Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 20:35

Στερεύει ο ενθουσιασμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παρότι είναι το Brexit και ο ευρωσκεπτικισμός των Βρετανών που επικρατεί στην ειδησεογραφία, δημοσκόπηση σε 10 χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι οι πολίτες γυρνάνε πλέον μαζικά την πλάτη τους στην Ενωση. Η στροφή είναι μεγαλύτερη, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία και την Ελλάδα. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Pew Research Center που έχει έδρα τις ΗΠΑ, μόνο το 38% των Γάλλων έχουν θετική άποψη για την Ε.Ε., ποσοστό κατά πολύ μειωμένο από το 69% που ήταν το 2004.

 

Αντίθετα στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μεγαλύτερο και φθάνει το 44%, αν και αυτό είναι μειωμένο από το 54% που είχε καταγραφεί πριν από 12 χρόνια.

 


«Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν αμφιβολίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εικόνα και το κύρος της Ε.Ε. έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στα τελευταία χρόνια σε όλη την ήπειρο», σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της δημοσκόπησης. 

Η έρευνα σε δείγμα 10.491 πολιτών διαπίστωσε μια ευρεία τάση πτώσης του ενθουσιασμού την περίοδο που η οικονομική κρίση κυριαρχούσε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ισπανία σήμερα μόνο το 47% βλέπουν με καλό μάτι την Ενωση από 80% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007.

Στην Ιταλία, την ίδια περίοδο, το ποσοστό των θετικών απόψεων μειώθηκε στο 58% από 78%. 

Οπως είναι φυσικό, στην Ελλάδα η πτώση είναι η μεγαλύτερη. Μετά από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, οι Ελληνες εξελίσσονται στους «πλέον ευρωφοβικούς» σχολιάζουν οι Financial Times καθώς πλέον μόνο το 27% τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 50%.

Το αποτέλεσμα της μέτρησης θα αυξήσει τους φόβους στις Βρυξέλλες ότι πιθανό Brexit θα πυροδοτήσει παρόμοια δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες, κυρίως σε αυτές όπου τα λαϊκίστικα κόμματα καταγράφουν άνοδο. 

Από την άλλη πλευρά, παρά τις συνεχείς κορόνες κριτικής των κυβερνήσεων τους κατά των Βρυξελλών, η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι οι δυο χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν την πλέον θετική γνώμη για την Ε.Ε. σε ποσοστό 72% και 61% αντίστοιχα.

Υπάρχει επίσης και μια απόσταση μεταξύ των γενεών: οι νέοι φαίνεται να υποστηρίζουν την Ε.Ε. σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους πιο ηλικιωμένους. Ειδικά στη Γαλλία, μεταξύ των ηλικιών 18 και 34 το 56%  τάσσεται υπέρ της Ε.Ε., ενώ αντίθετα αυτός ο ενθουσιασμός στην κατηγορία 50 και άνω μειώνεται στο 31%.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το δεύτερο μέρος της έρευνας που διεξήγαγε το ίδιο ερευνητικό κέντρο Pew Research Center και αναφέρεται στην γνώμη που έχουν οι πολίτες από τις 10 χώρες της Ε.Ε για την έξοδο της Αγγλίας από την Ε.Ε, για τη διαχείριση της οικονομίας και για τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ε.Ε, καθώς και την σχέση της γνώμης με την ηλικία.  

Πηγή:  ΕτΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 10:29

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση