Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 20:46

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του 2016 για τα ΜΜΕ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μόνο το 26% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα εθνικά ΜΜΕ παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες, έναντι 53% στην Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2016. Στην ίδια έρευνα, το 57% στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (57%) και το 87% των Ελλήνων «δεν πιστεύουν ότι τα εθνικά τους ΜΜΕ είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις».

 

 

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά δημόσια ΜΜΕ, το 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις, έναντι 60% των Ευρωπαίων. Επίσης, στην Ελλάδα το 52% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ δεν παρέχουν ποικιλία αντιλήψεων και απόψεων, έναντι 31% στην ΕΕ.

Τόσο οι Έλληνες όσο και ο μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν το ραδιόφωνο ως το πιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης στη χώρα τους, με ποσοστό 40% και 66%, αντίστοιαχα. Στη δεύτερη θέση των «αξιόπιστων ΜΜΕ», οι Έλληνες κατατάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ποσοστό 38%, έναντι 32% στην Ε.Ε.

Όμως, οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν, κατά μέσο όρο, πιο αξιόπιστο μέσο τις εφημερίδες και την τηλεόραση, με ποσοστό 55%. Στον αντίποδα, το 33% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν αξιόπιστο μέσο τις εφημερίδες και μόλις το 16% την τηλεόραση.

Παράλληλα, στο ερώτημα αν «πιστεύετε ότι το όργανο που επιβλέπει τα οπτικοακουστικά μέσα στη χώρα σας είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο από πολιτικές, κυβερνητικές ή εμπορικές πιέσεις», θετικά απάντησε το 19% των Ελλήνων, έναντι 37% των Ευρωπαίων και αρνητικά το 74% των Ελλήνων, έναντι 46% των Ευρωπαίων.

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 75% των Ευρωπαίων και το 61% των Ελλήνων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συζητήσεις σε αυτά, δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες ή έχουν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, ρητορική μίσους ή απειλές.

Συνοψίζοντας για την χώρα μας και σύμφωνα με αυτήν την έρευνα. 74% των Ελλήνων δεν πιστεύουν ότι οι ειδήσεις και οι πληροφορίες των ΜΜΕ είναι αξιόπιστη. Μου κάνει εντύπωση που υπάρχει ένα 26% που πιστεύει ότι μπορούμε να παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας την πληροφόρηση των ΜΜΕ. Θα ήθελα επίσης να γνωρίσω κάποιον απ'αυτό το 13% των συμπατριωτών μας που πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα και κάποιον απ'αυτό το 10% που πιστεύει ότι τα δημόσια ΜΜΕ είναι ελεύθερα.

Όσο για την βελτίωση της αξιοπιστίας την ευθύνη την φέρουν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια μέσα.Τα δημόσια όμως μέσα είναι υποχρεωμένα να την πετύχουν μιας και η χρηματοδότησή τους προκύπτει από όλους τους κατοίκους μιας χώρας. Οι ιδιώτες πάντως που θα αντιληφθούν πως υπάρχει εν δυνάμει ένα μεγάλος μέρος του κοινού που ας πούμε ότι διψά για αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση, πιστεύω ότι θα βγουν κερδισμένα αφού θα αυξήσουν τις διαφημίσεις τους και θα ανεβάσουν το κύρος τους ως αξιόπιστα μέσα. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα σχετικό άρθρο του Χρήστου Καλλιμάνι που με τον τίτλο "Ειδήσεις, "ειδήσεις" και στρατηγική παραπλάνηση" που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 4.12.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 22:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση