Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 19:28

Το Πνευματικό Κέντρο της Παναγίας των Βλαχερνών, ο Ζαχαρίας Ζούπης και το σχόλιό μας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vlaxernesΟι Βλαχέρνες ήταν ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Εκεί γύρω από μία πηγή υπήρχαν κάποιες εκκλησίες ανάμεσα στις οποίες η πιο ονομαστή ήταν αυτή της Παναγίας. Ο ναός  αυτός ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία και το σύζυγό της Μαρκιανό μεταξύ 450-453. Επί Λέοντος Α’ του Θρακός (457-474) ολοκληρώθηκε και απέκτησε λάμψη. Αυτός που τροποποίησε και τελειοποίησε τον ναό ήταν ο Ιουστινιανός. Το 627 τα Θεοδοσιανά τείχη ενσωμάτωσαν τις Βλαχέρνες στο κύριο σώμα της Κωνσταντινούπολης. Τον 11ο αιώνα ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Α' ο Κομνηνός δημιούργησε το ανάκτορο των Βλαχερνών, το οποίο υπήρξε η μόνιμη κατοικία των Αυτοκρατόρων από το 1081 ως το 1453. Μετά την άλωση από τους Οθωμανούς η περιοχή περιέπεσε σε αφάνεια.

 

Η Παναγία η Βλαχερνίτισσα είναι ο χαρακτηρισμός της παλαιοτάτης και σύμφωνα με την παράδοση θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Η εικόνα παριστάνει την Θεοτόκο όρθια, μετωπική, σε στάση δεομένης, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό, φέροντας στο στήθος της εγκόλπιο με τον Ιησού. Είναι η υπέρμαχος Στρατηγός, που κατά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Αβάρους το 626 η εικόνα της Θεοτόκου της Βλαχερνίτισσας, πάλι σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, έσωσε την πόλη από τον κίνδυνο και κατόπιν εψάλη στο ναό ο Ακάθιστος Ύμνος.

Στο Κερατσίνι, μία από τις κεντρικές εκκλησίες του στην Αμφιάλη, με όμορφο προαύλιο χώρο με περιποιημένο πράσινο και ανοιχτό ολούθε, που απ'ότι έχουμε ακούσει λειτουργούν εκεί και δραστήριοι παπάδες, είναι η Παναγία των Βλαχερνών. Ένα θέμα που σχετίζεται με την εκκλησία αυτή είναι το Πνευματικό της Κέντρο που χρόνια τώρα είναι ανολοκλήρωτο. Κι αυτό το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου.

Η απόφαση που πάρθηκε τελικά ήταν η πρόταση της δημ.αρχής, δηλαδή να παραχωρηθεί κατά χρήση ο υπόγειος αύλειος χώρος στην εκκλησία που με δικά της έξοδα θα ολοκληρώσει το Πνευματικό της Κέντρο.

Υπάρχει ένα κατ'αρχήν ερώτημα που το κατέθεσε η αντιπολίτευση, αν δηλαδή επιτρέπεται ένας δήμος να κάνει τέτοιου είδους και για τόση μεγάλη διάρκεια παραχωρήσεις. Αυτό δεν το γνωρίζω. Υποτίθεται όμως πως για να το προτείνει η δημ.αρχή το έχει ψάξει το θέμα και πως δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα.στο μέλλον.

Ας δούμε τώρα για ποιους επιπλέον λόγους η "Αναγέννηση" και ο Ζαχαρίας Ζούπης, αλλά και άλλοι δημ.σύμβουλοι ως ανυπόκριτοι φίλοι της εκκλησίας, δεν ψήφισαν την πρόταση της δημ.αρχής.

Άποψή του λοιπόν είναι πως το έργο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί με χρήματα του δήμου. Αν φυσικά ο κ. Ζούπης δεν είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, όπως π.χ ο ευρωπαίος κ.Μητσοτάκης, η άποψή του αυτή είναι συμβατή με το πιστεύω του. Αν όμως είναι;

Δεύτερο επιχείρημά του είναι πως το ίδιο έχει γίνει με όλες τις εκκλησίες, δηλαδή αληθεύει πως ο δήμος κατασκεύασε στο παρελθόν όλα τα πνευματικά κέντρα των εκκλησιών. Αν ο κ.Ζούπης είναι ένας συντηρητικός πολιτικός, τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά, μιας και κουμπώνει με ένα βασικό κανόνα της συντήρησης, που είναι τα πράματα να συνεχίσουμε να τα κάνουμε όπως τα έκαναν οι προηγούμενοι, οι παλαιοί, ακόμα και όταν αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Αν όμως ως δημόσιος παράγοντας είναι ή θέλει να είναι προοδευτικός; 

Τρίτο επιχείρημά του είναι πως ο δήμος έχει χρήματα για ένα τέτοιο έργο ενώ η εκκλησία θα πρέπει να τα μαζέψει. Δεν θα πρέπει όμως να μας εξηγήσει ο κ.Ζούπης βάσει ποιων κριτηρίων τα χρήματα του δήμου, δηλαδή όλων των δημοτών, είτε αυτοί είναι χριστιανοί είτε αλλόθρησκοι, πολλοί  αδιάφοροι με τις θρησκείες και αρκετοί άθεοι να πάνε στην εκκλησία της Παναγίας και όχι στο να χρησιμοποιηθούν για να πάνε κατασκήνωση περισσότερα παιδιά απόρων οικογενειών ή να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες του δήμου ή να κατασκευαστεί μία πράσινη διαδρομή ή γιατί όχι ακόμα και πράσινες ταράτσες στον δήμο μας; Λοιπόν κ.Ζούπη στην Παναγία να σπρώξουμε το δημόσιο χρήμα ή σε ότι τέλος πάντων η εκλεγμένη δημ.αρχή θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να γίνει στην πόλη μας; 

Προσωπικά πιστεύω ότι οι ενορίτες της Παναγίας των Βλαχερνών θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να μαζεύουν τα χρήματα για να φτιάξουν το Πνευματικό τους Κέντρο. Αν φυσικά το έχουν ανάγκη. Και όχι μόνο αυτό. Η δικιά μας πεποίθηση είναι καμία εκδήλωση της εκκλησίας, κανένα πρόγραμμά της να μην χρηματοδοτείται από δημόσια και δημοτικά ταμεία. Κι αυτό διότι εμείς θεωρούμε πως στην εποχή μας το καλύτερο γι'αυτήν και για μας είναι η εκκλησία να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, που πρακτικά σημαίνει να χωριστεί συνταγματικά από το κράτος. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του δημ.συμβούλου και επικεφαλής της "Αναγέννησης" Ζαχαρία Ζούπη, που ελπίζουμε για το καλό όλων μας όλα αυτά που γράφει σ'αυτήν την ανακοίνωση να τα πιστεύει και να μην τα λέει γιατί κατά βάθος λιγουρεύεται τα ψηφουλάκια των ιερέων.     

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

 

Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση κατά χρήση του υπόγειου αύλειου χώρου της πλατείας που βρίσκεται ο Ιερός Ναός Παναγίας των Βλαχερνών στην Ενορία. Ο σκοπός ατής της Κίνησης ήταν όπως εξηγήθηκε, η Ενορία με δικούς της πόρους να ολοκληρώσει και να λειτουργήσει το Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

 

Προσωπικά, όπως και αρκετοί συνάδελφοι από διαφορετικές δημοτικές κινήσεις δεν το ψηφίσαμε ,αφού δεν πήραμε καμία απάντηση στο ερώτημα ,αν μπορεί ένας Δήμος να κάνει τέτοιου είδους και τέτοιας διάρκειας παραχωρήσεις.

 

Θα ήθελα να είμαι εντελώς σαφής στο πως βλέπω εγώ και η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ,αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι το θέμα, ώστε να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για την θέση μας.

1.      Θέση μας είναι ότι είναι αδιανόητο ο Ι. Ναός Παναγίας Βλαχερνών , η μεγαλύτερη Ενορία του Δήμου μας να μην διαθέτει δικό του Πνευματικό Κέντρο για να αναπτύξει την πολύμορφη , σημαντική δραστηριότητά της , κάτι που σε άλλους Ναούς έχει λυθεί από καιρό.

2.      Αυτή την πεποίθησή μας την έχουμε δείξει έμπρακτα στο προηγούμενο διάστημα. Προσωπικά, ήμουν Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Δημήτρη Σαράφογλου και υπεύθυνου Τεχνικών τον Κανέλο Λάλο, όταν για πρώτη φορά ξεκίνησε η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου. Η προσπάθεια αυτή έφτασε ως ένα σημείο, αφού υπήρχαν προσφυγές στην δικαιοσύνη από δημότες ,κάτι που οδήγησε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε δικαστήρια.

3.      Οι κινήσεις αυτές ( όπως της παραχώρησης) πρέπει να γίνονται με το νομικό καθεστώς πλήρως αποσαφηνισμένο, ώστε να μην συναντούν εμπόδια στην πορεία. Σ ΄αυτό το σημείο, δεν πήραμε απάντηση στα ερωτήματά μας, ενώ θα μπορούσε να ζητηθεί από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου σχετική γνωμάτευση. Απλή κίνηση που όμως δεν έγινε.

4.      Η άποψή μας ήταν ο ίδιος ο Δήμος με δικά του χρήματα ( έχει τη δυνατότητα) να ολοκληρώσει το Πνευματικό Κέντρο και στην πράξη αυτό να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Το ίδιο έχει συμβεί με όλα τα Πνευματικά Κέντρα των Ναών. Η πρότασή μας είχε δύο πλεονεκτήματα: Πρώτο, το Πνευματικό Κέντρο δεν θα κόστιζε τίποτα στην Ενορία, ούτε θα χρειαζόταν να συγκεντρωθούν περίπου 200.000 ευρώ που χρειάζονται από τους εκκλησιαζόμενους σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους μας. Δεύτερο, δεν θα υπήρχαν τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες που ήδη διατύπωσα .

5.      Η Δημοτική Αρχή δεν δέχτηκε την πρότασή μας και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την εισήγηση που κατατέθηκε. Κανένα πρόβλημα. Εύχομαι να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και όλα να προχωρήσουν δίχως εμπόδια.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τονίσουμε ότι η « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα είναι στο πλάι αυτής της προσπάθειας για να αποκτήσει η Ενορία ένα όμορφο, σύγχρονο , λειτουργικό Πνευματικό Κέντρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 19:43
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Σωτήρης 06-06-2017 02:06
Ο Δήμος έχει να προσφέρει τα χρήματα σε πολλές σημαντικές ανάγκες. Ήδη η παραχώρηση του χώρου είναι αρκετή. Τα υπόλοιπα ως ενορίτες, όσοι ενδιαφερόμαστε, θα τα αναλάβουμε.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση