Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 09:51

Μια μίνι συνέντευξη της Εύης Καρακώστα, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά με μια εισαγωγή

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 14.1.15. Η Καρακώστα είναι γνώριμη από παλιά. Πάνω κάτω στους ίδιους δρόμους της αριστεράς πορευτήκαμε από το '75 και μετά. Αυτή στο Κερατσίνι, εγώ στη Δραπετσώνα. Αυτή αρχηγική και με μπόλικη πιστή στης αριστεράς τα τεριρέμ, εν αντιθέσει με μένα. Βρεθήκαμε πιο κοντά τα χρόνια από το 2001 έως το 2009, ως δραστήρια μέλη της Παμπειραϊκής Επιτροπής για την Ανάπλαση στη Δραπετσώνα.

Το 2002 ήταν υποψήφια Νομάρχης Πειραιά στο ψηφοδέλτιο της τότε Υπερνομαρχίας "Ενεργοί Πολίτες" με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο. Για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου και πιο πολύ για να τιμήσω τον Μ. Γλέζο, συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο της Καρακώστα που εκλέχτηκε νομαρχιακή σύμβουλος. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για την οποία δεν μετάνοιωσα. 

Το κάθε δημόσιο πρόσωπο έχει κάποια ευδιάκριτα προτερήματα και κάποια ελλατώματα. Πάντα φυσικά σύμφωνα με τον κρίνοντα. Έτσι και η Καρακώστα, πέρα από τις θέσεις της και την σχέση της με την αριστερά ( που άνετα μου βγαίνουν τα καλά λόγια ακόμα κι όταν διαφωνούμε), έχει και πλευρές της προσωπικότητά της και του χαρακτήρα της που δεν μου είναι ελκυστικές. Στο δια ταύτα όμως και συμψηφίζοντας με στοχαστικές αλχημείες, θα την ψηφίσω. Και ένας πολύ σημαντικός λόγος που θα το κάνω είναι η υπόθεση της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Η Καρακώστα γνωρίζει το θέμα, έχει ασχοληθεί μ'αυτό, έχουμε περίπου την ίδια οπτική, είναι έντιμη και έχει τις ικανότητες να το παλέψει και από τα έδρανα της Βουλής, προς την κατεύθυνση των τριών βασικών αιτημάτων μας . Μακάρι να εκλεγεί. 


1. Ποιό είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα που παίρνετε στην περιοχή σας και ποιές οι προτεραιότητες που βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Σε μια περιοχή όπως αυτή της Β Πειραιά που βάλλεται άμεσα από την ανεργία , τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού,  ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως  για το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αποτελεί πολιτικό μονόδρομο. Τα μηνύματα από όλες της γειτονιές είναι πολύ αισιόδοξα και ελπιδοφόρα για μία παράταξη που θέλει τομές και ρήξεις, κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία . Ο Πειραιάς και οι δήμοι  του υπέστησαν τεράστιες συνέπειες από τα τέσσερα αιματηρά χρόνια της κρίσης. Η ανεργία ξεπέρασε το 30%. Από τα 250.000 λουκέτα  τα περισσότερα βρίσκονται στους εμπορικούς μας δρόμους. Οι νέοι μένουν έξω από τις ευκαιρίες για δουλειά. Είναι ζήτημα αν ένας στους δυο βρίσκει κάποια απασχόληση και αυτή με πενιχρά χρήματα. 

Πέρα από αυτά όμως στη περιοχή μας υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της ανάπλασης της Βιομηχανικής Ζώνης του Πειραιά .  Τα Λιπάσματα, το Τσιμεντάδικο και οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ,    η κυβέρνηση  θέλει να τα χαρίσει σε ιδιώτες αθετώντας όλα όσα κατακτήθηκαν με τα λαϊκά κινήματα και τις δημοτικές  πρωτοβουλίες τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς γιατί οι προτάσεις μας για αυτή τη μεγάλη ανάπλαση θα αποτελέσουν και πρόκριμα για τον τρόπο  με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί και σχεδιάζει την ανάπτυξη. 

Τέλος  στη δική μας γειτονιά βρίσκεται, εκκολάπτεται και δρα συστηματικά η Χρυσή Αυγή προκαλώντας τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας. Ο Παύλος Φύσσας ήταν το γειτονόπουλο  που τραγούδαγε στην ίδια παρέα με τα  παιδιά μας . Το μέτωπο με τη φασιστική δεξιά έχει ανοίξει. Και δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι το φαινόμενο να επαλειφθεί και να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη. 

2. Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η κατάργηση της βαριάς  και άδικης φορολόγησης του ελληνικού λαού, η ανάπτυξη του τόπου, η έμφαση στη δημόσια υγεία και παιδεία, είναι μερικές από τις αλλαγές που πρέπει από τις 26 Ιανουαρίου να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης σε έναν κόσμο που έχασε τουλάχιστον το 35% του εισοδήματός του. Πρέπει ν’ ανοίξουν οι δουλειές για να σταματήσει η εθνική αιμορραγία της φυγής των νέων (το μεγάλο και ακοστολόγητο ακόμη χτύπημα που έχει υποστεί η ελληνική  οικονομία) και τα δυναμικά μυαλά να μείνουν στη χώρα για να προσφέρουν στη νέα εποχή που έρχεται.

3. Θα μπορούσατε να μας κάνετε αποτίμηση του έργου σας στους τομείς ευθύνης σας;

Η δική μου δράση - εκτός όλων των άλλων - επικεντρώθηκε και στο μείζον θέμα της ανάπλασης της Βιομηχανικής Ζώνης. Με την τοπική κοινωνία  στο πλευρό μας πρωταγωνιστήσαμε στην ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων για παραχώρηση της περιοχής σε ιδιώτες. Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη. Μπλοκάραμε την παραχώρηση και σήμερα προσδοκούμε ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ευτυχή συγκυρία να συμπράττει με την αριστερή Περιφέρεια και τον επίσης αριστερό Δήμαρχο κ. Βρεττάκο θα δώσει ένα έργο πνοής για τη Β΄ Πειραιά αλλά και δείγμα γραφής για τον τρόπο που εμείς θα κάνουμε πράξη όλα όσα πιστεύουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015 09:15
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+3 # Μπουκόφσκι 17-01-2015 17:16
Κανένα πρόβλημα με τις μονοδρομησεις κ κυρίως με τις...πεζοδρομήσεις.Για πολιτικο μονόδρομο στους υποστηρικτές του κόμματος δεν κανω λογο εγω καθως μπορειτε να ριξετε μια προσεκτική ματια στον τιτλο της φωτο που επισυνάπτεται. Αλλα κ παλι ουτε γι αυτο σας ...αδικω. Λιγο θα σας αδικησω ομως στο γιατί αντιδρω οπως θεωρείτε εσεις αυτο που εγω μπορει να καταθεσω ως αποψη.Το δικαιωμα βεβαια να λεω την γνωμη μου δεν συνεπαγεται αυτοματα οτι μπορει να με παιρνετε κ στα σοβαρα. Αλλα θα συμφωνειτα οτι μπορω κ να την καταθετω. Και το χασμουρητό μπορεί να μην είναι ευγενικό είναι όμως μια ειλικρινής αποψη.Αν πετυχει η κύρια Καρακώστα κ κάθε Καρακώστα ολων των κομμάτων που πολύ το ευχομαστε θα υπαρξουν οφέλη. Αν κ παλι όχι μπορεί καλιστα παντα να γράψει ενα βιβλιο όπως όλοι οι πολιτικοί. Ευχαριστώ για τις ευχές κ αντευχομαι. Ισως η καρδιά σας να βλέπει αυτο που είναι αόρατο στο μυαλό πολλών. Καταλαβαιβω την επιθυμια σας να ...κυβερνηθειτε απο καποιον γιατι χωρις την εξουσια δεν μπορουν να εφαρμοσθουν οι ιδεολογιες.Απο την αλλη με την εξουσια σπανια επιβιωνουν.Καλη τύχη σε εσάς κ σε ολους τους υποψηφίους διασωστες μας.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Θεολόγος 17-01-2015 01:37
α)Εσείς κύριε Μπουκόφσκι, έχετε πρόβλημα με τις μονοδρομήσεις;

β)Αν επιθυμείτε πολύδρομους υπάρχει η λίστα των κομμάτων που παίρνουν μέρος στις εκλογές.

γ)Αν πάλι αρέσκεστε σε άρθρα που αναδεικνύουν τα καλά και τα κακά όλων των κομμάτων μπορείτε να μας παρουσιάσετε κάποιο δικό σας ή άλλου κι εμείς θα να το αναρτήσουμε.

δ) Τα παραδείγματα που αναφέρετε ( Μαρινάκης..., Μιχαλολιάκος) ουδεμία σχέση έχουν μ'εμάς και επιπλέον για ποιους αυτοί ήταν μονόδρομος;

ε) Από το να υποστηρίζετε ότι η προσωπική μου επιλογή μου είναι πρόταση "μονόδρομου" έως το τσιτάτο που παραθέτεται, υπάρχει συνειδητό χάσμα;

στ) Εσάς, αυτά τα άρθρα που υποστηρίζουν ένα υποψήφιο κόμμα, μονόδρομα δηλαδή, δεν φαίνεται να σας επηρεάζουν, οπότε γιατί αντιδράτε;

ζ) Κατά την αβέβαιη γνώμη μας τον κόσμο τον κυβερνούν σχεδόν πάντα αυτοί που το θέλουν πολύ και δεν έχουν κανένα ενδοιασμό για το πως θα το καταφέρουν. Φυσικά υπάρχουν κλιμακώσεις, που εξαρτώνται από τους κανόνες, το πλαίσιο, την παράδοση και άλλους παράγοντες.

η)Εν πάση περιπτώσει, εμείς που δυσκολευόμαστε να κυβερνήσουμε τον εαυτό μας και προφανώς δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε τον κόσμο, ψάχνουμε όμως κυβερνήτες που τουλάχιστον θα προσπαθήσουν κάτι το ελάχιστο να κάνουν και για εμάς.

θ)Στο δια ταύτα, ας έχουμε την υγειά μας και κάθε ευτυχία στο σπίτι.
Παράθεση
+4 # Μπουκόφσκι 16-01-2015 17:06
Μάλιστα. Μονοδρομος ο Σύριζα για τον Πειραια. Οπως λιγους μηνες νωρίτερα ο Μαρινάκης, ο Μωραλης ο Κόκκαλης πιο πριν ο Μιχαλολιάκος κ παει λεγοντας. Μερικές φορες αναρωτιεσαι αν τον κοσμο νομίζουν οτι τον κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που νομίζουν οτι μας δουλεύουν η κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση