Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 17:19

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στους δήμους σύμφωνα με το ΣΕΕΔΔ κι εμείς που νομίζαμε πως λόγω κρίσης...

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

diafthoraΟι καρχαρίες στο ένα άκρο και στο άλλο τα πιράνχας. Κι ανάμεσα μια μεγάλη ποικιλία υβριδίων καρχαριοπιράνχας. Οι μονόφθαλμοι βλέπουν μόνο το ένα από τα δύο άκρα, ανάλογα του τι τους συμφέρει κάθε φορά. Περί τίνος πρόκειται; Για τους συνανθρώπους μας εκείνους που δημιουργούν το φαινόμενο της διαφθοράς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, και με όλα τα καθεστώτα παρακαλώ. Απλά, όπως όλα τα ανθρώπινα έτσι κι αυτηνής η έκταση ποικίλει, μεγάλη, μεσαία, μικρή, όπως οι πίτσες. Και καμία αμφιβολία δεν έχει αφήσει η έρευνα να παίζει ως προς την δυνατότητα ύπαρξης στεγανών ανάμεσα στις διαφορετικού τύπου διαφθορές.  Η κάθε μία νίβει την άλλη και όλες μαζί το ζοφερό πρόσωπο της διοίκησης, ιδιωτικής και δημόσιας. 

 

Σ'αυτό το πεδίο, εδώ στον τόπο μας, εμείς οι Έλληνες είμαστε άπαιχτοι. Βλέπεις κάτι τύπους που στην δουλειά τους όλα τα σημάδια σε ωθούν να τους χαρακτηρίσεις κρετίνους και οκνηρούς, αδιάφορους και ανεπαρκείς. Πέφτεις από τα σύννεφα όταν μαθαίνεις για τις επιδόσεις τους στην εξαχρείωση, στον εκμαυλισμό στην παραβίαση των γραπτών και άγραφων νόμων. Ειλικρινά πρόκειται για άλλους ανθρώπους. Μέρα με τη νύχτα, εντελώς.

Πιάνουν πουλιά στον αέρα όταν συνωμοτούν, μηχανορραφούν και κτυπούν απανωτές υπερωρίες τα πουλάκια μου. Κι όλα αυτά για να τα οικονομήσουν αθέμιτα, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, για να κερδίσουν πόντους στην ιεραρχία. Με ότι όλα αυτά συνεπάγονται υπέρ της καθημερινής ζωής τους. Και εις βάρος φυσικά της δικιάς μας. Διότι ως γνωστόν παντού και πάντοτε, πολύ ή λίγο, η διαφθορά είναι εναντίον του κοινωνικού συνόλου αν αυτό έχει επιλέξει τον δρόμο της ας πούμε αρετής.

Σε πολλές χώρες το φαινόμενο της διαφθοράς είναι τόσο εκτεταμένο που γίνεται κεντρικό πολιτικό ζήτημα και οι διαδηλώσεις το έχουν ως κύριο αίτημά τους. Όποιοι παρακολουθούν εξωτερικές ειδήσεις, πέρα απ'αυτές των τρομοκρατικών κτυπημάτων και τα επικίνδυνα παιχνίδια του Τραμπ, θα έχουν πληροφορηθεί ότι τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα των Βαλκανικών χωρών, πρωτοστατούν στην καταπολέμησης της διαφθοράς,αναζητώντας εναγωνίως κυβερνήσεις που θα το κάνουν σημαία στην πράξη.

Αυτά τα γενικά, λίγο πολύ τα έχουμε σκεφτεί όλοι. Και όλοι, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, έχουμε υπόψη μας αυτό το φαινόμενο λερναία ύδρα που λιγοστεύει το κοινό οξυγόνο. Ιδιαίτερα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επειδή είναι πιο κοντά μας και τα στελέχη της, είτε αυτά είναι υπάλληλοι είτε εκλεγμένοι, ζουν ανάμεσά μας, μαθαίνουμε πιο πολλά. Και σε άλλους, απ'αυτούς που δίνουν σημασία σε τέτοια πράματα, τρέχουν τα σάλια τους με τα κατορθώματα των σαϊνιών και άλλοι ή παθαίνουν κατάθλιψη ή η οργή τους κτυπάει κόκκινο.

Μπορεί και να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που να πιστεύουν ότι τώρα με την κρίση και τα δύο τελευταία χρόνια με αριστερή κυβέρνηση θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα ιδιαίτερα στην Τ.Α. Ίσως και πιθανόν κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε δήμους με αριστερό πρόσημο. Όχι φυσικά ότι αυτοί είναι υπεράνω υποψίας. Εδώ να σκεφτείτε πως η μεγάλη πλειονότητα των δημ.αρχών που είναι υποχρεωμένες να αναρτούν στην ιστοσελίδα του δήμου τους τα περιουσιακά τους στοιχεία, δεν το κάνουν. Δεξιοί, αριστεροί κεντρώοι, δεν καταλαβαίνουν Χριστό σ'αυτό το θέμα. Παρανομούν εν ψυχρώ σε ένα μέτρο υπέρ της διαφάνειας και που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε το 2010 ως ένα ανάχωμα στη διαφθορά. 

Πάντα όμως υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να κάνουν όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά τους. Να όπως ας πούμε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που όσο του επιτρέπουν το παλεύει. Το στίγμα που έδωσαν από την έρευνα στην τοπική αυτοδιοίκηση για το έτος 2016  είναι το εξής: Παγιωμένα δίκτυα διαφθοράς εντός των δήμων.

Σε ομιλία του ο ειδικός γραμματέας του Σώματος κ. Δημ. Κασσαβέτης, παρουσίασε ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους, παρόλο τη Διαύγεια και τους αυστηρότερους ελέγχους που γίνονται από τη διοίκηση. 

Ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να οπλίσει και με άλλους νόμους και εκπαιδευμένο προσωπικό όλο το φάσμα του δημόσιου είναι το αυτονόητο. Και εξ ίσου αυτονόητο είναι η δημόσια και ιδιωτική πίεση που πρέπει να ασκούν όπου τους παίρνει όλοι όσοι θεωρούν ότι ο περιορισμός της διαφθοράς είναι ζήτημα τιμής γι'αυτούς, που θεωρούν ότι οι επιδράσεις της νομιμότητας σε όλους τους τομείς θα είναι ευεργετικές. Και το καλύτερο θα είναι αν ο Νόμος δεν είναι φετίχ τους. Μιλάμε γι'αυτούς που έχουν επίγνωση της βίας που κρύβει κάθε νόμος, ακόμα και ο καλύτερος και που ταυτόχρονα πιστεύουν πως την ευθύνη της συντεταγμένης αλλαγής των νόμων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου την έχουν σε κάθε φάση οι άνθρωποι. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο μπλογκ huffingtonpost στις 1.6 με τον τίτλο " Οι δήμοι πρωταθλητές στη διαφθορά, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης". Πρόκειται για ένα ρεπορτάζ που δίνει κάποια στοιχεία της άθλιας κατάστασης στην Τ.Α και που το έχουν αρκετές εφημερίδες και μπλογκ. Και καλά έπραξαν. Διότι όσο θλιβερό και να είναι η δημοσιοποίηση τέτοιων ειδήσεων, άλλο τόσο αναγκαία είναι η δημοσιοποίησή τους, αν θέλουμε να μαθαίνουμε την αλήθεια, αν θέλουμε να αλλάζουμε τα πράματα προς το καλύτερο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 07:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση