Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 09:05

Μια σταλιά πέρα από την μύτη μας.... με Κέυνς, Βαρουφάκη και Χάρβεϊ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φυσικό και λογικό είναι να κρίνουμε την οικονομική κατάσταση ξεκινώντας από το εδώ και τώρα της τσέπης μας. Και αν τα πράματα πάνε καλά σε σχέση με τις ανάγκες μας και τις προσδοκίες μας, που καλό είναι να θυμόμαστε ότι αυτές διαμορφώνονται και από τα στάνταρ των ανθρώπων και των χωρών που έχουμε αλισβερίσι, τότε οι περισσότεροι συνήθως δεν το ψάχνουν άλλο. Αν όμως τα πράματα πάνε κατά διαόλου, όπως κακή ώρα τώρα σ'εμάς, τότε τα μαύρα φίδια που ζώνουν τους ανθρώπους αναγκάζουν, συνήθως μια μειοψηφία, να αρχίζει να σκαλίζει κήπους πέρα από την αυλή της.

 

Από εκεί και πέρα το ζήτημα, μέσω της κάθε εθνικής ιστορίας, παίζεται σε μια συνάντηση. Τη συνάντηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, με τα ψαχτήρια και με τον πολύ τον κόσμο που θέλει να δράσει. Το αν θα προκύψει μια τέτοια συνάντηση πόσο θα διαρκέσει και με ποιους όρους θα διεξαχθούν οι ανεπίσημες κατά βάση αυτές συζητήσεις στο πεδίο της κοινωνίας, ανάλογα θα είναι και τα αποτελέσματα. Εξυπακούεται ότι όταν περπατάμε σε νέα μονοπάτια δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι τα πράματα θα πάνε καλύτερα. Όλα παίζονται και ως ένα σημείο, όλα εξαρτώνται και από εμάς. Συνήθως λίγο.   

Δεν πιστεύουμε φυσικά ότι από άρθρα και τηλεοπτικές εμφανίσεις μπαίνουμε στα βαθιά νερά των ιδεών και των σκέψεων που συνάνθρωποί μας απ'όλη την υφήλιο, που είναι και δεν είναι μέσα στο κυρίαρχο κάδρο, διακινούν όπου και όποτε τους δίνεται βήμα. Μια ιδέα όμως μπορούμε να πάρουμε κι αν μας αρέσει κάτι μοιάζει σαν μια τζούρα από εκείνες που μας ανεβάζουν το πολύ για μια μέρα το ηθικό μας. Από εκεί και πέρα μέρος της ευθύνης μέχρι που θα το πάμε το γράμμα, αν θα τα σκεφτούμε και με ποιους θα τα συζητήσουμε, την έχουμε κι εμείς. Αυτές τις μέρες διαβάσαμε τρία άρθρα που δεν μας άφησαν αδιάφορους. Τις γνωστές διαπιστώσεις διατυπώνουν, αλλά με ένα προσωπικό τόνο. Το καθένα είχε κάτι επιπλέον που μας κράτησε το ενδιαφέρον και ευελπιστούμε πως θα κρατήσει και το ενδιαφέρον αυτών, που έχοντας μια κοκκινωπή προδιάθεση για άνοιγμα των οριζόντων τους, θα μπουν στον κόπο και θα τα διαβάσουν.

Το πρώτο είναι μια φανταστική συνέντευξη του Ιταλού οικονομολόγου Μάριο Ντεάριο με τον Τζον Μέιναρντ Κέινς ( 1883 - 1946), που με τον τίτλο "Συμβουλές του Κέινς" δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 12.3. Για όσους δεν τον γνωρίζουν να πούμε ότι ο Άγγλος Κέινς είναι γνωστός ως οικονομολόγος, δημιουργός της κεϋνσιανής σχολής. Τα δύο πιο σημαντικά βιβλία που συνέγραψε ο Κέυνς, που θεωρείται και ο πάπας της σοσιαλδημοκρατίας του 20ου αιώνα, ήταν Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης (1919) και Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος (1936). Με το πρώτο από τα παραπάνω βιβλία του υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν είχε την ικανότητα να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που απαίτησαν από αυτή οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι αυτό θα οδηγούσε στην επανάληψη του σε πιο μεγάλη κλίμακα. Με το δεύτερο ότι, για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετώπιζε ο δυτικός κόσμος μετά το κραχ της Νέας Υόρκης (1929), θα πρέπει να παρέμβει το κράτος και χρηματοδοτώντας την οικονομία και τις επιχειρήσεις να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η φανταστική αυτή συνέντευξη, που είναι και η πιο γειωμένη. 

Το δεύτερο άρθρο είναι του γνωστού μας Γιάνη Βαρουφάκη που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις16.3 με τον τίτλο "Γιατί ζητώ ειδικό δικαστήριο". Διευκρινίζουμε ότι για τον εαυτό του το ζητά ο άνθρωπος, σαν μία εν δυνάμει Ιφιγένεια δηλαδή, με το επιχείρημα ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος σε πεδία που δεν το επιτρέπουν το ντόπιο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Πατώντας εδώ   θα σας εμφανιστεί αυτό το άρθρο.

Και το τρίτο είναι μία συνέντευξη του Άγγλου καθηγητή ανθρωπολογίας και γεωγραφίας Ντέιβιντ Χάρβεϊ στον Τάσο Τσακίρογλου. Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 16.3 με τον τίτλο "Θα έπρεπε να είχατε εγκαταλείψει το ευρώ πριν πέντε χρόνια". Ο Χάρβεϊ ακτινογραφεί την Ε.Ε με ένα αριστερό βλέμμα και προχωράει και πιο πέρα, μιλώντας όσο πιο απλά γίνεται για τα φετίχ και την αποξένωση στις καπιταλιστικές κοινωνίες, τις μαύρες τρύπες του δηλαδή που πέρα από την εκμετάλλευση μας απορροφούν ενέργεια και ζωή καθώς και για τους κατά τη γνώμη του όρους γέννησης ενός άλλου σοσιαλισμού. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί αυτή η συνέντευξη. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 17:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση