Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 16:36

Εδώ σε θέλω κάβουρα!

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λέτε να έφτασε η μεγάλη ώρα όπου η κυβέρνησή μας αρχίζει να θυμάται ότι είναι κυβέρνηση Αριστερή και μάλιστα Ριζοσπαστική;

Ο Νίκος Φίλης για μια ακόμη φορά ξεπετάγεται σχεδόν απροστάτευτος, πανταχόθεν βαλλόμενος για να ταράξει κάποια βαλτωμένα ύδατα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ως υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων, αξιωματικά αποφασίζει συν τοις άλλοις, αλλαγές στα θέματα περιεχομένου και διδαχής του μαθήματος των  θρησκευτικών. Αλλαγές που απομακρύνουν απ το μάθημα, το θεολογικό κήρυγμα, την κατήχηση και τον προσηλυτισμό. Είναι η πρώτη  και για την ώρα η μόνη αληθινά Αριστερή ενέργεια αυτής της ως εκ θαύματος Αριστερής κυβέρνησής μας, που αριστερά ακούμε και αριστερά δε βλέπουμε.

 

Οι εχθρικές αντιδράσεις που καταφτάνουν από παντού με σημαιοφόρο τον Αρχιεπίσκοπο και με σύσσωμη την ιεραρχία σε θέση μάχης, ήταν αναμενόμενες. Πώς το στρίβεις κύριε το τιμόνι, εμάς μας ρώτησες;

Έχω τη γνώμη ότι αυτή τη φορά με τη θεία διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί αν έχει το σθένος, αν έχει τα κότσια που λέει ο λαός, να παραμείνει όρθια και να μην υποκύψει στις πιέσεις ή τις απειλές της εκκλησιαστικής εξουσίας κι ο θεός βοηθός.

Ο υπουργός Νίκος Φίλης είναι για την ώρα η κύρια ψυχή που τολμάει και χώνεται στα βαθιά  για να βγάζει το φίδι απ' την τρύπα και την Αριστερά απ' τον λήθαργο.

Το πρώτο υψηλού κινδύνου τόλμημά του που με είχε βοηθήσει να διαπιστώσω για πολλοστή φορά ότι στην Ελλαδίτσα μας δυστυχώς η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα και ο σεβασμός στην διαφορετική άποψη με το ζόρι πιάνουνε τη βάση αν βαθμολογηθούν, είχε ακουστεί σε μια τηλεοπτική (νομίζω) συζήτηση περί του καταγεγραμμένου πλέον ζητήματος ως" γενοκτονία" του ποντιακού ελληνισμού!

Ο Νίκος Φίλης είχε πει ότι κατά την προσωπική του άποψη  η ανείπωτη εκείνη τραγωδία του 1916-1923 ήταν αποτέλεσμα "αιματηρής εθνοκάθαρσης" και όχι  "γενοκτονία". Ωχ ωχ ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε, ποιός άκουσε τους πόντιους μαινόμενους και δεν κατατρόμαξε, ποιός παρακολούθησε τους Καρατζαφέρηδες και τους Γεωργιάδηδες όλων των κομμάτων να ξιφουλκούν και δεν έτρεξε να κρυφτεί κάτω απ' το τραπέζι, ποιός είδε όλους εκείνους τους λαθρόβιους που περιμένουν πως και πως τέτοιες ευκαιρίες για να προβληθούν ως αλληλέγγυοι και δεν αηδίασε;

Εδώ, έχει ενδιαφέρον να πω ότι τότε ο Νίκος Φίλης τη γλύτωσε. Εκτόξευσε την ριψοκίδυνη άποψη του και είναι ακόμα ζωντανός. Κάτι είναι κι αυτό.

Ύστερα ήρθε το θέατρο, το κακό.

Ήτανε οι μέρες που η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον Φ.Π.Α. στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ήτανε τότε που βγαίνανε κατά συρροή γονείς, κηδεμόνες και σχολάρχες στα κανάλια και μισοκλαίγοντας προσπαθούσανε να μας πείσουν, οι μεν γονείς ότι δεν είναι πλούσιοι και δεν θα αντέξουν μια τέτοια αύξηση στον Φ.Π.Α., οι δε σχολάρχες ότι θα πέσουν οι δουλειές τους και θα μειωθούν οι τζίροι τους.

Ο υπουργός καθώς και οι κυκλοφορούντες στην πιάτσα ξέραμε πολύ καλά και πρωτοστατούντος του Νίκου Φίλη λέγαμε ότι: δεν στέλνεις τα παιδιά σου στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (παλιά το λέγαμε "πληρωτικό") αν δεν είσαι με κάποιον τρόπο εύπορος, ευκατάστατος, με λίγα λόγια ταχτοποιημένος οικονομικά.

Όμως οι πιέσεις για να αποσυρθεί η απόφαση ήταν πολλές και αφόρητες.

Οι δικές μου οργισμένες αντιδράσεις στις παρέες μου και τα εσωτερικά μου παρακάλια "βάστα καημένο Μεσολόγγι, βάστα!" δεν πιάσανε τόπο.

Η πολιορκημένη κυβέρνηση έπεσε, υποχώρησε και όλα τα πήρε πίσω.

Η πρώτη απόπειρα να γίνει κάτι με ελαφρώς αριστερή μυρωδιά απέτυχε μετά πολλών χειροκροτημάτων των ισχυρών.

Η πιο μεγάλη ώρα λοιπόν είναι τώρα.

Αν επιθυμούμε η Αριστερή μας κυβέρνηση να πράξει και κάτι αληθινά Αριστερό, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Οι πιέσεις βέβαια απ' τη μεριά της εκκλησίας θα είναι σε ένταση και διάρκεια μεγάλες. Ίσως φοβούνται πως αν τώρα υποχωρήσουνε, ανοίγει μετά ο δρόμος για διαζύγιο λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων.

Εδώ σε θέλω κάβουρα!

 

Υ.Γ

Ο πατήρ Γεώργιος Πηρουνάκης ήτανε το κακό παιδί στις τάξεις των ιερωμένων. Ήτανε περσόνα νον γκράτα για την επίσημη εκκλησία και διωγμένος επί Χούντας σε μια εκκλησία στο Κορωπί.

Κάποια Κυριακή, με γεμάτο ασφυκτικά το ναό, στο κήρυγμά του, μεταξύ πολλών άλλων, είπε στο εκκλησίασμα με φωνή συγκινητικά πατρική: "Mην υποκλίνεστε μπροστά σε κανέναν, ούτε και στον ίδιο τον Θεό!"

Σύντροφοι, ακολουθήστε την παρακαταθήκη του Παπα-Πηρουνάκη άφοβα, πολλώ δε μάλλον που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είναι θεός.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 18:04

Σχόλια   

+1 # Γ.Τσιρίδης 04-10-2016 15:45
Στο υπουργείο παιδείας, ήδη επί Μπαλτά και τώρα επί Φίλη, έχει πέσει όλη η μαυρίλα με σκοπό να μην αφήσει τίποτε να αλλάξει.

Θυμίω: Τι "μη αριστεπίες" ανακαλύπτουν (ποιος; ο Μητσοτάκης!!!) τι εθνικές καταστροφές (όταν γινόταν η αιματηρή κάθαρση μιας εθνότητας -των Ελλήνων της Μικρασίας- δεν υπήρχε ο όρος γενοκτονία), τι κατάργηση της ορθόδοξης ταυτότητας του καταλογίζουν (λες και γίναν ορθόδοξοι οι Έλληνες χωρίς μια διαρκή γενοκτονία πέντε τουλάχιστον αιώνων 400-900 μΧ) κλπ.

Καλά κάνεις Φάνη και στηρίζεις τον Φίλη στην προκειμένη περίπτωση. Εξ άλλου αυτή η αλλαγή στα θρησκευτικά έχει μελετηθεί και αποφασιστεί από υπηρεσιακούς παράγοντες ήδη από τον καιρό του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Απλά εκείνοι έκαναν καθυστέρηση για να αποφύγουν τις αντιδράσεις ενώ ο Φίλης το τόλμησε.

Η ντροπή μας είναι που λέμε "τόλμημα" το αυτονόητο.
Παράθεση
0 # Νίκος. 04-10-2016 10:21
Μάλιστα. Ο σοβαρός, ο δουλευταράς και ο συνεπής υπουργός δεν ξεκινάει από τα θρησκευτικά αλλά από το όνομα του υπουργείου του. Βγάζει αυτό το «θρησκευμάτων»… και ησυχάζουμε όλοι. Επίσης όταν ο προϊστάμενος του δεν τον στηρίζει, σηκώνεται και φεύγει. Δε φιλάει τα χέρια (ίσως και τις κατουρημένες ποδιές) για να παραμείνει στο πόστο του. Και βέβαια, η μαγκιά δεν είναι να ονομάσεις εθνοκάθαρση ή γενοκτονία την ποντιακή καταστροφή (αν και είναι χρήσιμο). Η μαγκιά όμως, είναι να αναδείξεις και να δημοσιοποιήσεις τους λόγους και τις ευθύνες (όλων) αυτής της καταστροφής. Έχουμε μισήσει όλοι τους προηγούμενους. Σε τέτοιο βαθμό που δε βλέπουμε πόσο τσάμπα μάγκες είναι οι τωρινοί και ότι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να ξαναέρθουν οι προηγούμενοι σαν εθνοσωτήρες. Ειλικρινά, δεν ψήφισα αριστερά για να έρθουν κάποιοι που θα αντικαταστήσουν κάποιους άλλους. Ψήφισα αριστερά (λέμε τώρα) για να διαμορφώσει ένα άλλο περιβάλλον. Για να σκάψει το στέρφο μας χωράφι. Προφανώς, ήμουν έτοιμος να πληρώσω το τίμημα για κάτι ουσιαστικό. Από ότι βλέπω το πληρώνω μόνο και μόνο για να συγκρίνω ποιος μου είναι απεχθέστερος.
Παράθεση
0 # Zoe Stavrou 02-10-2016 22:22
Εξαιρετικό άρθρο!
Ο πόλεμος που δέχεται ο Φίλης, ο μόνος κατ' εμέ συνεπής προς τις αξίες της αριστεράς είναι άνευ προηγουμένου. Είναι εώς τώρα ο μόνος υπουργός Παιδείας με όρεξη για δουλειά και με σοβαρές προτάσεις για την Παιδεία, ψυχραιμος και ειλικρινής. Η υπόθεση με την γενοκτονία που με τόση μαεστρία με την οποίαν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν για να ταρακουνήσουν τα πιο ποταπά ένστικτα του λαού, έχριζε πιο προσεκτικής διαχειρισης από την κυβέρνηση αλλά δυστυχως πολλοί συνάδελφοι του κιοτεψαν να μιλήσουν. Υπέκυψαν στις λαϊκίστικες κορώνες και δεν διασαφήνισαν τους ιστορικούς όρους ως οφειλαν.
Οταν μιλουμε για Εθνοκαθαρση, αναφερομαστε στην προσπαθεια της πλειοψηφιας να ξεφορτωθεί απο την περιοχη της τους πληθυσμους εκεινους που κατα τη γνωμη της δεν ανηκουν για εθνικοθρησκευτικους λογους στην περιοχη. Η μετακινηση του πληθυσμού αυτου δεν σημαινει σε καμια περιπτωση οτι εγινε ειρηνικα. Η εθνοκάθαρση μπορει να περιλαμβανει ολην την φρικαλεοτητα, τις μαζικες δολοφονιες, τη βαρβαροτητα της γενοκτονιας. Η διαφορα της εθνοκαθαρσης απο την γενοκτονια δεν εγκειται ουτε στην ενταση, ουτε στο βαθμο της βιαιοτητας αλλα σε ενα απλο σημειο: Στην εθνοκαθαρση ο διωγμος υποχωρει και σταδιακα παυει οταν και η τελευταια ομαδα Ποντιων-εν προκειμενω- εχει αποχωρησει απο τα εδαφη... Στην γενοκτονια δεν παυει. Υπαρχει η προθεση ολοκληρωτικου αφανισμου, κυνηγι μεχρι του βοδιου το κερατο, σε καθε χωρα, σε καθε Ηπειρο με σκοπο να μην υπαρχει ουτε ενας με το DNA της υπο διωγμον ομαδας.
Ειμαι σιγουρη οτι ο Lemkin-ο πατερας του ορου γενοκτονια- που σημειωτεον εδωσε μαχη να περιληφθει σαν ορος στα πρακτικα της δικης της Νυρεμβεργης αυτην την μικρη και ουσιαστικη διαφορα αναμεσα στους 2 ορους ηθελε να τονισει, αναφερομενος στο ολοκαυτωμα.
Ελπίζω να κρατήσει γερά ο Φίλης στο νέο του εγχείρημα αλλα δυστυχως χωρίς την κάλυψη από το Μαξίμου, δεν μπορεί να πάει μακρια.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση