, η τηλεόραση δεν είναι δικιά σου, ούτε δικιά μου, ολουνού του κοσμάκη είναι, να βλέπει, να μαθαίνει και να φχαριστιέται και να ‘ρχεται εδώ ο καθένας να λέει ελεύθερα την γνώμη του».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 11:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση